Viikonlopun ennakot: Ruuhkaa Los Angelesissa

Los Angelesissa on tulevana lauantaina nyrkkeilyn suhteen melko ruuhkaista. Kaupungin NBA- ja NHL-seurojen kotiareenassa Staples Centerissä käydään herkullinen höyhensarjan kamppailu kaupungin herruudesta Abner Maresin ja Leo Santa Cruzin välillä, ja reilun 10 kilometrin päässä legendaarissa Forumissa toisensa kohtaavat entinen P4P-kuningas Shane Mosley sekä värikäs nicaragualainen Ricardo Mayorga uusintaottelussa, jota kukaan ei halua nähdä.

Nyrkkeilyssä yksi herkullisimpia asetelmia on aina ollut taistelu tietyn maantieteellsen alueen ”mestaruudesta”. Tällöin peliin ei tarvita keinotekoisia aakkosvöitä, kun yleisö konkreettisesti tietää, mistä otellaan. Usein myös asetelma on sitä sähköisempi, mitä pienemmän alueen mestaruudesta otellaan. Valitettavasti vain usein nämä kaupungin tms. mestaruusottelut päätyvät oteltaviksi jonnekin aivan muualle, kuin minne ne luontaisesti kuuluisivat. 1990-luvulla Johnny Tapian ja Danny Romeron kuuma kamppailu New Mexicon osavaltion Albuquerquen kaupungin herruudesta päätyi ratkottavaksi Las Vegasissa. Aivan samoin, kuin muutama kuukaisi sitten kahden ohiolaisen, Shawn Porterin ja Adrien , ottelu käytiin kaikista maailman paikoista juuri Las Vegasissa. Samaa onBroneringelmaa ei onneksi tulevana lauantaina nähdä, sillä Mares ja Santa Cruz pääset kamppailemaan Los Angelesin piirikunnan mestaruudesta juuri oikeassa paikassa, keskellä ”Enkelten kaupunkia”.

Abner Mares (29-1-1) syntyi Meksikossa ja varttui Los Angelsein Hawaiian Gardensin alueella, jota ei katujengeineen voi varsinaisesti pitää minään ihantellisena kasvupaikkana. Edustettuaan synnyinmaataan Ateenan olympialaisissa 2004, Mares siirtyi ammattilaiseksi alkuvuodesta 2005 ja vuonna 2010 hän nousi koko nyrkkeilymaailman tietoisuuteen ottelemalla ensin vauhdikkaan ratkaisemattoman IBF-liiton kääpiösarjan mestarin Yonnhy Perezin kanssa ja kukistamalla sen jälkeen itsensä Vic Darchinyanin niin ikään viihdyttävässä kamppailussa. Varsinaiseen mestariluokkaan Mares nousi seuraavana vuonna kukistamalla Joseph Agbekon kahdesti, napaten samalla IBF-liiton kääpiösarjan vyön itselleen. Tästä eteenpäin Maresin ura oli pitkään yhtä nousukiitoa. Yleisö ja tv-yhtiöt ihastuivat hänen aktiiviseen ottelutyyliinsä ja Mares voitti aakkosmestaruudet kahdessa ylemmässäkin sarjassa; kukistamalla ensin Eric Morelin ja Anselmo Morenon ylemmässä kääpiösarjassa, ennen kuin vuorossa oli nousu höyhensarjaan ja siellä arvostetun Daniel Ponce De Leonin löylyttäminen. Maresin ollessa juuri superotteluiden kynnyksellä, tuli kuitenkin dramaattinen takaisku, kun meksikolaisveteraani Jhonny Gonzalez pysäytti hänen voittokulkunsa yhdellä vasemmalla koukulla ottelun avauserässä elokuussa 2013. Tämän jälkeen Maresia on ottelutettu varovaisesti, eivätkä kehäesitykset ole olleet läheskään samalla tasolla, kuin ennen Gonzalez-katastrofia. Lauantaina Mares onkin uransa suhteen vedenjakajalla; voitto Santa Cruzista nostaisi hänet jälleen kuumaksi nimeksi, mutta tappio pudottaisi miehen armotta ns. gatekeeper-rooliin sarjassaan.


Leo Santa Cruz
(30-0-1) on kulkenut ammattilaisurallaan pitkälti Maresin jalanjälkiä. Meksikossa syntynyt, mutta sieltä Kaliforniaan siirtynyt Santa Cruz saavutti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden voittamalla Maresin luovuttaman IBF-liiton kääpiösarjan mestaruuden pistein etelä-afrikkalaista Vusi Malingaa vastaan kesäkuussa 2012. Kolmen menestyksekkään puolustuksen jälkeen on vuorossa siirtyminen sarjaa ylemmäs, ja sielläkin Santa Cruz onnistui aakkosvyön itselleen voittamaan – tällä kertaa uhrina oli otteluun hallitsevana mestarina lähtenyt meksikolainen Victor Terrazas, joka ei kestänyt Santa Cruzin pommitusta kolmatta erää pidemmälle. Lempinimeä ”Terremoto” (suom. maanjäristys) kantava Santa Cruz on saanut viime aikoina syystäkin kovaa kritiikkiä vastustajavalinnoistaan. Viimeisissä kolmessa ottelussaan Santa Cruz on kohdannut MM-tasoon nähden umpisurkean kolmikon: Manuel Roman (Santa Cruzin sparrikaveri), Jesus Ruiz (pehmeälistainen meksikolainen) ja Jose Cayetano (korkeintaan kansallisen tason tekijä kahta painoluokkaa alempaa). Lauantaina Santa Cruz kohtaa siis pitkästä aikaa vastustajan, joka pystyy todenteolla mittaamaan hänen tasonsa.

Meksikolaisittain Santa Cruzin nyrkkeilyfilosofiassa hyökkäys on paras puolustus. Kukaan ei toistaiseksi ole kyennyt hänen etenemistään kehässä pysäyttämään. Mikäli Abner Mares palaisi niihin vahvuuksiin, joilla hän huipulle nousi, nähdään lauantaina todella viihdyttävä iskusota, jossa todella otetaan miehestä mittaa. Mares on kuitenkin Gonzalez-tappion jälkeen esiintynyt kehässä enemmän puolustukseen keskittyen, jolloin hänen iskumääränsä on pudonnut huomattavasti. Jos Mares lähtee tällä taktiikalla kehään myös lauantaina, on suuri todennäköisyys, että nuorempi ja tuoreempi Santa Cruz yksinkertaisesti tekee ja osuu enemmän, saalistaen selkeäkön pistevoiton 12 erän jälkeen. USA:ssa ottelun televisioinnista vastaa ESPN – nettistreamejä metsästävien kannattaa virittää herätyskellot soimaan sunnuntai-aamuna klo 5.

Samaan aikaan, kun Mares ja Santa Cruz nousevat kehään, kohtaavat samassa kaupungissa 44-vuotias Shane Mosley (47-9-1) ja 41-vuotias Ricardo Mayorga (31-8-1). Kyseessä on näiden kahden välinen uusintaottelu (Mosley tyrmäsi Mayorgan 12. erässä vuonna 2008), jolle on hyvin vaikea nähdä minkäänlaista tilausta. Ottelutapahtuma täyttää tosin jo tässä vaiheessa farssin tunnusmerkistön, vaikkei edes punntusta ole vielä käyty. Kaikki alkoi muodikkaasti Mosleyn ja Mayorgan vihanpidosta Twitterissä (joskin tili, jolta Mayorgan solvaukset Mosleyn suuntaan lähetettiin, on ilmeisesti feikki) ja kun ottelu oli saatu sovituksi ja tapahtumapaikka varatuksi, astui kuvaan kukapas muukaan kuin itse Don King, joka yritti floridalaisessa oikeusistuimessa saada koko tapahtuman perutuksi vetoamalla Mayorgan sopimusvelvotteisiin. Tällä kertaa Kingin juoni kuivui kuitenkin kokoon, joten Mosley ja Mayorga pääsevät kuin pääsevätkin mittelemään paremmuudestaan kehässä lauantai-iltana (tapeltuaan ensin lehdistötilaisuudessa torstaina). Mosley menetti suuren osan omaisuudestaan muutaman vuoden takaisessa avioerossa ja Mayorgaa ei ole enää moneen vuoteen voinut ottaa millään asteikolla tosissaan huippu-urheilijana. Lähtökohdat ovat siis täydelliset. Eivät tosin kilpanyrkkeilyottelulla, mutta enemmänkin freak showlle, jollainen koko tapahtumasta näyttää muodostuvan. Vähemmän yllättäen yksikään tv-kanava ei halunnut osalliseksi tähän farssiin millään muotoa, joten tapahtuma viedään läpi pay-per-view-periaatteella. Mikäli siis jotakuta kiinnostaa enemmän tämä sirkus kuin huippuottelu Mares-Santa Cruz, kannattaa varautua etsimään streamiä hieman normaalia pidempään.

VILLE NIEMONEN