Uuden aallon harjalla – Raportti Kankaanpäästä

Matti Koota, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Hyvään alkuun saatu ja kenties kaikkien aikojen vilkkain suomalainen ammattinyrkkeilyn kevät sai jatkoa Kankaanpäässä, kun Suomen kirkkaimman kärjen takana vaanivan ”B-maajoukkueen” jäsenet jatkoivat uriaan voitokkaasti. Lisäksi kehässä nähtiin kenties odotetuin debytantti sitten Robert Heleniuksen startin.

Matti Kootan ammattilaisuran alusta ei puuttunut ruudinkatkua. Georgian Nugzar Chavchavadze ei teknisesti kovin paljoa osannut, mutta fyysisillä lahjoillaan ja ”into kyllä korvaa sen mi järjestä on vaille” -asenteellaan sai pidettyä kamppailun parin erän ajan suhteellisen tasaisena, kun Kootankin otteissa paistoi pitkän ottelutauon ja kotiyleisön melskeen aiheuttama yliyritys. Kolmannessa erässä georgialainen alkoi selvästi jäädä saamapuolelle, ja lopulta vierailijan rohkeana alkanut yritys sai nolon lopun, kun hän sekavan tilanteen päätteeksi luovutti ottelun ilman nähtävää syytä.

”…vilpitön halu taistella ja tarjota yleisölle nähtävää…”

Junioreiden MM-pronssia aikoinaan iskenyt mutta vakavien vaivojen pitkäksi toviksi syrjäyttämä Koota ehti väläyttää niitä kykyjä, joiden vuoksi hänestä odotettiin olympiamenestyjääkin. Miehen tekninen osaaminen, tasapaino, iskujen monipuolisuus ja räjähtävyys olivat vaikuttavia jo debyytissä. Hieman turhan paljon hän lähti mukaan vastustajansa huiskamiseen ja otti tarpeettomia osumia, mutta vilpitön halu taistella ja tarjota yleisölle nähtävää kertoo ehkä sittenkin miehestä enemmän hyvää kuin varovaisen kliininen neppailu olisi tehnyt.

Sami Enbomin paluu pieneltä ottelutauolta loppui alkuunsa, kun Giorgi Gogebashvili muljautti kompuroinnin seurauksena olkapäänsä sijoiltaan alle kahden minuutin. Kamppailusta ei jäänyt kerrottavaa, mutta kiinnostavampi uutinen saatiin tiistaina, kun varmistui, että Enbom pääsee hyvään otteluun Saksan Dominck Böseliä vastaan. Voittamaton kotikehän mies Bösel on tietenkin kamppailun suosikki, mutta saksalaisen niukka voitto Mirco Riccistä sekä täysiaikaiset ottelut perin keskinkertaisia unkarilaisia vastaan viittaavat siihen, ettei hänen lyömisensä ole missään nimessä tekemätön paikka Enbomille, jonka omakin iskukyky tosin jäi lauantaina mittaamatta.

Jarkko ”The Heat” Putkonen joutui suomalaisista ahtaimmalle puurtaessaan pistevoiton Giorgi Gviniashvilista. Pitkäraajainen ja yllättävän terävästi iskenyt nuori georgialainen satutti Putkosta avauserän lopulla ja sai tämän pariin kertaan kanveesiinkin epäselvissä tilanteissa, mutta Putkonen kykeni mukautumaan ulottuvan vastustajansa tyyliin ja vei pari viimeistä erää selkeästi. Putkosen suhteellisen vähäinen ulottuvuus ja hankaluudet liikkuvia vastustajia vastaan pitänevät hänet poissa eurooppalaiselta kärkitasolta, mutta EU-tittelihaastajaksi hän kelpaisi ilman muuta ja on aina luotettava esiintyjä ammattilaisiltojen esiottelijana.

Raskaan keskisarjan SM-otteluun valmistautuva Timo Laine nakutti helpon voiton Gary Abajyanista, jonka tuhti vartalo kuitenkin pesusienen tavoin imuroi suomalaisen iskujen tehon kadoksiin. Urallaan eräänlaista uutta kevättä elävä Laine sai rauhassa kokeilla erilaisia iskuvariaatioita ja osoitti edelliskertaa parempaa liikkuvuutta, joskin on todettava, että Abajyan kykeni enemmänkin turhauttamaan kuin varsinaisesti häiritsemään suomalaisen tekemistä. Laineen tuleva ottelu Janne Forsmania vastaan on ennakkoasetelmiltaan erittäin tasaväkinen ja vaikeasti ennakoitava.

Kehässä nähtiin myös veteraanikaksikko Kai Kauramäki ja Sami Selesmaa, jotka kävivät lämmittelemässä hansikkaitaan parin kuukauden päästä Porissa nähtävää iltaa varten. Porin tapahtumassa nämä molemmat Aki Selesmaalla vahvistettuina käyvät luultavasti uransa viimeiset ammattilaisottelut, ja illassa on samaa henkeä kuin vuoden 2005 Grande Finalessa, jossa Joni Nyman, Jan Nyholm ja Vellu Välimäki hyvästelivät kehät, joskin Nyholm palasi vielä kuutisen vuotta myöhemmin. Samassa tapahtumassa soihtua myös siirretään eteenpäin: useiden suomalaisten ottelunjärjestäjien kiikarissa oleva Matti Koota iskee seuraavan kerran samassa illassa.

Kaikkiaan Kankaanpään tapahtuma oli erittäin onnistunut ja toi esille tv-kommentaattori Mikko Marttisen hyvän huomion siitä, että paikallisyleisön tavoittavat suomalaiset nyrkkeilyillat ovat lajille terveellinen suuntaus. Seuraava vastaava tapahtuma nähdään jo parin viikon päästä, kun suomalaisen ammattinyrkkeilyn musta hevonen, Oulun Petteri Fröjdholm tavoittelee EU-vyötä kotikaupungissaan. Tuekseen iltaan hän saa ainakin niin ikään EU-otteluun valmistautuvan Juho Haapojan, Henri Kekäläisen ja Lassi Seppälän.

JANNE ROMPPAINEN