Viikon ottelu: Jose A. Gonzalez 22–0 (17) vs Ricky Burns 35–2 (10), kevytsarja

Tulevan viikonlopun mielenkiintoisin koitos käydään Skotlannin Glasgown Emirates-areenalla, kun paikallinen suursuosikki Ricky Burns puolustaa kevyen sarjan WBO-liiton tunnustamaa titteliään Puerto Ricosta lähtöisin olevaa Jose Gonzalezia vastaan. Nelonen Pro 2-kanava televisioi ottelun myös suomalaisten nyrkkeilyfanien nähtäväksi lauantai-iltana klo 22:stä eteenpäin.

Jose A Gonzalez on Puerto Ricon pohjoisrannikolta Toa Bajasta kotoisin oleva 29-vuotias, nyrkkeilymaailmassa vielä perin tuntematon jokerikortti. Hän on nakuttanut kevytsarjalaiseksi todella vaikuttavan tyrmäyslistan kaatamalla kuudestatoista viimeisimmästä vastustajastaan yhtä vaille kaikki ennen täyttä aikaa. Vastustajien taso on toistaiseksi ollut kuitenkin kovin vaatimaton, eikä Gonzalez ole otellut kertaakaan kotimaansa ulkopuolella.

Viimeisin puertoricolaisen kanssa täydet erät selvinnyt vastustaja oli Fernando Trejo, jonka suomalaiset nyrkkeilyn ystävät saattavat muistaa Denis Shafikovin vastustajana muutaman vuoden takaa. Gonzalez selvisi Shavikovillakin täyden iltapuhteen teettäneestä meksikolaisesta ylivoimaisella pistevoitolla, joten turistista ei Gonzalezin kohdalla voida missään tapauksessa puhua. Puerto Rico on myös nyrkkeilykulttuuriltaan kivikova ympäristö, ja esimerkiksi kevyessä sarjassa maassa on tällä hetkellä 36 aktiivinyrkkeilijää, joten pehmeä mies ei varmasti Glasgown vieraskehään nouse.

Haastajan todellisten kykyjen arvioiminen on erittäin hankalaa vastustajien tasosta johtuen. Gonzalezin tekniikka on melko omintakeinen, hän vetäytyy iskujen alta suoraan taaksepäin ja iskusarjat lentelevät varsin laajakaarisina. Tehoa Chelon kintaissa kuitenkin epäilemättä on. Erityisen vaaralliselta Gonzalez vaikuttaa perääntyessään: vaivattoman näköisesti lyödyt iskut ovat tuuperruttaneet useammankin vastustajan näyttäviin tyrmäystappioihin.

Ehdottomana ennakkosuosikkina neliöön kiipeää kuitenkin puolustava vyönhaltija Ricky Burns. 30-vuotias skotti on kulkenut pitkän tien vähän arvostetusta, lähinnä promoottori Frank Warrenin suhteiden ilmentymäksi nimetystä liittomestarista kevyen sarjan maailman huipulle. Viimeistään selvä pistevoitto vaarallisesta australialaisveteraanista Michael Katsidisista sekä tyrmäysvoitto viime syyskuussa Ison-Britannian hegemoniaottelussa Kevin Mitchellistä hiljensivät huippusuosittua ”Ricksteriä” seuranneet soraäänet.

Burnsin oli alun perin tarkoitus kohdata IBF-liiton tunnustama meksikolainen Miguel Vasquez vöidenyhdistämisottelussa, mutta tuo suunnitelma peruuntui ja samalla Burnsin tiet Warrenin kanssa erkaantuivat. Ottelu Gonzalezia vastaan on Burnsille ensimmäinen promoottori Eddie Hearnin vahvassa nosteessa olevassa Matchroom-tallissa. Promoottori Hearn ei luonnollisesti ole säästellyt sanojaan mainostaessaan Burnsia yhtenä maailman parhaista nyrkkeilijöistä.

Burns on persoonana hieman Carl Frochia tai Amin Asikaista muistuttava sympaattinen, helposti lähestyttävä kansanmies. Kehässä hän on ennen kaikkea tekninen ja työteliäs nyrkkeilijä, jonka vahvuuksia ovat erinomainen etummaisen käden suora, käsien nopeus sekä vankkumaton kuntopohja. Erityisenä tyrmääjänä Burnsia ei tunneta, joskin haastattelussa hän mainitsi, että lyömiseen oli löytynyt lisää tehoja ennen edellistä Mitchell-ottelua, joka olikin yksi hänen uransa parhaista.

Burnsin motivaatio on varmasti korkealla kotiyleisön edessä, sillä ainakin promoottori Hearnin mukaan seuraavaksi tähtäimessä ovat todelliset suurottelut Vasquezia tai sarjan tähtinyrkkeilijä Adrien Broneria vastaan. Ottelu Gonzalezia vastaan tapahtuu WBO-liiton vaatimuksesta, sillä liitto katsoi, että Burnsin on aika kohdata ykköshaastajansa. Sattumaa tai ei, Gonzalezin kotimaa on sama kuin WBO-liitonkin…

Vaikka vedonlyöntitoimistot povaavat Burnsin voittoa – kertoimet mestarin menestyksekkäälle tittelinpuolustukselle liikkuvat noin 1,2 tuntumassa – haastajan arvaamattomuus ja tyrmäysvoima tekevät kamppailusta sähköisen. Burns viihtyy parhaimmin iskumyrskyn keskellä, joten tv-katsojille riittänee runsaasti nähtävää.

Esiotteluna Glasgown illassa nähdään muun muassa paikallistasolla kauan toivottu ja suurta innostusta herättänyt ylemmän höyhensarjan kamppailu Skotlannin John Simpsonin ja Mongoliasta lähtöisin olevan, nykyisin Manchesterissa asuvan Choi Tseveenpurevin välillä. Kaksikko ei kuulu kansainväliseen kärkiluokkaan, mutta miesten vauhdikkaiden tyylien vuoksi kaksitoistaeräisestä kamppailusta odotetaan Gatti–Ward-pienoismallia.