World Boxing Super Series – finaali tänään!

World Boxing Super Seriesin ensimmäinen kausi saadaan vihdoin ja viimein lopullisesti pakettiin perjantaina, kun ylemmän keskisarjan finaalissa toisensa kohtaavat George Groves (28-3) ja Callum Smith (24-0). Kahden brittiläisen huippunyrkkeilijän ottelu olisi kova sana saarivaltakunnassa, mutta raha puhuu, ja kaksikko nousee kehään Jeddassa, Saudi-Arabiassa.

Grovesin tie finaaliin on kulkenut Jamie Coxin (KO4) ja Chris Eubank Jr.:n (W12) kautta. Siinä missä Cox oli Grovesille helppo alkupala, laittoi nuorempi Eubank tämän todella koville. Kaiken huipuksi Groves kärsi tuon ottelun viimeisessä erässä pahan, leikkaushoitoa vaatineen olkapäävamman, joka on osaltaan syy siihen, että finaali käydään vasta nyt (cruiserin finaali Usyk vs. Gassiev oteltiin jo 21.7.). Groves, saavutuksistaan huolimatta, muistetaan ensisijaisesti kahdesta tappiostaan Carl Frochia vastaan. Jälkimmäinen tappio otti henkisestikin melko koville, mutta nyt Hammersmithin miehellä on mahdollisuus nostaa itsensä historian kirjoihin ilman tuota ikävää Froch-linkkiä. Hyvät perustyökalut kehässä omaavan Grovesin päivän kunto on kuitenkin pienoinen arvoitus; olkapäävammoista toipuminen on osoittaunut ennenkin haastavaksi, eikä ”Saint George” ole enää ehkä ihan yhtä herkkä liikkeissään, kuin vielä muutama vuosi sitten.

Jos Grovesille ison ottelun ilmapiirissä ei ole mitään uutta, samaa ei voi sanoa Callum Smithistä. Liverpoolista muiden nyrkkeilevien veljiensä (Paul, Stephen ja Liam) kanssa maailmalle ponnistanut Smith ei ole ollut vastaavanlaista huomiota nauttineessa pääottelussa koskaan aiemmin. WBSS-turnauksessakin Smith on päässyt ”helpolla” – jos tällaista ilmaisua voi koskaan nyrkkeilyssä käyttää. Ensin vastaan asettui ruotsalainen Erik Skoglund, joka taipui selvästi pisteillä. Semifinaaliin Smithiä vastaan piti asettua Saksan Jürgen Brähmerin, mutta tämä keksi kalkkiviivoilla jälleen kerran itselleen jotain muuta ohjelmaa, ja lopulta Smithin vastakulmassa seisoikin kaikista maailman ihmisistä tuiki tuntematon hollantilainen Nieky Holzken. Kahdentoista erän taputtelun jälkeen Smithin käsi nostettiin ansaitusti ilmaan, mutta mitään uutta tuo ottelu ei hänestä kertonut, eikä suoritus kerännyt kovinkaan ylistäviä arvioita nyrkkeilymediassa. Smith on aiemmin onnistunut jyräämään fyysisyydellään sinänsä päteviä nimiä (Rocky Fielding, Hadillah Mohoumadi, Christopher Rebrasse), mutta tuskin saa vastaavaa hyötyä Grovesia vastaan, vaikka otteluhetkellä kaksikosta todennäköisesti suurempi onkin.

Voitti perjantaisen kamppailun kumpi tahansa, niin molemmille riittää töitä jatkossakin. Voittaja saavuttaa rahallisen voittopotin (arviolta n. 8,5M€) lisäksi aseman painoluokan halutuimpana päänahkana. Häviäjänkään ei tarvitse heti maanantaina työvoimatoimistoon ilmoittautua, sillä vaikka perjantaina tappio tulisikin, ovat esim. uusintaottelut George Groves vs. James DeGale tai Callum Smith vs. Rocky Fielding haluttua riistaa siitä huolimatta.

Tapahtuma on katsottavissa suorana Viaplay-palvelusta klo 20.00 alkaen.

VILLE NIEMONEN