Tyson Fury löylytti Wilderia

Tyson Fury teki sen taas. Ottelun alla hän onnistui nostattamaan hämmennyksen verhon vaihtamalla valmentajaa, puhumalla sekavia ja ilmestymällä puntarille painaen liki kymmenen kiloa enemmän kuin viime ottelussaan kesäkuussa. Verhon takaa näyttämölle ilmestyi jälleen kerran entistäkin parempi Gypsy King, joka lunasti lupauksensa tyrmäysvoitosta ja pommitti seitsemän erän aikana kovan kiistakumppaninsa Deontay Wilderin täysin raunioiksi.

Ensimmäinen erä oli vielä tarkkaileva, mutta jo siinä nähtiin ennakkoaavistus tulevasta. Tyypillisten tapojensa vastaisesti Fury jatkoi yhden osumansa jälkeen hyökkäystään neljän iskun sarjalla. Vaikutti siltä, että hän todella hakisi ottelussa tyrmäystä, vaikka tätä julistusta oli ennalta pidetty lähinnä markkinapuheena. Myös Wilderin liike oli vielä kevyttä, ja hänen pelätty oikeansa osui puolittain pariin kertaan. Toisessa erässä kierrokset alkoivat vähän nousta. Fury jatkoi keskikehän hallintaa ja osui parilla näyttävällä vasemmalla vieden jälleen pisteet nimiinsä.

Kolmas erä oli Furyltä mestarillinen. Räväkkä kombinaatio satutti Wilderia saman tien, ja liukkaalla liikkeellään ja väistöillään hän pysyi helposti alabamalaisen pommien ulottumattomissa. Fury alkoi myös verottaa Wilderin voimia painamalla lähitilanteissa tätä niskasta, ja erän päätteeksi täräytti Wilderin luvunottoon. Erän jälkeen Wilderin korvasta valui verta: tärykalvo oli puhjennut, ja Wilder oli hukassa.

Neljännestä eteenpäin kamppailu oli yksipuolinen löylytys. Fury piti painetta yllä, välillä puolilikaisesti niskasta roikkuen mutta myös satuttaen Wilderia useita kertoja pahoin. Muun muassa viidennen erän alkajaisiksi Wilder horjui, ja tuon erän puolivälissä hänelle laskettiin jälleen lukua. Huonossa tasapainossa hoippuneen Wilderin nyrkkeily meni epätoivoiseksi oikean suoran lataamiseksi, mutta iskupaikkoja ei löytynyt. Viidennessä erässä kehätuomari Kenny Bayless antoi Furylle varoituksen kiinni pitämisestä ja lyömisestä: varoitus tuli vähin perustein, mutta jäi merkityksettömäksi. Kamppailu ei ollut kaunista nyrkkeilyä, mutta näin suuri ylivoima tällä tasolla on suhteellisen harvinaista.

Vääjäämätön loppu koitti seitsemännen erän puolivälissä. Fury ahdisti Wilderin kehän nurkkaan, ja yhdysvaltalaisen kulmaus pelasti runnellun suojattinsa pyyhkeellä tämän vastusteluista huolimatta.

”The king has returned to the top of the world.” Julisti Fury kamppailun jälkeen. Tapojensa mukaisesti hän kiitti auliisti korkeampia voimia ja jakoi runsaasti tunnustusta myös Wilderille, minkä jälkeen kajautti ilmoille tutun American Pien. Pettynyt Wilder tunnusti britin paremmuuden.

Furyn esitys oli ylivoimainen ja loistava, joskin jälleen enemmän taktisessa kuin teknisessä mielessä. Hän esitti kyllä suvereenia taitoaankin, erityisesti kolmannessa erässä, mutta ennen kaikkea vakuuttava oli tapa, jolla hän sai vastustajansa näyttämään täydellisen aseettomalta.

Las Vegasin näytöksen myötä lineaarista mestaruutta jo kantanut Fury on tunnustettava painoluokan selkeäksi ykkösnimeksi, ja asemaa tavoittelevien on kuljettava valtaistuimelle ruhtinaan jyhkeän hahmon ohi. Keskustelu Ison-Britannian todellisesta hegemoniaottelusta Furyn ja Anthony Joshuan välillä loppuvuodesta virisi ilmoille saman tien.