Tony Bellew upotti Hayen

Ennen ottelua uskottiin yleisesti, että Tony Bellew tarvitsisi Rocky-elokuvan käännettä voittaakseen raskaansarjan kestomenestyjä David Hayen. Kamppailun ratkaisu lainasi aineksia kuitenkin vielä vanhemmasta ja tunnetummasta taistelutarinasta, kun voittamattomalta vaikuttaneen kamppailijan akillesjänne petti. Tunteikkaan ja sekavan kamppailun jälkeen raskaansarjan nyrkkeilyn tulevaisuuden näkymät olivat uudenlaiset, mutta kukaan ei täysin tiedä, mitä nyt pitäisi odottaa.

Kehään poikkeuksellisen hitaasti laahustaneella David Hayella oli kehäkokemusta viimeisen viiden vuoden ajalta vajaat kolme erää. Ruoste näkyi varsinkin avauserässä, kun Hayen iskuyritykset suhahtelivat metrikaupalla ohi maalin, ja Bellew pääsi kuittaamaan muutamalla puhtaalla osumalla.  Hieman yllättävästi Haye hyväksyi ottelussa alusta asti eteenpäin tulijan roolin ja yritti ratkaisua suoraviivaisilla kokeiluilla, mikä ei ole hänen parasta osaamisaluettaan.

Haye hallitsi niukasti toista ja kolmatta erää ja kamppailun hurja jännite näkyi kaikessa, vaikka varsinaisia osumia nähtiin lopulta vähän kummaltakaan. Pari kertaa päädyttiin myös ristiinlyöntitilanteisiin, mutta molemmat kauhoivat etupäässä huteja.

Neljännessä erässä nähtiin yksi ottelun avainkohta, kun Haye sai ottelun ensimmäiset hyvät osumat perille ja naulasi Bellew’ta kolmella puhtaalla peräkkäisellä laakilla, mutta Liverpoolin mies kesti hyvin. Bellew’la ei ollut koko kamppailun aikana lopulta hätäpäivää, vaikka hänen poskipäänsä alkoivat punoittaa kirkkaasti kamppailun tässä vaiheessa.

Ottelu oli niukasti Hayen hallussa, kunnes kuudennessa erässä epäselvän tilanteen ja Bellew’n iskujen jälkeen Haye horjui silmin nähden ja putosi lopulta kanveesille. Ennen kamppailua oli puhetta Hayen akillesjännevammasta, joka uhkasi ottelun toteutumista, ja nyt, kamppailun puolivälissä, jalka sortui alta. Kehätuomari Phil Edwards katseli läheltä, kun Bellew höykytti Hayea loppuerän ajan ja kamppailun ratkaisu roikkui ilmassa, mutta kello pelasti suosikin vielä.

Myös seitsemäs erä oli Hayelle tuskien taivalta ja näytti siltä, ettei hän voi mitenkään jaksaa kamppailun loppuun, mutta kahdeksannessa hän yllättävästi taisteli tiensä takaisin voittotaisteluun. Bellew otteli erittäin varovaisesti, ja köysissä jalkaansa säästellyt Haye pääsi osumaan vastaiskuillaan. Jalkapuolena Haye ei saanut kuitenkaan iskujensa taakse painoa, ja tuon tuostakin hän horjahteli itse omien tyrmäysyritystensä jälkeen.

Kymmenennessä erässä Bellew tuli pilttuusta jälleen korskahdellen ja ahdisti Hayen puolustuskannalle. Painostus jatkui seuraavassa erässä, ja yhdennentoista erän puolenvälin jälkeen Bellewn iskusarja köysissä kaatoi Hayen ulos kehästä. Lontoolaistähti haparoi vielä jaloilleen, mutta hänen kulmauksensa lennätti pyyhkeen kehään ajassa 2:16.

Ottelun jälkeen molemmat ottelijat olivat äärimmäisen tunteikkaita ja osoittivat vahvaa kunnioitusta toisilleen. Haye ei suostunut sanallakaan viittaamaan jalkavammaansa, joka ilmiselvästi ratkaisi ottelun, vaan toisteli Bellew’n olleen häntä parempi ja kovempi. Bellew vuorostaan jakoi tunnustusta Hayen iskuvoimalle ja totesi pelastaneensa perheensä tulevaisuuden.

Bellew osoitti, että hänen leukansa kestää myös raskaassa sarjassa, ja riittävän ulottuvana ja raskassarjalaiseksi nopeana hänellä on kykyjä muidenkin huippunimien haastamiseen. Myös taktisessa mielessä Bellew otteli erittäin kypsän ja tasapainoisen ottelun ja malttoi varoa Hayen kuolettavia vastaiskuja. Raskaille tankeille kuten Anthony Joshualle tai Luis Ortizille hänen on 97-kiloisena vaikeaa nähdä pärjäävän, mutta ottelut vaikkapa teknisesti kulmikasta Deontay Wilderia tai suojaukseltaan vuotavaa Joseph Parkeria vastaan olisivat lähtökohtaisesti ainakin mielenkiintoisia, vaikka Bellew lähtisi niihinkin hyvin selvänä altavastaajana.

David Hayen on vuorostaan vaikeaa nähdä nousevan tästä kamppailusta takaisin huipulle: hänen sisukas yrityksensä jalkavaivaisena ansaitsi kunnioituksen, mutta puheille raskaansarjan mestariksi nousemisesta ei tämän tappion jälkeen ole katetta. Uusintaottelu ja vakuuttava voitto siinä Bellew’sta avaisi vielä mahdollisuuden, mutta Liverpoolin miehen katse saattaa olla suunnattu jo muualle. Näin Hayen ura ja sitä kautta yksi sukupolvi sarjan huippunyrkkeilijöitä alkaa olla syrjäytetty.

Kaiken kaikkiaan kehässä nähtiin dramaattinen ja mieleenpainuva taistelu, joka jälleen kerran muistutti, että huippu-urheilussa ja nyrkkeilyssä kaikki on mahdollista. Totuuden nimissä on todettava, että hutilyönteineen ja kompurointeineen kamppailun taso jäi varsin vaatimattomaksi, mutta joskus hyvä tarina on tärkeintä. Tällä kertaa juonenkäänteiltään lähes postmodernistisen kertomuksen sankariksi nousi Tony Bellew, perheenisä Liverpoolista.