Vara-Mayweatherin valju tähtihetki

Yhdysvaltain Baltimoresta ponnistavan Gervonta ”Tank” Davisin (20-0) historia on alueen alempiin sosiaaliluokkiin kuuluneelle sangen tavanomainen: huostaanotto 5-vuotiaana ja sen jälkeen kapinointia virkavaltaa ja yleistä yhteiskuntajärjestystä vastaan. Pelastus löytyi kuitenkin nyrkkeilysalilta ja amatööriajoista asti Davisin nimi on liitetty listaan lajin mahdollisista tulevaisuuden tähdistä. Mies on jo pitkään mainostanut itseään uutena Floyd Mayweatherinä; hahmona, josta tulee lopulta lajinsa suurin kassamagneetti. Tällaisia vertauksia ei ainakaan vähennä se, että Davis on kuulunut jo pitkään esikuvansa talliin, ja on Mayweather Promotionsin ylivoimaisesti kirkkain tähti. Davis on viimeisen vuoden aikana tuonut kuitenkin julki tyytymättömyytensä Mayweatherin tarjoamiin ottelumahdollisuuksiin. Nyt apuun on rientänyt Mayweatherin neuvonantaja, nyrkkeilyn vaikutusvaltaisimmaksi mieheksikin tituleerattu Al Haymon, jonka massiiviset tv-sopimukset FOXin ja Showtimen kanssa tarjoavat näyteikkunan myös Davisille.

Alunperin Davisin piti lauantaina puolustaa WBA-liiton ylemmän höyhensarjan vyötään Kaliforniassa entistä alempien sarjojen mestarismiestä Abner Maresia (31-3-1) vastaan, mutta viimeistelysparreissa saatu silmävamma pakotti Maresin luopumaan ottelusta vain kaksi viikkoa ennen h-hetkeä. Paniikinomaisen etsimisen jälkeen tilalle löydettiin kuitenkin varamies meksikolaisen Hugo Ruizin (39-4) muodossa. Ruiz on tosin tehnyt suurimmat urotekonsa kahta ja kolmea sarjaa alempana, mutta parempaakaan ei tähän väliin ollut saatavilla.

Aktiisivimmat lajiniilot saattavat muistaa Ruizin hurjan iskusodan Francisco Arcea (kyllä, Jorgen pikkuveli) vastaan toukokuulta 2011. Vuoden 2012 joulukuussa Ruiz matkusti Japaniin kohtaamaan paikallisen supertähden Koki Kamedan ottelussa WBA-liiton kääpiösarjan mestaruudesta. Monen, allekirjoittanut mukaan lukien, mielestä ”Cuatito” teki ottelussa vähintäänkin riittävästi riistääkseen vyön japanilaiselta, mutta kaksi kolmesta arvostelutuomarista oli eri mieltä; vyö jäi Kamedan haltuun hajaäänituomion turvin. Uudelleen parrasvaloihin Ruiz nousi 2015-2016 hävittyään ensin hurjan iskusodan maanmiestään Julio Cejaa vastaan, mutta voitettuaan uusintaottelun alle minuutissa. Ensimmäisessä puolustuksessaan Ruiz kuitenkin hävisi tittelinsä yllättäen japanilaisvetaraani Hozumi Hasegawalle. Kahden vuoden sapatin jälkeen mies palasi kehiin viime vuoden elokuussa, ja on nyt napannut kolme suhteellisen matalaprofiilista voittoa – viimeksi vain kolme viikkoa sitten Pacquiao-Broner illan esiottelussa ex-MM-haastaja Alberto Guevaraa vastaan.

Mayweatherin tavoin ilmiömäisen käsinopeuden omaava, tarvittaessa erikoisista kulmista hyökkäävä Davis lähtee lauantain otteluun valtavana ennakkosuosikkina. Haastaja Ruiz, vaikka nouseekin painoissa ylöspäin, ei kuitenkaan anna pituudessa mestarille juurikaan etumatkaa ja ottelee yleensä muutenkin hyvin pituutensa maksimoivassa asennossa. Kysymys kuuluukin, kykeneekö Ruiz vastaamaan muissa fyysisissä ominaisuuksissa takuulla koviin painonvetoihin joutuneelle mestarille. Varmaksi tulevasti ottelusta voi sanoa oikeastaan vain sen, ettei siitä varmastikaan tule tylsää. Ruiz tullee yrittämään voittoa omilla avuillaan, ja tämä saattaa tarjota vihdoin pääottelijastatukseen nousseelle Davisille erinomaisen mahdollisuuden esitellä vastaiskuosaamistaan. Kulunutta sanontaa käyttäen ottelu lienee viihdyttävä sen aikaa, mitä se kestää – ja täyden ajan ottelusta ei tarvitse haaveilla. Mikäli kamppailun päätteeksi ylös nostetaan joku muu kuin Davisin käsi, voidaan puhua suuryllätyksestä.

Illassa nähdään myös muutama muu mielenkiintoinen nimi. Entinen amatööritähti Erickson Lubin (19-1) yrittää paluuta uuden valmennustiimin turvin kohdatessaan veteraani Ishe Smithin (29-10) 10-eräisessä ylemmän välisarjan ottelussa. Kevyensarjan ns. crossroads-ottelussa kohtaavat Sharif Bogere (32-1) ja Javier Fortuna (33-2-1), ja sarjaa ylempänä voittamaton Juan Heraldez (15-0) yrittää pitää listansa puhtaana kaksi edellistä otteluaan hävinnyttä vähitellen entiseksi lupaukseksi hyytyvää Eddie Ramirezia (17-2) vastaan.

VILLE NIEMONEN

��?/���59-F� �~r~b