Törkyviihdettä

No niin, tulihan se sieltä. Enkä nyt tarkoita boxing.fi-sivuston uudelleenlanseerausta, vaan englantilaisen suurpromoottori Frank Warrenin ilmoitusta, että vuoden vastenmielisin nyrkkeilyottelu tullaan käymään heinäkuussa Lontoon Upton Parkilla. Kyse on tietenkin kahden Saksassa riehuneen moukan, David Hayen ja Dereck Chisoran kohtaamisesta. Miten ihmeessä tähän on tultu ja miten se on ylipäänsä mahdollista? Miten entinen lajien kuningas on päästänyt itsensä tähän kuntoon?

Kaikkihan sai alkunsa helmikuussa, kun Chisora haastoi Vitali Klitschkon WBC-liiton raskaansarjan mestaruusottelussa Münchenissä. Itse ottelussa britti nyrkkeili hyvin, mutta joutui 12 erän jälkeen kuitenkin tunnustamaan Klitschkon paremmakseen. Samaa mieltä olivat kaikki kolme kehän äärellä istunutta arvostelutuomaria. Kaikki meni siis kutakuinkin kuten olettaa saattaa, kunnes tuli ottelunjälkeinen lehdistötilaisuus ja samaan huoneeseen Chisoran kanssa änkesi muuan David Haye. Loppu saatiinkin sitten lukea iltapäivälehtien lööpeistä…

Jälkiseuraamuksena tästä rähinöinnistä British Boxing Board of Control (eli kavereiden kesken BBBoC) otti Chisoralta lisenssin pois. Hayeltä ei sen sijaan tarvinnut paljon lisenssejä takavarikoida, sillä tämä oli viimevuoden eläköitymisvimmassaan ehtinyt omansa jo liitolle kertaalleen palauttaa. Tässä vaiheessa sivistynyt lukija tietysti kysyy, että miten ihmeessä nämä kaksi voivat nyt sitten keskenään otella, ja syystä kysyykin. Mitään epäselväähän tässä ei pitäisi olla; toinen on otteluoikeudestaan vapaaehtoisesti luopunut ja toiselta se on rangaistustoimena (ehdottoman ansaittuna sellaisena) otettu pois. Noh, nyt päästäänkin tarinan tragikoomiseen osioon, jossa pelastavan enkelin roolia näyttelee Luxemburgin lajiliitto, joka ei tietenkään nähnyt minkäänlaista ongelmaa ottelulupien myöntämisessä näille kavereille! Hienoa!

Vakavasti puhuen, tällainen järjetön pelleily vie hienoa lajia ainoastaan entistäkin kauemmas ns. yleisesti hyväksyttyjen urheilulajien joukosta, kun sille lyödään tällainen puolirikollinen-leima kylkeen. Ja miksipä ei lyötäisi? Nythän yleisön mielenkiinto yritetään herättää vain ja ainoastaan asetelmalla, jossa kaksi Saksassa vajaaälyisten lailla tapellutta ”herrasmiestä” (heittomerkit ovat tässä tapauksessa todellakin tarpeen) pääsevät selvittämään välinsä nuoratussa neliössä. Tästäkin toki moni varmasti innostuu, mutta voidaan hyvällä syyllä kysyä, että tämäkö on se pohja, jolle lajin tulevaisuutta halutaan rakentaa? Että silmittömästä riehumisesta ja lakien rikkomisesta saa palkkioksi hyvän tilipäivän? Tätä menoa ammattinyrkkeilyjutut saadaan jatkossa lukea urheilu-sivujen sijaan iltapäivälehtien viihde-osiosta.

Surkeintahan tässä näytelmässä on se tosiasia, että Haye-Chisora olisi urheilullisesti oikeasti hyvä ja äärimmäisen mielenkiintoinen ottelu, eli juurikin sellainen, jota raskassarja on kipeästi kaivannut jo vuosia. Ikävä kyllä tältä spektaakkelilta viedään nyt kuitenkin pois sille kuuluvat puitteet. Olin jo kirjoittamassa sen ”ansaitsemista” puitteista, mutta mitä nämä kaksi todellista anti-sankaria ovat viimeaikojen tempauksillaan ansainneet? Aivan, eivät yhtään mitään.

Kätensä tässä farssissa likaa tietenkin jokainen siihen osallistuva taho. Erityisesti Warren ja suomalaisillekin tuttu Sauerland, joka toimii tapahtuman toisena promoottorina. On täysin kestämätöntä, että nämä kansainvälisestikin isot toimijat eivät ainoastaan anna tällaiselle sikailulle vain hyväksyntäänsä, vaan suorastaan kannustavat sellaiseen myös jatkossa. Muuta johtopäätöstähän tällaisesta tapahtumaketjusta ei yksinkertaisesti voi vetää.

Monen nyrkkeilyfanin kommentti asian tiimoilta on ollut vähättelevä, ”tämähän on vain showta” tai jotain vastaavaa. Niin, onhan se showta. Alusta loppuun. Todennäköisesti se ei muuta olekaan, enkä yhtään ihmettele vaikka Haye ja Chisora olisivat todellisuudessa ylimmät ystävykset. Nyt ollaan kuitenkin niillä rajoilla, tai itse asiassa jo ylikin siitä, että on pakko vetää raja siihen, mikä on sitä kuuluisaa showta, ja mikä puolestaan ammattimaista urheilua. Nyt siihen olisi ollut hyvä paikka ja universaalisti torpata tämä freak show, mutta valitettavasti nyrkkeilymaailmalla on niin onnettoman huono itsekuri, ettei se moiseen itsetutkiskeluun tai –kritiikkiin näytä pystyvän. Sääli.