Vaisua Vantaalla – Raportti Spring Break -tapahtumasta

Vantaan Energia Areenalla järjestetty Spring Break – Vantaa boksaa ja rokkaa -tapahtumaa keräsi halliin tuhatkunta maksanutta katsojaa. Kun kotikehän Juho Tolppola esiintyi kehässä ainoastaan puvussa, näistä suurin osa todennäköisesti oli paikalla katsomassa muiden muassa Petri Nygårdin ja Matti Nykäsen musiikkiesityksiä. Niiden kulttuurinen taso, ikävä kyllä, oli hyvin vertailukelpoinen illan otteluparien kanssa.

Kamppailuillan päänumerona piti olla aidosti hyvätasoinen ja mielenkiintoinen kamppailu comebackia suunnittelevan Tolppolan ja Gyorgy Miszei Juniorin välillä, mutta se peruuntui otteluviikolla suomalaisen sairastumisen vuoksi. Unkarilaisvieras sentään nähdään viikon kuluttua Forssan kehässä uusinnassa Jarkko Putkosen kanssa. Yksi kunnon kamppailu ja kolme kutakuinkin nyrkkeilyottelun kriteerit täyttävää performanssia joka tapauksessa nähtiin.

Gennadi Mentsikäinen TKO2 Ihar Karaveau, raskassarja

Tuhdissa kunnossa kehään noussut Mentsikäinen kokeili ensimmäisessä erässä paria hyökkäystä, mutta rynnistysten osoite oli vielä hukassa. Toisaalta valkovenäläisvastustajakin keskittyi yksinomaan pelokkaaseen iskutilanteiden välttelyyn. Toisessa Mentsikäisen oikea korvan taakse pudotti Karaveaun nenälleen kanveesiin. Isku ei näyttänyt kovalta ja lyöty nyrkkeilijäkin nousi helposti jaloilleen, mutta tämän valmentaja nousi välittömästi kehän reunustalle viittomaan pyyhkeen kanssa luovutuksen merkiksi. Hämmästynyt kehätuomari Jere Kanninen yritti –oikeutetusti– jättää luovutuksen huomiotta mutta tyytyi lopulta avustajan tahtoon.

Mentsikäinen kertoi haastattelussa virkistävän avoimesti, että oli viime aikoina nauttinut pitsasta ja kebabista eikä siksi ollut vetänyt painoaan alle alemman raskaansarjan rajan. Totisempien otteluiden aika koittaa syksyllä. Lajin ja yleisinhimillisyyden kannalta toivottavaa on, että urallaan kuudesti avauserässä tyrmätty Karaveau etsii itselleen jatkossa muuta tekemistä.

 

Rain Karlson TKO1 Attila Demhardt, alempi raskassarja

Moninkertainen amatöörien Viron mestari ja suomalaisten arvoturnausten voittaja Rain Karlson näytti Suomen-debyytissään yllättävän kulmikkaalta ja hänen iskunsa olivat pakotetun näköisiä. Tällä ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä vastassa ollut unkarilainen aloittelija Demhardt imuroi liki jokaisen hänen iskunsa ylävartalon liikkeestä ja suojausasennostaan huolimatta osoittaen samalla, että nyrkkeilytaitoon kuuluu muutakin kuin aerobic-liikkeitä. Kehätuomari Mika Lingren katseli touhua aikansa, kunnes pelasti unkarilaisen ja katsojat pahemmalta.

Kolmannen kerran voittanut Karlson heitti haastetta myös suomalaisten alemman raskaansarjan nyrkkeilijöiden suuntaan. Nyrkkeilyfanin näkökulmasta – no hitto miksei.

 

Samuli Kärkkäinen UD6 Artiom Charniakevich, alempi raskassarja

Rumalistainen (3–16) valkovenäläinen osoitti taisteluhalua ja -taitoa enemmän kahdessakymmenessä sekunnissa kuin edellisotteluiden vieraat yhteensä rynnätessään heti kellon soitosta Kärkkäisen kimppuun. Koko avauserän ajan Charniakevich pääsi osumaan koukuillaan Kärkkäiseen, jolla oli yllättäviä vaikeuksia niiden torjumisessa. Toisessa erässä järvenpääläinen sai kamppailun hallintaansa ja sai kevyellä liikkeellään ja tehokkaammalla etukäden käytöllään vastustajansa pidetyksi aisoissa. Kamppailun keskierät menivät hetkittäin perin rikkonaisiksi Charniakevichin keskittyessä painiotteisiin. Vierastyöläinen pyöri kolmeen kertaan kanveesillakin, yhdestä tapauksesta hänelle laskettiin jopa lukua, vaikkakaan Kärkkäisen iskuilla ei ollut häneen näkyvää vaikutusta. Viimeisessä erässä Charniakevich otti vielä spurtin ja pääsi jälleen osumaan muutaman kerran mojovasti, mutta Kärkkäinen kesti niin ikään ilman vaikeuksia. Kaikki tuomarit kirjasivat pisteet ottelusta 59–54 Kärkkäisen eduksi.

Viime joulukuussa alkanut ura kulki Kärkkäisen osalta vahvan nousujohteisesti ensimmäisten kolmen kamppailun ajan, mutta nyt nähtiin askel taaksepäin. Kärkkäisen hankaluudet lähiottelussa olivat sen verran vakavan näköisiä, että asioita on pakko saada kuntoon harjoitussaleilla. Tietysti tärkeää on muistaa, että hänen matkansa on kaiken kaikkiaan vasta alkutekijöissään, ja kehittymishalua ja -potentiaalia miehellä selvästi on. Oikein käsiteltynä lauantain koitos oli hänelle erittäin arvokas oppitunti.

 

Sami Enbom KO1 Ruslan Rodzivich, raskas keskisarja

Lahtelainen Sam Enbom palasi kehään maaliskuussa Saksassa kärsimänsä tappion jälkeen. Ennen kamppailua pientä epävarmuutta herätti hänen painonsa, joka oli pari kiloa yli raskaan keskisarjan rajan. Kehässä kyvykäs suomalainen oli kuitenkin iskussa ja otti päättäväisen komennon ensi hetkistä alkaen; vastustaja Rodzivich luopui keskikehästä suosiolla ja nyrkkeili perin passiivisesti. Avauserän lopulla valkovenäläinen yritti kerran hyökkäystä, mutta tällöin Enbom niittasi hänet loistavasti ajoitetulla vastaiskulla leukaan ja ehti viimeistellä työnsä vielä vartaloiskulla kaatuvaan mieheen. Vaivattoman nopea voitto oli komea tulos, sillä samainen Rodzivich osoittautui Janne Forsmanille hankalaksi vastukseksi kahteenkin kertaan.