Vedonlyönnin asiantuntija: ”Vanhat mestarit alikertoimisia”

Vedonlyönnin ammattilainen Jorma Vuoksenmaa kertoi, minkälaisia haasteita nyrkkeilystä vetoa lyövä kohtaa. Mutta miksi veikkaajan ei kannata keskittyä pelkästään nyrkkeilyyn? Entä miten Vuoksenmaan ja Amin Asikaisen tiet kohtasivat? Lue haastattelu!

Lähdetään ensin liikkeelle omasta suhteestasi nyrkkeilyyn. Millainen se on?

– Nyrkkeily on mitä hienoin laji. Kunnioitan paljon monia nyrkkeilijöitä. Se on kova laji, eikä pelkästään siinä mielessä, että iskuja pitää ottaa vastaan. Painonpudotus ottelun alla voi olla yhtä helvettiä.

– Pelaan nyrkkeilyä kuitenkin aika vähän, enkä ole ollenkaan varma, olenko siitä plussalla vai miinuksella. Jos hyvän urheiluvedon tuotto-odotus on vaikka viisi prosenttia ja yksi kahdestakymmenestä ottelusta on fiksattu, etu menee jo siinä.

– Laji on hyvin erilainen kuin vaikka baseball, josta on saatavilla paljon hyvää numeerista dataa, jonka voi laittaa omalle tietokoneelle. Nyrkkeilyssä tällaista dataa ei ole saatavilla. Jos haluaa olla hyvin kartalla, pitää todellakin nähdä ottelijat.

– Haluan tässä tehdä selväksi, että sadastuhannesosa vedonlyönnistäni kohdistuu nyrkkeilyyn. Enkä siis ole nyrkkeilyn asiantuntija. Arvostan monia nyrkkeilijöitä, ja olen kiinnostunut kontrolloidusta aggressiosta. Ajankäytön takia en kuitenkaan katso lajia kovinkaan paljon.

 

Onko sinulla omaa suosikkinyrkkeilijää? Voit halutessasi valita jonkun nykyisistä, jo uransa lopettaneen tai vaikka jo kuolleen.
– Amin Asikainen on yksi heistä, koska hän on ystäväni. Tapasin hänet noin kuusi vuotta sitten Tallinnassa Unibetin Pokeritähti-kutsuturnauksessa, jossa loppujen lopuksi sijoituin kolmanneksi ja sain 14 000 euroa. Olimme kaksi viimeistä pelaajaa samassa karsintapöydässä, jossa minulla oli kuusinkertainen määrä pelimerkkejä häneen verrattuna. Turnauksen sponsorina toimi sykemittarifirma, jonka nimeä en nyt muista. Mittasimme molempien sykkeet. Oma sykkeeni oli 140, kun se Aminilla oli varmaan suurin pirtein 40. Tämä siis, vaikka minulla oli huomattavasti parempi tilanne!

– Minusta tuli Tarmo Uusivirran fani, kun kuuntelin YUP:n kappaleen nyrkkeilijä. Nykyään lasken Uusivirran siis suosikkeihini. Hänen elämänsähän päättyi harmaalla, karulla, jotenkin suomalaisille niin valitettavan tyypillisellä tavalla.

– Muhammad Alia ei voi tietenkään ohittaa kukaan. Mike Tyson puolestaan oli hyvä nyrkkeilijä. En tiedä, olenko liian tosikko, kun sanon näin, mutta kaikella sillä, mitä hän teki kehän ulkopuolella, on myös vaikutusta. Rajansa kaikella. Siksi en valitse häntä.

 

Tarjoaako yhtiösi ESBC vedonlyöntivihjeitä nyrkkeilykohteisiin?
– Tällä hetkellä kovin vähän, mutta se ei ole mikään periaatteellinen kysymys. Ehkä jonain päivänä enemmän.

 

Minkälainen laji nyrkkeily on vedonlyöjän kannalta?
– Jos tässä annetaan yksi vinkki lukijoille, voisi se olla vaikka se, että vanhat mestarit ovat yleensä alikertoimisia. Siksi kannattaakin pelata nousevia, nuoria nyrkkeilijöitä. On tavallaan hyvin luonnollista, että vanhat mestarit saavat pieniä kertoimia. Heitä ihaillaan paljon.

– Kun kaikki iskevät vetoa vanhan mestarin puolesta, kerroin luonnollisesti laskee alikertoimeksi. Olisi raastavaa veikata omaa sankaria vastaan. Itse en esimerkiksi pystyisi pelaamaan Aminia vastaan.

– Jostain syystä olemme myös huomanneet sen, että ulottuvia nyrkkeilijöitä kannattaa monesti pelata. Jos vastakkin ovat kaksi ottelijaa, joilla on samankaltaiset urat ja molemmat saavat vedonlyöntitoimistolta kertoimeksi 1,95, vetoa kannattaa meidän kokemuksemme mukaan lyödä ulottuvan ottelijan puolesta.
Nyrkkeilyotteluissa on paljon aina puhetta kotikenttäedusta ja tuomareista. Minkälaista roolia kotikentät ja tuomarit näyttelevät?
– Intuitiivisesti ajattelisin, että kotikenttäetu ja tuomarit vaikuttavat paljon. Kannustus on varmasti suuressa roolissa. Ja tuomarin päälle saattaa suurin pirtein lentää kaljaa, jos yleisö ei ole yhtä mieltä hänen kanssaan, eli painetta varmasti kohdistuu.

 

Onko eri painoluokissa tai esimerkiksi naisnyrkkeilyssä jotain merkille pantavaa vedonlyönnin kannalta?
– En ole koskaan ajatellut naisnyrkkeilyä, eikä tämä johdu siitä, että jotenkin väheksyisin sitä. Se johtuu siitä, ettei siitä juurikaan voi lyödä vetoa.

– Mitä tulee eri painoluokkiin, voisi ehkä, siis ehkä, ajatella niin, että alemmissa luokissa tulee vähemmän tyrmäyksiä, eli että ottelut kestävät useampia eriä. Mutta tämä arvio tulee nyt vain mieleen.

Nyrkkeily on mielenkiintoinen laji siinä mielessä, että jos sitä verrataan esimerkiksi tennikseen, urheilijoiden uria rakennetaan täysin erilailla. Tennispelaajia on melko helppo verrata toisiinsa, kun taas kahden nyrkkeilijän kohdatessa eri asiantuntijat voivat katsoa voimasuhteet hyvinkin erilailla. Minkälaisen mahdollisuuden tämä antaa veikkaajalle? Ja toisaalta minkälaisen ansan se virittää?

– Tämä varmasti antaa hyvän mahdollisuuden skarpeille vedonlyöjille. Kun joku asiantuntija sanoo jotain ja toinen jotain muuta, yleensä media ja kansa ottavat sen vahvemmin ilmaistun mielipiteen omakseen.

– Jos joku nyrkkeilyn asiantuntija nousisi samanlaiseen asemaan kuin esimerkiksi jääkiekon puolelta Petteri Sihvonen, joka on itse nostanut itsensä analyytikoiden ykköseksi, se voi vaikuttaa jopa kertoimiin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos joku asiantuntija nousee erittäin vahvasti esille, saattaa häntä vastaan pelaaminen olla järkevää.

 

Moniin muihin lajeihin verrattuna nyrkkeilyssä otellaan todellisia huippumatseja verrattain vähän. Tähän tosiasiaan peilaten: onko edes mahdollista toimia ammattivedonlyöjänä, jos panostaa vain nyrkkeilyyn?
– Ei, tai en ainakaan tunne ketään. Jos jollakin on kyky tehdä rahaa vedonlyönnillä nyrkkeilystä, saa hän varmasti helpommin ja enemmän rahaa jostain muualta.

Jos otetaan huomioon se, että vedonlyöjä ajan mittaan kehittyy tai taantuu, vedonlyönti uusine pelimuotoineen ja innovaatioineen muuttuu sekä nyrkkeily lajina muuttuu, onko oikein sanoa, että edellä mainitut asiat yhdistettynä siihen, että otteluja on harvakseltaan johtavat siihen, että nyrkkeilyveikkaajien tasoa on lähes mahdotonta arvioida?

– On. Ja uskon, että nyrkkeilyyn lyödään vetoja ennen kaikkea viihdemielessä. Etenkin jenkit varmasti lyövät vetoa nyrkkeilystä viihdemielessä, mutta he tosin tekevät sitä muistakin lajeista.

 

Olet joskus sanonut, että naistennis on äärimmäisen paha laji sopupelaamisen kannalta. Miten se vertautuu nyrkkeilyyn?

– Naistenniksessä taisi joku jäädä vähän aikaa sitten kiinnikin. Talonpoikaisjärjellä voisi ajatella, että tennispelin fiksaaminen on paljon helpompaa. Siinä ei tarvitse ottaa hirveää moukaria leukaperiin, jotta voi hävitä uskottavasti.

– Toisaalta voihan nyrkkeilyottelunkin fiksata niin, että sen pitää kestää esimerkiksi yli kolme erää. Kuulin sellaista juttua, että promoottori King olisi järjestänyt juuri tällaisia otteluja, joissa nimenomaan ottelun pituudesta olisi sovittu.

 

Suomessa rahapelisivustot ovat sponsoroineet usein nyrkkeilijöitä. Osaatko arvioida sitä, miksi juuri nyrkkeilijät ja muut kamppailulajien osaajat ovat valikoituneet heidän sponsoroitavikseen?
– En tiedä, mutta äkkiseltään tulee mieleen, että ehkä se johtuu siitä, että monia nyrkkeilijöitä ihaillaan.

Rahapelialalla toimivilla monopoliyhtiöillä on ainakin aiemmin ollut tapana antaa hyvin matalia kertoimia oman kotimaansa kestosuosikeille, kuten Saksan jalkapallomaajoukkueelle tai Suomen jääkiekkomaajoukkueelle, joiden puolesta lyödään vetoa lähes kertoimeen katsomatta. Minkälaisia kertoimia Robert Heleniukselle, Edis Tatlille ja muille suomalaisnyrkkeilijöille saa Veikkauksen kautta?

– En ole seurannut, mutta olisi normaalia, jos siinä olisi sama vääristymä.

Teksti: Urheiluviikko