Viikon ottelu: Vladimir Klitshko – Alexander Povetkin

Vuosien odotus päättyy vihdoin, kun useita kertoja suunniteltu ja yhtä usein peruttu raskaansarjan MM-ottelu haastaja Alexander Povetkinin ja puolustavan mestarin Vladimir Klitshkon välillä isketään lauantai-iltana Suomen aikaa Moskovan Olimpiski-areenalla. Vedonlyöntitoimistot eivät juuri luota venäläishaastajan mahdollisuuksiin, vaikka kyseessä on yksi Klitshkon pitkän mestaruuskauden kovimmista vastustajista ja samalla vuosikymmenen suurimmista raskaansarjan koitoksista.

Alexander Povetkin 26-0 (18) 188 cm, 104 kg

Povetkinista, 34, alettiin puhua raskaansarjan tulevana maailmanmestarina jo tämän voitettua superraskaansarjan olympiakultaa 2004. Terävät ylävartalon väistöt ja vihaiset koukkusarjat tekivät tuhojaan amatööripuolella ja aiheuttivat nopeita vertailuja Mike Tysoniin. Yleisesti odotettiin Povetkinin tuovan uutta sähköä Lennox Lewisin ja sittemmin Klitshkojen hallitsemaan sarjaan.

Ammattilaiskehissä Povetkinin iskuteho ei osoittautunut aivan niin murskaavaksi kuin olisi toivottu, mutta hyökkäystekniikka ja runsas työmäärä tuottivat voittoja nopeasti koventuneista vastustajista. Voittamalla IBF-liiton karsintaturnauksen 2008 Povetkin ansaitsi ensimmäistä kertaa tilaisuuden otella Klitshkoa vastaan, mutta luopui haastajan statuksestaan.

Samalla alkoivat myös uran hankaluudet. Ensin loukkaantumiset pakottivat Povetkinin ottelutauolle, ja sittemmin venäläisen valmentajaksi tullut, alan tunnetuimpiin kulmamiehiin kuuluva Teddy Atlas tuntui sekoittavan Povetkinin paletin. Atlasilla oli kunnianhimoinen tavoite tehdä yksipuolisesta hyökkäävästä hakkurityypistä kokonaisvaltaisempi, monipuolinen kehätaituri, mutta seuraus oli, että ennen niin määrätietoinen Povetkin vaikutti kehässä neuvottomalta. Voittoja hän otti edelleen, mutta vastustajien taso oli vaatimaton eivätkä hänen otteensa säväyttäneet ketään.

Uransa toistaiseksi suurimman voiton Povetkin nappasi 2011, kun hän kukisti hankalan kamppailun päätteeksi pistein veteraani-ikäisen mutta edelleen maailman huipulle kuuluvan Ruslan Tshagajevin. Saman vuoden joulukuussa Povetkin nähtiin Suomessa. Hartwall-areenan näyttävä tyrmäysvoitto Cedric Boswellista oli pitkästä aikaa esitys, joka toi mieleen Povetkinin parhaat päivät, ja venäläinen nähtiin jälleen Klitshkon uskottavimpana haastajana.

Palautus maan pinnalle tapahtui kuitenkin nopeasti, kun helmikuussa 2012 Povetkin oli hätää kärsimässä alemman raskaansarjan Marco Huckin kanssa ja voitti töin tuskin pistein. Sen jälkeen Povetkin on pystynyt kahteen helppoon voittoon, mutta kehnot vastustajat eivät ole kyenneet poistamaan mielikuvaa hämärän rajamailla viimeiselle kongille horjuneesta Povetkinista. Tappioton Povetkin on edelleen, mutta onko hän tarpeeksi kova Klitshkon kaatoon?

Vladimir Klitshko 60-3 (51) 198 cm, 113 kg.

Olympiakultaa 1996 voittanut Vladimir Klitshko, 37 on kulkenut monivaiheisin uran sarjan kuumimmasta lupauksesta maailmanmestarin ykköshaastajaksi, raskaiden tyrmäystappioiden kautta takaisin pohjalle ja viimein sarjan pitkäaikaiseksi kuninkaaksi. Hieman puuduttavalla mutta äärimmäisen tehokkaalla ottelutyylillään hän on käännyttänyt pois haastajan toisensa jälkeen, eikä kukaan ole kyennyt vakavasti uhkaamaan hänen voittoaan nyrkkeilykehässä kahdeksaan vuoteen.

Klitshko on puolustanut nykyistä titteliään tähän mennessä 14 kertaa, ja Povetkin on kolmas vastustaja, joka nousee hänen kanssaan kehään selkeän ykköshaastajan asemasta (jos Vitali Klitshko jätetään pois laskuista). Aiemmista haastajista kovimmat ovat olleet Ruslan Tshagajev, joka kohtasi mestarin 2009, sekä Ison-Britannian David Haye, jonka Klitshko nujersi 2011. Viidestätoista mestaruusottelussa kohtaamastaan vastustajasta Klitshko on tyrmännyt 12.

Yhteentörmäys

Ottelun vastakkainasettelusta tekee kiinnostavan se, että sarjan paras kaukoetäisyyden nyrkkeilijä kohtaa siinä kenties painoluokan parhaan lähiottelijan.

Uransa alkupuolella Klitshko tunnettiin ensisijaisesti tyrmäyshakuisena hyökkääjänä, mutta vuosien 2003 ja 2004 musertavien tappioiden jälkeen ukrainalaisen kulmaukseen tullut valmentajaveteraani Emmanuel Steward muokkasi Klitshkon taktiikasta hyvin varovaisen ja puolustusvoittoisen. Nykyisin Klitshko ottelee lähes pelkästään kaukoetäisyydeltä käyttäen murhaavan tarkkaa vasenta suoraansa vastustajien pehmittämiseen ja päättäen kamppailut oikeallaan. Tämän konseptin murtamiseen ei ole toistaiseksi kukaan löytänyt tepsivää lääkettä. Siksi lienee varmaa, että Klitshko lähtee otteluun vasemman suoran taakse maastoutuen ja riskejä kaihtaen, vaikka hänen nykyinen valmentajansa Jonathan Banks onkin yrittänyt hieman palauttaa jätin otteisiin nuoruusvuosien aktiivisuutta.

Yleinen näkemys on, että Klitshkon voittamiseen paras mahdollisuus on rämäpäisillä ja kovaiskuisilla hyökkääjillä, jotka kykenevät tunkeutumaan häntä vastaan lähietäisyydelle ja tavoittamaan hänen hieman haavoittuvaiset leukaperänsä. Tähän uskotaan myös Povetkinin tähtäävän, sillä odottelemalla ja kyttäämällä hän ei tule ulottuvaa ja taktisesti kypsää mestaria horjuttamaan.

Povetkin ei ole varsinainen yhden iskun tyrmääjä, mutta hän paikkaa tämän puutteen sarjoillaan: jos yksi isku osuu, sitä seuraa nopeassa tahdissa kaksi tai neljä jatkoiskua. Jos venäläinen kykenee satuttamaan Klitshkoa kamppailun alkupuolella, ottelun käsikirjoitus menee täysin uusiksi.

Lähitilanteet Klitshko pyrkii yleensä nollaamaan sitomalla, mistä hän on saanut kovaakin kritiikkiä ennen kaikkea Yhdysvaltain mediassa. Nähtäväksi jää, minkälaisen linjan ottelun tuomitseva Luis Pabon ottaa: jos hän puuttuu sidontatilanteisiin alusta asti nopeasti, Povetkinille avautuu enemmän tilaisuuksia hyödyntää omaa osaamistaan ja kehässä saatetaan nähdä värikästäkin iskujenvaihtoa.

Povetkinin suurin ongelma ottelussa on, että hänen oma suojauksensa falskaa. Hyökätessään hän on tarkka ja terävä, mutta kaukoetäisyydellä hän ottaa iskuja vastaan runsaasti. Klitshkon kaatovoimaa vastaan tämä taipumus vaikuttaa tuhoisalta, ja siksi Povetkinin voittoa ottelussa on vaikeaa nähdä. Periksi uransa suuren tilaisuuden saanut Povetkin ei kuitenkaan varmasti aio antaa, ja yli 20 000-päinen yleisö tekee varmasti kaikkensa kotikehän miestä siivittääkseen.

Ottelu nähdään suorana Nelonen Pro 2 -kanavalla sekä verkossa Ruutu-palvelussa