Tulevaisuuden tähdet – Vilma Viitanen

Mira Potkonen ja Eva Wahlström ovat olleet jo vuosien ajan suomalaisen naisnyrkkeilyn keulakuvat. Myös Elina Gustafsson, Marjut Lausti ja Satu Lehtonen ovat iskeneet hyviä meriittejä kansainvälisellä tasolla. Muutaman vuoden päästä Suomen menestynein iskijätär saattaa kuitenkin hyvinkin olla Vilma Viitanen.

Vilma Viitanen
Vilma Viitanen

14-vuotias mikkeliläinen Vilma Viitanen on alkanut erottua edukseen kansallisella tasolla ja tulevaisuudessa nuorukaisen tavoitteet ovatkin kansainvälisellä tasolla.Yhdeksänvuotiaana nyrkkeilyn aloittaneella Viitasella vaikuttaisi olevan edellytyksen menestyksekkääseen uraan.

– Ennen nyrkkeily harrastin jalkapalloa, judoa ja yleisurheilua. Nyt harjoittelen noin kahdeksan kertaa viikossa hieman ajankohdasta riippuen. Teen noin neljä lajitreeniä, yhden yleisurheiluharjoituksen ja kuntopiiriharjoituksen,  Viitanen kertoo.

– Kahdesti viikossa pääsen harjoittelemaan myös aamuisin fysiikkaharjoituksen, kun kuulun Etelä-Savon Urheiluakatemiaan,

Pitkäsen Jarkko  on valmentanut minua alusta asti. Nyt kun Jarkko on paljon ulkomailla, niin valmennukseeni osallistuvat vahvasti myös Joni Polishsuk ja Toni Tissari.

Viitanen ei ole perheensä ainoa nyrkkeilijä. Myös Vilman isoveli Valtteri Viitanen kuuluu Suomen parhaisiin B-junioreihin. Isä Vintte on myös vahvasti mukana Mikkelin Nyrkkeilijöiden toiminnassa.

– Isäni taas auttaa ruokapuolen kanssa ja kuskailee minua harjoituksiin. Valtterin otan sparria ja niissä saa tehdä parhaansa ettei saa kunnolla köniin, Vilma paljastaa hymyillen.

Katso Vilma Viitasen kehätyöskentelyä 5. maaliskuuta 2016 Mikkelissä pidetyissä kilpailuissa!

Vasenkätinen Viitanen on voittanut 25 ottelustaan 19. Suomalaisille kilpasiskoilleen Viitanen ei ole hävinnyt noin kolmeen vuoteen. Kansainvälisiä otteluita Viitasella on kuitenkin tilillä vasta kaksi.

Tammikuussa Viitanen pääsi ensi kertaa maajoukkueen mukana ulkomaille turnaukseen.

– Suomessa on vähän huono, kun alkaa olla aina samat tyypit vastassa. Aina välillä olen otellut vastustajan tasolla, mutta nyt pyrin ottelemaan kotimaassakin kansainvälisellä tasolla. Pitää kovaa tempoa ja iskeä tilanteet kunnolla loppuun asti.

– Vaikka hävisin Serbiassa ensimmäisen otteluni, niin pääsin siellä kuitenkin sparraamaan paljon ja näin että kansainvälinen taso on kova, muttei mahdoton. Isoin ero oli ottelujen temmossa. Oli myös kiva kun joukkueessamme oli mukana oli kokeita aikuisia nyrkkeilijöitä, jotka antoivat hyviä neuvoja.

Maajoukkuedustukset kiinnostavat

Kansallisen kilpailun puute saattaa tulevaisuudessa olla yksi Viitasen suurimmista ongelmista. Nuorukainen tähtää kuitenkin kansainväliseen menestykseen motivoituneen oloisena. Harjoittelussa otetaan huomioon tiedostetut vahvuudet ja heikkoudet.

– Mikkelissä minulla on hyvä harjoitusvastus Ronja Nyman, mutta tietysti vaihtelua saisi olla enemmän. Nyt on kuitenkin tosi kiva kun olen leireillä päässyt sparraamaan myös aikuisten naisten kanssa. Ja sekin motivoi että kun vuoden vaihteessa tuli B-juniori-ikäiseksi, niin nyt otteluissa ei enää tarvitse hölläillä.

– Liikkeeni on hyvää ainakin Suomen tasolla ja taidot riittävät. Tykkään vähän kyttäillä ja lyödä vastaan. Takimmainen suora täytyy oppia lyömään perille asti ja fysiikassa on paljon parannettavaa.

– Kevään päätavoitteet ovat Pyynikki-turnauksessa, Nuorisonyrkkeilypäivillä ja Pirkka-turnauksessa. Toivottavasti saan hyviä kv. matseja. Ja toivottavasti tulisi myös maajoukkueen edustustehtäviä. Tulevaisuudessa olisi upeaa menestyä arvokilpailuissa.