WBSS-finaali vilkkaan nyrkkeilyviikonlopun huippuna

Ammattinyrkkeily jakautuu nykyään entistä selvemmin muutamiin vuoden mittaan koettaviin sesonkikausiin. Vauhdikasta loppukesää seurasi suhteellisen verkkainen syys, joka oli tyyntä perinteisten marrasmyrskyjen edellä: viikon päässä odottaa jättiottelu Canelo Alvarezin ja Sergei Kovalevin kesken. Hyvät alkulämmöt otetaan nyt meneillään olevana viikonloppuna, kun monet nyrkkeilymaailman niin sanotun kakkoskorin tähdet käyvät esittelemässä osaamistaan.

Urheilullisesti parhaat pirskeet nähdään Lontoon O2 Areenalla, jossa on jaossa paikka vähintään supertähteyden kynnykselle. Kevyen välisarjan värikäs World Boxing Super Series -kausi huipentuu finaaliin, jossa tappiottomat Josh Taylor ja Regis Prograis ottavat mittaa paremmuudestaan.

28-vuotias skotti Taylor 15–0 (12) on suhteellisen vähäisestä ottelumäärästään huolimatta hakannut itselleen jo vahvan rekordin. Turnauksen ensimmäisellä kierroksella hän murjoi tappiottoman Ryan Martinin keskeytyskuntoon, ja välierässä löi selvästi pistein Ivan Baranchykin. Baranchyk on edelleen painoluokan neloseksi rankattu The Ring -lehden listoilla, Taylor itse pitää hallussaan toista sijaa.

Vastaan asettuu turnauksen suurin ennakkosuosikki ja painoluokan tämänhetkinen kuningas Regis ”Brick Wall” Prograis 24–0 (20). Houstonissa nykyisin majaansa pitävä 30-vuotias teksasilainen on ollut niin turnauksessa kuin sen allakin erittäin vakuuttava ja vedonlyöjien kirjanpidoissa hän on myös finaalin suosikki.

173-senttisenä Prograis on vastustajaansa lyhyempi ja hän viihtyy hyvin lähiottelussa, mutta on myös tekniikoiltaan monipuolinen ja etevä nyrkkeilijä sekä osaa olla kehässä äärimmäisen rennosti. Ulottuvampana ja nopeana vasurina Taylorin voisi kuvitella pyrkivän kamppailun pitämiseen kaukana, mutta brittityyliin hänkään ei mielellään kaihda iskujenvaihtoa ja skotin avonainen suojaus on joskus tuottanut hänelle itselleen päänsärkyä. Taylorin paras mahdollisuus on yrittää hankkia alussa pistejohto ja varjella sitä, Prograis taas tähdännee loppuerien keskeytysvoittoon.

Esiotteluna nähdään varmasti tapahtumarikas raskaansarjan kolistelu, jossa ikiluotettava Dereck Chisora 31–9 (22) rynnäköi entisen olympiamitalistin David Pricen 25–6 (20) kimppuun. 35-vuotias Chisora on nyrkkeillyt erinomaisella tasolla pari viime vuotta ja hänellä on allaan vakuuttava pikatyrmäys Puolan Artur Szpilkasta. Myös Pricella on vaikeiden vaiheiden vyöllään kolme perättäistä voittoa viimeisimmistä otteluistaan.

Pricen oikean käden kaatovoima on karmea, ja jos humautus osuu kohdalleen päälle vyöryvään Chisoraan, kaikki on mahdollista. Huomattavasti todennäköisempää kuitenkin on, että Chisora raivaa tiensä lähituntumaan ja Pricen tuttu heikkous, lasinen leuka, murskautuu paineen alla.

Samassa illassa nähdään myös paljon muuta, muiden muassa toisen polven nyrkkeilijä, Jussi Koivulan kesällä tyrmännyt Conor Benn sekä kevytsarjan kestomenestyjä Ricky Burns.

Tähtipotentiaalia mitataan myös valtameren toisella puolella Renossa. Rion olympialaisissa säväyttänyt ja puhtaan 12–0 (7) -listan kerännyt Yhdysvaltain Shakur Stevenson jahtaa ensimmäistä isompaa ammattilaismeriittiä, WBO-vyötä. Avoimesta housunkannattimesta häntä vastaan kamppailee niin ikään tappioton maanmies Joet Gonzalez. Kehässä nopeudellaan ja taidollaan ihastuttanut nuori Stevensson tunnetaan parhaimmin reilu vuosi sitten tapahtuneesta naisen pahoinpitelystä, ja hänen julkisuuskuvallaan olisi käyttöä jalommalle ja menestyksekkäälle nyrkkien käyttelylle yhdyskuntapalveluksen jäljiltä.

Maininnan arvoinen on myös Pennsylvanian ilta, jossa esittäytyvät kevyen keskisarjan kärkikymmenikköön noussut Erickson Lubin sekä painoluokkaa normaalia ylempänä hanskaava Robert Easter Jr., kevytsarjan vitoshaastaja.