Tim Bradley vs Manny Pacquiao: Perfect Storm

Jännitys ammattinyrkkeilyn maailmassa jatkuu, kun kevään ja kesän huippuotteluiden sarjaa jatkaa varhain sunnuntaiaamuna Suomen aikaa välisarjan kamppailu Manny Pacquiaon ja Timothy Bradleyn välillä. Ottelussa on panoksena myös WBO-liiton tunnustama välisarjan titteli.

Tausta

Kaliforniasta kotoisin oleva Tim Bradley voitti amatöörinä maansa mestaruuden kahdesti. Ammattilaisena hän on nakuttanut puhtaan 28 voiton listan ja päättänyt kamppailuistaan 12 ennen täyttä aikaa. Nykymallin mukaisesti hän on voittanut matkalla useita erilaisia mestaruusvöitä, joista mainittavimmat ovat WBO- ja WBC-liittojen kevyen välisarjan mestaruudet. Välisarjan puolella hän on aikaisemmin vieraillut pariin kertaan. 28-vuotias jenkki on kuulunut nyrkkeilymaailman kärkipäähän jo useita vuosia, mutta tämä ottelu on hänelle läpimurtopaikka todelliseen tähteyteen.

Filippiinien Manny Pacquiao puolestaan on maailman tämän hetken valovoimaisin nyrkkeilijä. Kaikki painoluokat kärpässarjasta alempaan keskisarjaan läpi raivonnut ihmemies nousee varhain sunnuntaiaamuna kehään 60. kerran urallaan, eikä ole suostunut häviämään kuin kolmesti.

33-vuotias maestro on jo ansainnut paikkansa nyrkkeilyhistorian suurimpien nimien joukossa. Hänen menestyksensä eri painoluokissa on ollut verratonta, ja esitykset esimerkiksi Marco Antonio Barreraa, Oscar De La Hoyaa ja Ricky Hattonia vastaan kuuluvat lajin nykyisiin klassikoihin. Nyrkkeilykehä on kuitenkin siitä ankara paikka, ettei aiempia mainetekoja saa kulmaukseen mukaansa, ja melko moni asiantuntija povaa Pacquiaon voittokulun päättymistä, vaikka vedonlyöjät vielä selvästi Filippiinien miehen puolella ovatkin.

Kenties merkittävin puntaria Bradleyn hyväksi painottava seikka on ottelijoiden motivaatio ja vaihe uralla. Bradley vasta janoaa tähtistatusta ja elää uransa parhaita hetkiä, kun taas Pacquiao on saavuttanut jo kaiken ja alkaa pitkän uran ja kymmenien kehäsotien jäljiltä vääjäämättä vähitellen hidastua. Myös Pacquiaon viimeisimmät esitykset ovat olleet hänen mittapuullaan aavistuksen kesyjä. Ärähtääkö nuori leijona nyt johtajauroksen tieltään?

Toisaalta tasaiset ottelut ratkeavat lähes aina tyylien yhteentörmäykseen, ja niiden puolesta asetelma on äärimmäisen mielenkiintoinen. Pacquiaolle eniten vaikeuksia ovat tuottaneet vastustajat, jotka ovat jotenkin kyenneet vastaamaan hänen ilmiömäiseen nopeuteensa, Erik Morales ja Juan Manuel Marquez näistä tärkeimpinä. Bradley on nopea, kun taas Pacquiaon moottori ei enää tavoita aivan samoja kierroksia kuin joskus aiemmin. Kykeneekö nuorempi haastaja löytämään osumapaikat PacManin iskujen välistä?

Niin ikään lähiottelu voi olla haastajan heiniä. Ahnaasta hyökkäämisestään huolimatta Pacquiao on aina tarvinnut iskuilleen tilaa, ja hän tulittaa piiskamaista vasenta suoraansa mieluummin pieneltä etäisyydeltä, kun taas työteliäs Bradley viihtyy lähellä. Jos Bradley kykenee pakottamaan kamppailun iholle, hänellä voisi olla mahdollisuus uurastaa työvoitto.

Bradleyn pyrkimys lähiotteluun kuitenkin vuorostaan luo hänelle riskin. Toisin kuin ottelulistan luvuista voisi äkkiseltään päätellä, hän ei ole itseään tarkasti varjeleva pistenyrkkeilijä, vaan iskee vastustajansa kimppuun lujaa. Ihmisten mielissä elää edelleen mielikuva Pacquiaosta tuulimyllymäisenä hyökkääjänä, mutta kevytsarjan yläpuolella hänen menestyksensä on ennen kaikkea perustunut hyvään liikkeeseen ja tarkasti ajoitettuihin vastaiskuihin, joiden seurausta hän on tehostanut jatkohyökkäyksillä. Bradley joutuu siis hyökätessään törmäämään Pacquiaon torjuntatuleen, ja siitä ei moni mies maailmassa ole selvinnyt.

VEIKKAUKSET

Janne Romppainen: Ottelulle on helppo nähdä kaksi toisistaan dramaattisesti poikkeavaa käsikirjoitusta eikä kummankaan voitto olisi suuri yllätys, mutta uskon Pacquiaon olevan vielä luokkaa liian hyvä. Kuten Bute-Froch-ottelu vastikään osoitti, on eri asia näyttää hyvältä hyvää ja loistavaa nyrkkeilijää vastaan. Pacquiao nujertaa Bradleyn kymmenennen erän tienoilla, jälleen yhden loistavan esityksen jälkeen.

Miika Forsström: Vaikka Manny Pacquiao ei olekaan viime otteluissaan iskenyt vastustajiaan ottelukyvyttömäksi on iskuteho miehen puolella tässä ottelussa. Tätä tukee myös se ettei Bradley ole kovakätinen ja ennen kaikkea se, että Bradley on käynyt kanveesilla useissa otteluissaan. Lisäksi Bradley joutunee hitaampijalkaisena tulla eteenpäin hyökätessään ja näin Pacquiaolle avautuu vastaiskupaikkoja. Jos ottelussa nähdään tyrmäysisku, niin sen lyö Manny Pacquiao.

Muutama vuosi sitten Pacquiao oli todellinen vauhtikone, jonka fysiikka näytti käsittämättömän hyvältä. Viime otteluissaan filippiiniläisen tahti on kuitenkin hiipunut. Timothy Bradley taas on todella energinen taistelija, joka lisää höyryä erä erältä. Pacquiao kohtaa nyt ensi kertaa itseään energisemmän nyrkkeilijän, jonka paras mahdollisuus voittoon on työskennellä Pacquiaoa enemmän.

Timothy Bradleyllä on edessään vaikea tehtävä. Hänen tulee pitää hurjaa vauhtia, pitää painetta yllä, lyödä Pacquiaoa enemmän, päästä kiinni nopeajalkaiseen vastustajaansa ja samanaikaisesti välttää Pacquiaoan vahvat ja yllättävistä kulmista tulevat iskut. Uskon Bradleyn pystyvän tähän valtaosissa eristä ja nappaavan niukan pistevoiton.

Ville Niemonen: Kyseessä on ennakolta mielenkiintoisin Pacquiaon ottelu vuosiin. Nyt ei ole vastassa ikäloppu Shane Mosley, loppuunkulutettu Antonio Margarito tai väärässä sarjassa (tai niinhän sitä luultiin…) otteleva Juan Manuel Marquez. Sen sijaan vastakkaiseen kulmaan marssii voittamaton, nopea ja äärimmäisen itsevarma Timothy Bradley.

Toinen olennainen pointti on se, ettei sitä pysäyttämätöntä hyökkäysvaunua, joka PacMan oli vielä otteluissaan Ricky Hattonia ja Miguel Cottoa vastaan, ole enää olemassa. Nykyinen Pacquiao ei omaa hyökkäyksissään enää sitä samaa ennennäkemätöntä intensiteettiä kuin muutaman vuoden takainen versio. Tämä lisää Bradleyn mahdollisuuksia voittoon, sillä nyt amerikkalainen ei enää häviä omissa vahvuuksissaan Pacquiaolle juuri lainkaan. Jos edes sitäkään.

Bradley onnistunee pitämään ottelun vähintäänkin todella tasaisena, mutta riittääkö se hänen roolissaan supertähden vastustajana saamaan tasapuolisen kohtelun arvostelutuomareiden pistekorteissa? Epäilen vahvasti. Enkä tarkoita tällä sitä, että tuomarit tahallaan suosisivat Pacquiaoa, mutta usein tällaisessa asetelmassa kaikki vähänkään tasaiset erät on ”helpompi” merkata ennakkosuosikille. Täytyy nimittäin muistaa, että lauantaina pisteitä arpovat ”perinteiset” Vegas-tuomarit Duane Ford, CJ Ross ja Jerry Roth. Suurin osa tv-katselijoista todennäköisesti näkee Bradleyn ottelussa voittajana, mutta ”Desert Stormin” on lopulta kuitenkin tyydyttävä niukkaan, mutta sitäkin enemmän keskustelua aiheuttavaan pistetappioon.

Janne Romppainen