Viikon ottelu: Gennady Golovkin vs Matthew Macklin, keskisarja

Vahdinvaihdon hetki lähestyy vääjäämättä keskisarjassa. Ikääntyvä Sergio Martinez pysyttelee edelleen majakan huipulla, mutta nuorten ahnaiden haastajien hyöky lähestyy kovaa vauhtia, valmiina huuhtelemaan hänet ykköspaikalta unohduksen mereen. Tulevana lauantaina Yhdysvaltain itärannikolla Connecticutissa intiaanireservaatin Foxwoods Resorts Casinolla käydään sarjan tulevaisuuden kannalta yksi ratkaisutaisto, kun Irlannin Matthew Macklin yrittää pysäyttää Kazakstanin Gennady Golovkinin kiidon 12-eräisessä otatuksessa.

Matthew Macklin 29–4 (20)

Matthew Macklin on kulkenut Ison-Britannian huippunyrkkeilijöille varsin tyypillisen tien kansallisen tason värikkäästä ryskäjästä vakavasti otettavaksi maailmanluokan nyrkkeilijäksi. Uraa ei ole rakennettu varman päälle, vaan Mack The Knife on joutunut karaistumaan huippumieheksi kovien liemien kautta. Suomalaiset nyrkkeilyn ystävät muistavat Macklinin ennen kaikkea Amin Asikaisen tyrmääjänä: irlantilaisen voittolistalta löytyvät Idin lisäksi myös esimerkiksi Yori Boy Campas ja viimeisimpänä Joachim Alcine.

Läpimurron maailman terävimpään kärkeen Macklin teki viimeistään ottelussaan Saksan Felix Sturmia vastaan 2011. Sturm voitti kamppailun pistein, mutta monien katsojien mielestä tuomio olisi voinut yhtä hyvin olla Macklinin hyväksi. Viime vuoden maaliskuussa Macklin kävi vuorostaan MM-ottelussa haastamassa Argentiinan Sergio Martinezin. Macklin aloitti ottelun hyvin ja johti sitä pistein pitkään, kunnes Martinez lisäsi kierroksia ja taivutti haastajan tappioon 11. erässä.

Macklin tunnettiin uransa alkupuolella lähinnä peribrittiläisenä, iskuvoimaan luottavana koukkusodan kävijänä, jolle jalkatyö tarkoitti lähinnä tukevassa lyöntiasennossa pysyttelemistä. Uran edistyessä malttia ja myös monipuolisuutta on löytynyt lisää, vaikka mieltymys iskujenvaihtoon onkin edelleen Macklinin hallitsevin piirre nyrkkeilijänä. The Ring -lehti rankkaa Macklinin tällä hetkellä mestari Martinezin kuudenneksi haastajaksi. Macklinin valmentajana on viime vuodesta eteenpäin toiminut alan arvostetuimpiin lukeutuva Buddy McGirt.

Gennady Golovkin 26–0 (23)

Gennady ”GGG” Golovkin oli menestyksekäs jo amatöörinä saavuttaen Kazakstanin väreissä MM-kultaa sekä olympiahopeaa ja nujertaen tulevia ammattilaistähtiä kuten Andre Dirrellin ja Lucian Buten. Golovkinin amatöörirekordiksi ilmoitetaan komea 345–5.

Vuonna 2006 alkaneen ammattilaisuransa alun Golovkin otteli Saksassa sittemmin luhistuneen Universum-tallin leivissä. Uusi työnantaja löytyi K2-tallista, joka on lähtenyt määrätietoisesti luomaan Stuttgartissa asuvalle Golovkinille uraa Yhdysvaltain puolella. Debyyttinsä uudella mantereella Golovkin teki viime syyskuussa nuijimalla hyvässä nosteessa olleen ja Sebastian Sylvesterin uran päättäneen Puolan Grzegorz Proksan tylysti viidessä erässä. Kaikkiaan Golovkinin lista osoittaa nyt lukemia 26–0, 23 tyrmäystä. Proksan lisäksi esimerkiksi Kassim Ouma, Lajuan Simon ja Gabriel Rosado ovat saaneet ottelulistoihinsa miinusmerkinnät Golovkinin vuoksi.

Vaikka Golovkinin voittamien vastustajien taso on toistaiseksi suhteellisen vaatimaton, hänen iskuvoimansa on tehnyt vaikutuksen jo moniin. Lähes 90 % tyrmäysteholla maailman huipulle tunkeutunut kazakstanilainen kanuuna on kehässä tyyni, mutta suoraviivaisia ratkaisuja hakeva nyrkkeilijä, joka lyö huumaavan lujaa molemmilla käsillä.

Erityisen nopea Golovkin ei ole eivätkä hänen iskunsa välttämättä näytä erityisen vaikuttavilta, mutta hänellä on taito lyödä rennosti ja olkapäitään kohottamatta.  Kritiikkiä Mike Tysonia, Terry Norrisia ja Sugar Ray Robinsonia ihaileva Golovkin on saanut ajoittain vuotavasta suojauksesta. Myös Golovkinin leuka on huipputasolla vielä pieni kysymysmerkki, vaikka aihetta huoleen ei toistaiseksi olekaan ollut. The Ring -lehden rankingeissa Golovkin on tällä hetkellä kakkoshaastajana Australian Daniel Gealen kannoilla.

Mackin on sarjan huipun tuntumassa päivystävä tyypillinen gatekeeper-nyrkkeilijä: hänen omat kykynsä eivät riitä aivan mestariksi asti, mutta jos huippua havitteleva tulokas on kupla, Macklinin veitsi puhkaisee tämän armottomasti.

Macklin on kehässä työteliäs, kaikkensa antava soturi. Ennakkoon on kuitenkin vaikea nähdä, miten hän pystyisi Golovkinin pysäyttämään. Macklin on iskijänä painava, kun taas Golovkin on tyrmääjä: tämä ero käynee selväksi myös lauantaina. Myös tekniikoiltaan Golovkin on Macklinia monipuolisempi. Ateenan olympiafinaalissa Golovkin hävisi Venäjän Gaydarbek Gaydarbekoville enemmän illan viimeisiä hitaita kuin huippunyrkkeilyä muistuttavassa ottelussa, mutta ammattilaisena tappio ei ole vielä ollut lähelläkään, eikä Macklin (onneksi) ole tyyliltään sitomiseen ja rikkomiseen luottava nyrkkeilijä.

Luultavaa on, että Golovkinin kaatovoima uuvuttaa urhoollisen Macklinin keskierien jälkeen, mutta Irlannin mies tarjoaa varmasti näkemistä siihen asti.