Usyk pöllytti Huckia; ylemmässä kärpässarjassa jättiyllätys

Ammattinyrkkeilyn uusi World Boxing Super Series -turnaus sai räjähtävän alun, kun alemman raskaansarjan osion ennakkosuosikki, olympiavoittaja Oleksand Usyk jyräsi näyttävän voiton ex-mestari Marco Huckista. Samaan aikaan Yhdysvalloissa lajiin kovimpiin painoluokkiin tällä hetkellä luettavan ylemmän kärpässarjan asetelmat menivät uusiksi.

Peräti 50 miljoonaa dollaria palkintorahoja jakava World Boxing Super Series -turnaus ei ole formaatiltaan täysin uusi. Kahdeksan miehen cup-muotoinen otatus käytiin myös raskaassa sarjassa 1960-luvun lopulla, kun WBA-liitto etsi seuraajaa kilpailukieltoon joutuneelle Muhammad Alille. Suora pudotuspelimalli toimii ammattinyrkkeilyssä ehdottomasti paremmin kuin joitakin vuosia sitten kokeiltu Super Six, jossa jouduttiin hankaluuksiin kun tyrmättyjen tai loukkaantuneiden nyrkkeilijöiden olisi pitänyt jatkaa turnausta. Alemman raskaansarjan lisäksi WBSS-turnaus käydään myös ylemmässä keskisarjassa, jossa se starttaa viikon kuluttua Englannissa.

Itse ottelu Ukrainan Oleksandr Usykin ja Saksan Marco Huckin välillä vauhdikas ja raju, joskin myös yksipuolinen. Parissa viime kamppailussaan hieman nihkeästi esiintynyt Usyk pisti tällä kerralla pystyyn hurjan rallin, johon Huck ei missään vaiheessa kyennyt kunnolla vastaamaan. Usyk iski todella kovalla tempolla ja hänen tekninen taituruutensa oli liikaa totutun kulmikkaalle ja parhaista vuosistaan hieman hidastuneelle Huckille.

Yleensä Huck on kyennyt hallitsemaan otteluitaan fyysisellä vahvuudellaan, mutta Usyk osoittautui häntäkin voimakkaammaksi. Lisäksi ukrainalainen osoitti olevansa taitavuuden lisäksi riittävän kova vastaamaan Huckin tyypillisiin niskaanlyönteihin ja kiinnipitämistaktiikoihin. Usyk hymyili pilkalliseen tyyliin saksalaisen parhaille yrityksille ja vastasi niihin välittömästi omalla rynnäköllään antamatta henkistä yliotetta hetkeksikään vastustajalleen.

Usyk teki parasta tulostaan suorillaan, joita Huck ei kyennyt torjumaan, ja moukaroi tehokkaasti myös Huckin vartaloa, mikä alkoi keskierien paikkeilla selvästi syödä saksalaisen energiaa. Huck jatkoi yrityksiään, mutta hänen takakäden riuhtaisunsa olivat jatkuvasti sen verran pakotettuja, että Usyk näki niiden tulon ajoissa.

Huck horjahti ensimmäisen kerran kolmannen erän lopussa, ja useassa muussakin Usykin rajut rytminvaihdokset kolmeminuuttisten lopussa tuottivat hänelle hankaluuksia. Kahdeksannessa erässä Usyk sai Huckin jälleen horjumaan, mutta liukastui kesken hyökkäyksensä kanveesille. Turhautunut Huck yritti iskeä polvillaan ollutta vastustajaansa takaraivoon, mutta sai ainoastaan nirhaistua tämän silmäkulmaa ja menetti pisteen.

Ratkaisu tuli kymmenennessä erässä, kun kehätuomari Robert Byrd pelasti iskumyrskyyn joutuneen Huckin pahemmalta – Usykin iskufrekvenssi oli hämmästyttävän kova vielä ottelun tässäkin vaiheessa. Usyk nosti listalukemansa numeroihin 13–0 (11), Huckin rekordi taas osoittaa nyt lukemaa 40–5–1 (27).

Usyk on maanmiehensä ja harjoituskaverinsa Vasil Lomatsenkon ja muutamien muiden tapaan osoittanut, ettei siirtyminen amatöörihuipulta ammattilaismestariksi vaadi ainakaan enää kahdenkymmenen kehäturistin nuijimista. Lajien tekniikat ovat riittävän samankaltaisia, jotta olympiatason nyrkkeilijä menestyy ammattilaispuolellakin, varsinkin kun valmentaja Anatoli Lomatshenkon suojatit tuntuvat tällä hetkellä edustavan lajin korkeinta osaamisen tasoa.

Seuraavaksi Usyk kohtaa turnauksessa voittajan otteluparista Mairis BriedisMike Perez. Monien mielestä siinä isketään jo painoluokan moraalinen finaali, vaikka kovia kasvoja on tulossa myös kaavion toiselta puolelta.

 

Roman Gonzalez tyrmättiin

Nicaraguan Roman Gonzalez tunnustettiin pitkän aikaa maailman parhaaksi nyrkkeilijäksi kaikki painoluokat huomioiden. Korsi- ja kärpässarjoja dominoineen 30-vuotiaan taiturin siirtyminen ylempään kärpässarjaan ei kuitenkaan ole sujunut yhtä hohdokkaissa merkeissä. Jo avauskamppailu Carlos Cuadrasia vastaan oli hankala, ja edelliskerralla Gonzalez kärsi uransa avaustappion, kun usealla eri nimellä tunnettu Thaimaan Wisaksil Wangek löi hänet pistein, vaikka tuomio puhuttikin jälkikäteen.

Tällä kerralla Gonzalez sai uusintamahdollisuuden, mutta yritys päättyi uran ensimmäiseen tyrmäystappioon neljännessä erässä. Ottelun alkupuolella molemmilla oli hetkensä, mutta Gonzalez otti iskuja vastaan enemmän kuin aiemmin eikä hänen omissa moukareissaan ollut totuttua herkkyyttä. Neljännessä erässä Wangekin oikea koukku paiskasi Gonzalezin nurin, ja sama isku hetkeä myöhemmin päätti ottelun.

Gonzalezin ja Japanin Nayoua Inouen välille oli jo jonkin aikaa viritelty suurottelua ylemmän keskisarjan herruudesta. Inoue piti oman osansa suunnitelmasta nuijimalla helpon voiton Antonio Nievesistä samassa iltamassa, jossa Gonzalez kohtasi kanveesin. Luonnollinen jatkokamppailu nyt lienee Inouen ja Wangekin kohtaaminen, josta ei varmasti ruudinkatkua puuttuisi,