THE ONE: Mayweather vs Canelo

”The One”, ammattinyrkkeilyn suurin mahdollinen ottelu, näkee päivänvalon Las Vegasin MGM Grandin kehässä tulevana lauantaina 14.9.2013. Pääottelussa kehään nousevat häikäisevän taitava, itsensä kaikille all-time-listoille meriiteillään nostanut maailman kovapalkkaisin urheilija, Floyd ”Money” Mayweather (44-0) ja tuore meksikolainen supertähti, iso, vahva ja lyöntivoimainen Saul ”Canelo” Alvarez (42-0-1).

Ottelun jännitysmomentti on itsestään selvä: onko Alvarezista Mayweatherin syrjäyttäjäksi? Lähtökohtaisesti ”Canelolla” on siihen ainakin paremmat eväät, kuin muilla sitä viime vuosina yrittäneillä. Alvarez on kiistatta uransa ns. prime-vaiheessa, on fyysisesti isompi ja vahvempi kuin Mayweather, eikä tiedä miten hävitä. Meksikolaista ei myöskään ole loppuunkulutettu liian monissa sodissa, kuten 15-vuotiaana ammattilaiseksi siirtyneillä 23-vuotiailla joskus on tapana. Riittävän tiukoissa paikoissa hän toki on ollut, jottei kukaan pääse vetämään mitään testaamattomuus-korttia myöskään esiin. Ristiriitaisena persoonana Mayweather kerää maksavaa yleisöä puolesta ja vastaan; osa on hänen –ja hänen Money-alter egonsa edustaman elämäntyylin- suuria faneja, ja osa puolestaan olisi valmis maksamaan mitä tahansa nähdäkseen tämän rahoillaan elvistelevän taitoniekan kärsivän uransa ensimmäisen tappion.

Ottelun käsikirjoitus tullee noudattamaan selvää kaavaa; Alvarez pyrkii lähelle iskemään koukkusarjoja, kun taas Mayweather yrittää välttää lähitilanteiden syntymisen liukkaasti liikkumalla ja terävästi kontraamalla. Alvarezin on jopa syytä olettaa vievän ottelun ensimmäiset erät nimiinsä, sillä Mayweatherin viimeisissä otteluissa maestrossa on ollut huomattavissa samaa ”vikaa” kuin muissakin veteraaninyrkkeilijöissä; ottelun ensimmäiset erät vain katsellaan ja totutellaan toisen tyyliin ja vasta tämän jälkeen päästään vauhtiin. Toistaiseksi Mayweather on aina onnistunut mukautumaan tilanteen vaatimalla tavalla, eikä kukaan ole häntä onnistunut ammattikehissä yllättämään. Ottelussa Alvarezia vastaan ”nollan” pitäminen saattaa kuitenkin edellyttää tältä 36-vuotiaalta ihmemieheltä jopa koko uran kovinta suoritusta.

Ottelun televisio-oikeudet omistava Showtime ei emoyhtiönsä CBS:n kanssa ole säästellyt myöskään tapahtuman markkinoinnissa; on ollut All Access-dokumenttisarjaa,  kaikenlaisia hypeohjelmia kaikilla mahdollisilla kanavilla ja kaikkiaan kymmenessä eri kaupungissa pysähtynyt mediakiertue. Yleisesti tapahtuman markkinointia on pidetty onnistuneena. Fanit ovat kansoittaneet mediatilaisuuksien pitopaikat oikein huolella, eikä USA:sta varmasti löydy kovinkaan montaa penkkiurheilijaa, jotka eivät tietäisi mitä lauantaina tapahtuu. Hyvä niin.

Yhdysvalloissa tämän kokoluokan tapahtumien onnistumista tai epäonnistumista on totuttu mittaamaan PPV-ostojen määrällä. Kaikkien aikojen ennätys tällä saralla kuuluu Oscar de la Hoyan ja Floyd Mayweatherin ottelulle, joka keräsi vuonna 2007 huikeat 2,5 miljoonaa ostoa. Jos nyrkkeilyfanien ostokäyttäytymistä voi ennakoida tapahtuman laadun perusteella, menee tuo ennätys lauantaina rikki. Itse pääottelu on nimittäin parempi kuin 2007, ja mikä tärkeintä, pääesiottelu on aivan toiselta planeetalta. Juuri ennen pääosanesittäjiä kehään nousevat voittamaton philadelphialainen Danny Garcia ja tuhovoimainen argentiinalainen Lucas Matthysse. Ottelussa on panoksena alemman välisarjan kiistaton herruus ja siitä on lupa odottaa todellista iskujuhlaa.

Kun Mayweather-Alvarezissa on kyseessä lajin suurin ottelu, ovat palkkiot myös sen mukaisia. Mayweatherin manageri Al Haymon on neuvottellut suojatilleen takuun vaatimattomasta 41,5 miljoonan dollarin tilipussista. Tämä ”minimipalkka” on sidottu tiettyyn PPV-ostojen määrään, eli mikäli kauppa käy oikein reippaasti, tietää se vielä mukavaa lisätienestiä Mayweatherille. ”Canelo” Alvarezin kohtalona on joutua tyytymään huomattavasti maltillisempaan, n. 10 miljoonan dollarin kokoiseen kakkuun. Senkin pitäisi tosin riittää pitämään elintaso kokolailla miellyttävänä ainakin hetken aikaa.

Suomessa ottelun televisioi ViaPlay. Siirry tästä linkistä ViaPlayn palveluun ja näe ottelu livenä!

Tämä on sponsorimme kanssa yhteistyössä  toteutettu artikkeli.