WBSS Finaali: Usyk – Gassiev

Loistavasti onnistunut alemman raskaansarjan World Boxing Super Series -turnaus huipentuu lauantaina Moskovassa, kun voitosta voittoon edenneet Ukrainan Oleksandr Usyk ja isäntämaan Murat Gassiev ottavat mittaa toisistaan. Pelissä ovat turnauksen voittajalle jaettava Ali Trophy ja lisäksi neljän suurimman nyrkkeilyliiton sekä The Ring -lehden mestaruusvyöt.

Olympiavoittaja Usyk, 31, oli turnaukseen lähdettäessä sen suurin voittajasuosikki. Moderniin tyyliin menestyksekkäältä amatööriuralta nopeasti ammattilaishuipulle pompannut vasuri oli ennen turnausta otellut vain kaksitoista kertaa, mutta tunnustettiin jo yleisesti sarjan ykkösnimeksi. Turnauksen avauskierroksella hän oli loistava tuhotessaan saksalaisveteraani Marco Huckin, mutta tammikuun välierässä Latvian ihmemies Mairis Briedis piti häntä ahtaalla ja taipui vasta enemmistötuomiolla. Usyk on esitellyt paitsi monipuolista tekniikkaa myös kykyä hurjaan vauhdinpitoon, mutta hänen oma suojauksensa ei ole likikään haavoittumaton.

Kaliforniassa harjoitteleva Gassiev, 24, on vuorostaan ollut turnauksen vakuuttavin nyrkkeilijä tähän mennessä. Avauskierroksella Gassiev nitisti puolalaisveteraani Krzysztof Wlodarczykin vain kolmessa erässä, ja välierässään murskasi Kuuban Yunier Dorticosin viimeisen erän tyrmäyksellä taktisesti mestarillisen esityksen päätteeksi. Vähäisistä ikävuosistaan huolimatta Gassiev on erittäin kypsä ja harkitseva ottelija, joka malttaa katsoa iskuilleen osumakohdat huolella ja tilaisuuden saadessaan iskee säälimättömän lujaa. Usykiin verrattuna hänen rytminsä nyrkkeilijänä on aavistuksen verkkainen, joten venäläisen tehtäväksi jää heittää soraa Ukrainan tuulimyllyn laakereihin.

Ottelun vedonlyöntisuhteet ovat äärimmäisen tasaiset, tosin useimmat suuret vetofirmat ovat asettaneet Usykin täpärästi suosikiksi. Gassievin valmennuksesta vastaava huippunimi, meksikolainen Abel Sanchez kuitenkin vakuuttaa, että jos Usyk ottelee lauantaina samaan tapaan kuin Briedisiä vastaan, hän tulee olemaan katollaan ennen yhdeksättä erää. Valmennusosaamista löytyy toki myös ukrainalaisnurkkauksesta: viime vuodesta alkaen Usykia on luotsannut Anatoli Lomatsenko, joka varmasti tekee suojattinsa taktiikkaan tarvittavia muutoksia.

Näin tasapäisen kamppailun ennakoiminen on äärimmäisen hankalaa ja useita isoja kysymyksiä on ilmassa sen alla. Onko Usyk täysin toipunut kyynärpäävammasta, joka lykkäsi ottelua? Kärsikö hänen itseluottamuksensa kolauksen, kun edellinen kamppailu oli uumoiltua vaikeampi? Riittääkö Gassievin oma suojaus vielä, kun luoteja ryöppyää aiempaa nopeammin, enemmän, kauempaa ja yllättävämmistä kulmista häntä vastaan? Löytyykö häneltä rytminvaihdoskykyä, jos pelätyt vartaloiskut eivät hidastakaan teräskuntoista ukrainalaista?