Viikonlopun ennakot valtameren kahdelta puolelta

Tulevana viikonloppuna tapahtuu jälleen nyrkkeilymaailmassa Atlantin molemmilla rannoilla. Tässä muutama tärppi viikonlopun kahdesta suurillasta.

29.5. tapahtuma isketään aamuyöstä lauantaina Suomen aikaa, joten aamuvirkut pääsevät jännittämään välisarjan ja ylemmän höyhensarjan tähtiä vuorokauden alkutunteina. Päivän voi vuorostaan päättää Ison-Britannian tähtiloistosta nauttien.

29.5. Barclays Center, New York
Amir Khan 30-3 (19) vs Chris Algieri 20-1 (8), välisarja, 12 erää

Ison-Britannian mediatähti Amir Khan on ollut hyvässä nosteessa viime kamppailuissaan. Vuoden 2004 olympialaisten teinisensaatio kävi muutama vuosi sitten uransa aallonpohjassa kärsien peräkkäiset tappiot Lamon Petersonille ja Danny Garcialle, ja pari seuraavaakin kamppailua sujuivat perin tahmeasti. Viime vuoden dominoivat voitot Luis Collazosta ja Devon Alexanderista palauttivat King Khanin kuitenkin keskusteluihin välisarjan parhaiden asemista, ja puheet Floyd Mayweatherinkin kohtaamisesta ovat yltyneet voimakkaammiksi. The Ring -lehden haastajalistalla Khan on tällä hetkellä kolmantena.

Khania vastaan asettuva Yhdysvaltain Chris Algieri, 31, kuuluu myös sarjan kärkinimien joukkoon, vaikkei nimi arvolistoilla esiinnykään. 178-senttisenä Khania hieman pitempi ja ulottuvampi taitonyrkkeilijä muistetaan ennen kaikkea kahdesta viimeisimmästä ottelustaan. Viime kesäkuussa hän kesytti Venäjän hirmuhakkuri Ruslan Proodnikovin pistevoitolla, mutta marraskuussa vastaan asettuneelle Manny Pacquiaolle hän ei voinut kerrassaan mitään. Tyyliltään varman päälle ottelevana ja hieman kevytkintaisena hän ei ole mikään varsinainen kassamagneetti, mutta hankalasti lyötävissä.

Khanin heikkous on hänen leuassaan sekä taipumuksessa ottaa tarpeettomia riskejä, kun taas britin vahvuuksia ovat ilmiömäinen liike- ja käsinopeus. Näistä syistä Khanin tulokset ailahtelevat suuresti vastustajan tyylistä riippuen. Algierin pitäisi pehmeästi iskevänä ja huomattavasti hitaampana olla Khanille kuin tilaustyönä tuotettu vastus, jota vastaan britti seilaa ylivoimaiseen pistevoittoon. Passiivisen Algierin tyrmääminen onkin jo hankalampi urakka.

Bryan Vasquez 34-1 (18) vs Javier Fortuna 27-0-1 (20), ylempi höyhensarja, 12 erää

New Yorkin kymmenen ottelun illan kovatasoisin koitos käydään ylemmässä höyhensarjassa, kun Costa Rican 27-vuotias Bryan Vasquez kohtaa Dominikaanisen tasavallan 25-vuotiaan vasurin Javier Fortunan. Lähtökohdiltaan kamppailu on äärimmäisen tasaväkinen: Fortunan voitot ovat olleet hieman näyttävämpiä ja hän on miehistä kovakätisempi, Vasquez vuorostaan on ollut huipulla kauemmin ja kohdannut selvästi kovempia vastustajia ja on siten miehistä testatumpi. The Ring -lehden rankingeissa Vasquez on maailmanmestarin kolmoshaastaja, Fortuna kutonen.

Vasquezin ainoa tappio tuli keskeytyksellä sarjan ykkösnimelle Takashi Uchiyamalle, ja viimeisimpään otteluunsa hän ei saanut painoaan alle vaaditun rajan. Alkavatko painonvedot sarjaan tehdä jo liian tiukkaa, ja avaako tämä paremman mahdollisuuden Fortunalle? Vai paljastuuko Fortunan arsenaalista heikkous, jota heppoisemmat vastustajat eivät ole kyenneet hyödyntämään? Nopeaa tyrmäystä tuskin on odotettavissa kumpaankaan suuntaan, mutta keskierien jälkeen voi tapahtua monenlaista.

O2 Areena, Lontoo
Kell Brook 34-0 (23) vs Frankie Gavin 22-1 (13), välisarja, 12 erää

29-vuotias Kell Brook on yksi Ison-Britannian kärkinyrkkeilijöiden uusimpia tulokkaita ja Khanin tavoin lajin kuumimpia medianimiä. Sheffieldiläisnyrkkeilijä aloitti ammattilaisena jo 2004, mutta vasta pari viime vuotta hän on kilvoitellut eurooppalaisellakaan huipputasolla. Uran suurin meriitti tähän mennessä on viime elokuussa yhdysvaltalaislupaus Shawn Porterista hankittu pistevoitto, joka ponnautti Brookin maailman valioiden joukkoon. Hänen esityksensä ovat olleet siinä määrin vakuuttavia, että The Ring -lehti rankkaa Brookin jopa välisarjan ykköshaastajaksi ohi Manny Pacquiaon ja Khanin.

Frankie Gavin on Brookin maanmies ja ikätoveri, joka on kukistanut ison joukon Brittien ja Kansanyhteisön parhaimmistoa vuonna 2008 alkaneella ammattilaisurallaan. Amatöörinä Gavin kruunattiin Ison-Britannian ensimmäiseksi maailmanmestariksi 2007, mutta ammattilaisena maailmanluokan meriitit ovat vielä iskemättä, ja italialaisveteraani Leonard Bundu ehti aiheuttaa hänelle uran avaustappion EM-kehässä.

Gavin esiintyi maaliskuussa Brookin esiottelijana, ja tahmeasta esityksestään huolimatta, tai kenties sen vuoksi, hänelle tarjoutui tilaisuus kohdata yhdysvaltalainen huippunimi Tim Bradley kesäkuun alussa. Kun selvisi, että hänen promoottorinsa Eddie Hearn etsi vastustajaa Brookille pari viikkoa aiemmin käytävään kamppailuun, Gavin oli viipymättä valmis kohtaamaan tallitoverinsa Bradleyn sijaan.

Gavin on ottelun alla kertonut kärsineensä aiemmin motivaatio-ongelmista, jotka selittävät vaisummat otteet, ja oppineensa nyt virheistään. Sama tarina on tosin kuultu moneltakin nyrkkeilijältä. Gavin on vasenkätinen taitonyrkkeilijä, jonka tyyli on hankalasti oteltava monille. Brookin kehäresepti on suoraviivaisempi ja rouheampi, mutta hän on fyysisesti erittäin lahjakas ja monipuolinen ottelija, jonka viimeisin esitys maaliskuun lopulla oli erinomainen.

Selvää on, että ”The Special K” Brook kapuaa kehään ennakkosuosikkina. Gavin on ottanut lukua parissa ottelussa ja Brook tunnetaan taidon ohella iskutehostaan, joten Brookin voitto ennen täysiä eriä lienee todennäköisin lopputulos. Brookilla on kuitenkin edelleen suhteellisen vähän kokemusta hurjassa nosteessa olevaan maineeseensa nähden, ja Gavin voi tyylillään aiheuttaa hänelle hankaluuksia.

Anthony Joshua 12-0 (12) vs Kevin Johnson 29-6-1 (14), raskassarja 12 erää

Kamppailu olympiavoittaja Joshuan ja Yhdysvaltain kokeneen Kevin ”Kingpin” Johnsonin välillä tiivistyy etukäteen ajatellen yhteen kysymykseen: onnistuuko Anthony Joshua siinä, missä Vitali Klitshko, Tyson Fury ja Dereck Chisora epäonnistuivat, ja tyrmää Joshuan ensimmäisenä miehenä maailmassa? Lahjoja Joshualla siihen on. 25-vuotias, 198-senttinen ja noin 108-kiloinen Joshua tunnustetaan yleisesti painoluokan kuumimmaksi lupaukseksi maailmassa. Hän on ahertanut ammattilaiskehissä vasta reilut puolitoista vuotta, mutta on luutinut tieltään jo useampia hyvän eurooppalaisen tason tekijöitä. Vastustajista yksikään ei ole seissyt hänen kanssaan kolmea erää.

Joshuaa kymmenen vuotta vanhempi, 191-senttinen ja 110-kiloinen Kevin Johnson oli vuorostaan yksi Yhdysvaltain kovimpia raskaansarjan toivoja viime vuosikymmenen lopulla. Hän liikkui isoksi mieheksi keveästi ja nakutti hyvällä jabillaan voittoja keskinkertaisista vastustajista. Reilun parinkymmenen ottelun jälkeen Johnsonille avautui suuri tilaisuus kohdata Vitali Klitshko MM-kehässä. Johnson nyrkkeili äärimmäisen puolustusvoittoisesti ja käytännössä luovutti erävoitoista taistelun mestarin kanssa, mutta selvisi vaikeuksitta täyden ajan. Suunnilleen vastaavat esitykset häneltä on nähty uran muitakin nimimiehiä vastaan.

Urahistorian perusteella Johnson tuskin edes pyrkii kamppailemaan otteluvoitosta vaarallisen Joshuan kanssa, mutta liikkeellään, etukäden suorallaan ja täyssuojauksellaan hän pystynee varjelemaan itseään ainakin jonkin aikaa. Nähtäväksi jää, musertaako Joshuan ulottuvuuden, iskunopeuden ja -tehon yhdistelmä vihdoin veteraanin, ja mitä tapahtuu, jos Johnson onnistuu pakottamaan tähtilupauksen ensimmäistä kertaa pitkään kamppailuun.