Tyson Fury päättää raskaansarjan jättien näytökset

The Ring -lehden raskaansarjan listaykkönen Tyson Fury saa raskaansarjan dramaattisessa keväässä oman näyttöpaikkansa kohdatessaan Saksan Tom Schwarzin Las Vegasissa lauantaina. Samaan aikaan Latvian Riikassa jaetaan alemman raskaansarjan WBSS-turnauksen finaalipaikat.

Furyn ottelun asetelma ei ole nyrkkeilymaailmassa jokapäiväinen. Saksa on kuulunut ammattinyrkkeilyn mahtimaihin kautta vuosikymmenten, mutta raskaansarjan aivan terävimpään kärkeen maan edustajia ei ole 1930-luvun jälkeen yltänyt. Historian suuri yksinäinen on legendaarinen Musta Ulaani Max Schmeling, joka piti hallussaan raskaansarjan kiistatonta maailmanmestaruutta ja päihitti itsensä Joe Louisinkin. EM-kruunun kantajia maa on tuottanut useitakin, mutta maailman huippujen kyydissä kyyti on yleensä ollut koleaa. Esimerkiksi MM-ottelutilaisuutta kärkkynyt Albert Westphal nukahti Sonny Listonin jabiin ensimmäisessä erässä 1961.

MM-kehäkävijöitä, ajalta ennen liittosekamelskan rapauttamia tilastoja, on Saksasta tullut vain kaksi. Näistä tosin molemmat ovat esiintyneet edukseen lähtöasetelmiin suhteutettuna. Euroopan mestari Karl Mildenberger sai 1966 tilaisuuden uransa huippuvuosia elänyttä Muhammad Alia vastaan, kun The Greatest teki juridisten ongelmiensa seurauksena laajan Euroopan-kiertueen. Vasenkätinen, vedonlyöntien 10–1 altavastaajaksi rankkaama Mildenberger pystyi hyvään otteluun ja voittikin pari erää, mutta taipui lopulta keskeytystappioon. Myöhemmin saksalainen palkittiin hyvistä otteistaan nimeämällä hänet mukaan WBA-liiton järjestämään MM-turnaukseen.

Vuonna 1994 taas 45-vuotias George Foreman valloitti itselleen raskaansarjan lineaarisen MM-kruunun. Vaikka Foremanin voitto oli kiistaton ja hänen tittelinsä tunnusti koko nyrkkeilymaailma, oli selvää, ettei legendan mestaruuskausi tulisi kestämään kovin kauaa. Niinpä ensimmäiseen puolustukseen löydettiin vastustajaksi tuntematon, EM-kehässä hävinnyt Axel Schulz, jonka oli määrä olla Pappa-Foremanille sopivan helppo lyötävä. Saksalainen yllätti kuitenkin työteliäällä ja sisukkaalla esityksellään ja olisi lähes kaikkien katsojien mielestä ansainnut pistevoiton, joka kuitenkin kirjautui ikäpresidentille. Hieno esitys tuotti myös Schulzille vielä pari muutakin titteliottelumahdollisuutta.

Jossain määrin vastaavanlaisista asetelmista nousee lauantaina Las Vegasissa kehään 25-vuotias Tom Schwarz. Pelissä on, ei vähempää kuin lineaarinen raskaansarjan mestaruus, jota tosin ei aivan yksimielisesti tunnusteta todelliseksi mestaruudeksi, kuten aiempina vuosikymmeninä. Schwarz on, jos mahdollista, vieläkin tuntemattomampi kuin Schulz ja hänen oikeutuksensa isoon otteluun on sangen kyseenalainen, mutta mahdollisuus maailmanmaineeseen nousemiseen tietysti sitä suurempi, ja hyvä esityskin voisi riittää yllättävän pitkälle, vaikkei voittoa tulisikaan.

Schwarzin ottelulista on numeroiden valossa hieno 24–0 (16) ja raameja lähes kaksimetrisellä saksalaisella riittää, mutta näyttöä varsinaisesta osaamisesta ei juurikaan ole. Schwarzin boxrec-listasijoitus, 7:s, olisi komea, jos rankkaus koskisi koko maailmaa, mutta listauksessa on kyse ainoastaan saksalaisista ottelijoista, ja hänen edeltään löytyy muiden muassa Robert Heleniukselle taipunut Erkan Teper. Schwarz on ottanut urallaan lukua ja tuhrannut esimerkiksi Konstantin Airichin kanssa täydet kahdeksan erää, kun Robbe uinautti tappiokierteessä olleen veteraanin 49 sekunnissa.

Vaikka Tyson Furyn touhu kehien ulkopuolella on ollut kauniisti sanottuna arvaamatonta, kehään hän ei vaikuta nousevan huonosti valmistautuneena. Brittimestarin ottelukuntoa arvuuteltiin laajasti viime joulukuisen Wilder-ottelun alla, mutta loistava esitys todisti, että 27-0-1 (19) -listainen Fury on palannut huipulle, ja etenkin tekniseltä osaamiseltaan päälle kaksimetrinen jätti on eittämättä sarjojen sarjan paras.

Furyn kaltaisen mestarin näkeminen työssään on aina ilo, mutta itse ottelusta on vaikeaa odottaa suuria. Schwarz ei ole nyrkkeilijänä aivan avuton, mutta ei myöskään sellainen, jolla voisi nähdä olevan realistisia voitonmahdollisuuksia. Furylla ei lähtökohtaisesti ole sellaisia heikkouksia, joihin saksalainen voisi päästä iskemään. Toisaalta – jokseenkin samoja sanoja kirjoitettiin viimeksi kaksi viikkoa sitten Andy Ruiz Juniorista

Riikassa ryskätään kohti finaalia

Alemman raskaansarjan World Boxing Super Series -turnauksen ensimmäinen kausi päättyi Oleksander Usykin voitonjuhliin. Koska kausi oli kokonaisuudessaan loistava sekä tasoltaan että dramatiikaltaan, ei ollut ihme, että painoluokka otettiin mukaan myös meneillään olevalle tuotantokaudelle. Kortin kääntöpuolena on, että kakkoskaudessa on vääjäämättä ollut rääppiäisjuhlien maku: ukrainalaismestarin suuri varjo on himmentänyt turnauksen kirkkaimman palkinnon loiston.

Asetelma on harmillinen, sillä lauantaina Baltiassa nähtävät kaksi välieräkoitosta ovat asetelmiltaan todella jännittäviä: kehässä nähdään The Ringin haastajalistan ykkönen, kolmonen, nelonen ja kutonen.

Pääottelussa kotikehän suuri sankari, ykköshaastaja Mairis Briedis, 25–1 (18), saa vastaansa Puolan Krzysztof Glowackin, 31–1 (19). Ykköskaudella Briedis kärsi tässä vaiheessa turnausta tappion juuri Usykille, mutta hänen esityksensä ja tuloksensa, pistetappio niukalla enemmistötuomiolla, on kasvanut sittemmin korkoa, kun Usyk on hoitanut seuraavat vastustajansa huomattavasti helpommin. Tämänkertaisen turneen avauskierroksella Briedis tiputti jatkosta Saksan Noel Gevorin.

Glowacki vuorostaan täräytti tiensä maailman huipulle 2015 lopettamalla Marco Huckin pitkän voittokulun tylyyn tyrmäykseen rajun ottelun päätteeksi. Puolalainen tunnustettiin hetkellisesti sarjan kärkinimeksikin, asemaan, josta hänet suisti – kukapa muukaan kuin Usyk, joka kepitti Glowackin pistein vuotta myöhemmin. Ykköskierroksen kamppailussaan Glowacki iski selvän pistevoiton Maksim Vlasovista.

Briedis ei aina ole nyrkkeilijänä näyttävin, mutta hän on hyvin vaikeasti oteltava ja kykenee sopeutumaan erilaisiin tyyleihin. Nämä ominaisuudet yhdistettynä kotikehän antamaan lisäpontimeen tekevät hänestä lauantaina niukan suosikin.

Kaavion toisella laidalla kinnasta lennättävät Kuuban listakolmonen Yuniel Dorticos, 23–1 (21) ja Yhdysvaltain Andrew Tabiti. 17–0 (13). Myös Dorticos on ensimmäisen kauden alumneja: edelliskerralla hän putosi jatkosta välierissä kärsittyään raskaan tappion Murat Gassieville, nykyisen haastajalistan kakkoselle. Tämänkertaisesta puolivälierästä hän selvisi eteenpäin niukahkolla pistevoitolla veteraani Mateusz Masternakista. Nelikon toistaiseksi tuntemattomin tekijä on Chicagosta lähtöisin oleva Tabiti, joka turnausavauksessaan kävi hakemassa arvokkaan vierasvoiton Venäjän tappiottomasta Ruslan Faiferista. Dorticos on fyysisesti lahjakas, kymmenkunta senttiä amerikkalaista ulottuvampi ja iskee jytisevän kovaa, mutta on tekniikaltaan suhteellisen yksipuoleinen. Jos Tabiti pystyy yhtä kurinalaiseen suoritukseen kuin ensimmäisellä kierroksella, voitto on hänen ulottuvillaan. Vedonlyöjät ovat kuitenkin kallistuneet niukasti kuubalaisen kannalle.