Tatli – Bebnadze: Mestarin vaisu välipala

Kevyensarjan hallitseva Euroopan mestari Edis Tatli päättää paljon luvanneen mutta lopulta valitettavan vähän tarjonneen vuotensa 2015 Töölön kisahallin kehässä tulevana lauantaina. Mestarin kruunu ei ole pelissä, vaan Tatli lämmittelee kahdeksaneräisessä ottelussa Georgian Ramaz Bebnadzea vastaan.

Viime vuoden syyskuussa Tatli kamppaili urhoollisesti maailman huippuihin kuuluvaa Richar Abrilin kanssa. Suomalainen haastaja ei kyennyt nujertamaan Kuuban taituria, mutta suhteellisen tasainen otatus antoi osviittaa siitä potentiaalista, joka Tatlista on vielä mitattavissa ulos. Huhtikuussa hän nousi Suomen historian kuudenneksi miesten Euroopan mestariksi kukistamalla Ranskan Yvan Mendyn ottelussa avoimesta vyöstä. Tatli kamppaili ottelun voittoon vieläpä vajaakuntoisena, mikä lisäsi lupauksia loppuvuotta kohtaan entisestään.

Kesän ja syksyn mittaan Tatlin ympärillä oli runsaasti positiivista väreilyä. Oli sparrileiriä mahtitalli Top Rankin ja Manny Pacquiaon seurassa ja puheita sopimusneuvotteluista. EM-kamppailu Ricky Burnsia vastaan Euroopan suurimman Matchroom-tallin illassa ehdittiin uutisoida useampaan kertaan. Viimeisimpänä vaihtoehtona oli orastava sopimus Sauerland-talliin ja sitä myöten suunniteltu EM-ilta Helsingissä. Kaikki lupaavat tilaisuudet haihtuivat kuitenkin vuoronperään, ja tällä hetkellä Tatlin uran seuraava suunta on täysi arvoitus.

Mitään hätää ei Tatlilla luonnollisestikaan ole. 28-vuotiaana hänellä on aikaa vielä useampi vuosi, hän on edelleen Euroopan mestari ja sitä kautta useat tiet ovat auki, ja myös Tatlin ottelulistan lukemat ovat komeat. Toivottavaa sekä hänen itsensä että suomalaisen nyrkkeilyn kannalta olisi, että seuraava vaihe uralle löytyisi mahdollisimman pian, jotta tämä kuluvan vuosikymmenen lahjakkain suomalainen Robert Heleniuksen ohella pääsisi kokeilemaan, mihin saakka hän todella yltää.

Tasonmittauksen aika ei ole vielä lauantaina, kun Tatlin kanssa kehän jakaa 38-vuotias georgialainen Ramaz Bebnadze. Tämän uralukemat ovat kyllä komeat 16-2, 12 tyrmäystä, mutta uransa kaikki voitot hän on ottanut kotimaassaan luokattomia vastustajia vastaan. Uran kaksi tappiota ovat tulleet keskeytyksellä: maaliskuussa Tatlin uran alkupuolen vastustajalle, veteraani Ruddy Encarnationille, sekä syyskuussa Oulun Petteri Fröjdholmille.

Bebnadze on fyysisesti kohtuullisen hyvin harjoitellut nyrkkeilijä, mistä osaltaan kertoo se, että tuleva ottelu on hänelle jo vuoden yhdeksäs. Nyrkkeilytaidoiltaan hän on kuitenkin perin vaatimaton eikä ainakaan ottelussaan Fröjdholmia vastaan ollut lähelläkään erävoittoja, ja kesti kahdeksanteen erään vain koska nuori suomalainen otteli häntä vastaan riskittömästi.

Tatli on urallaan eri vaiheessa kuin Fröjdholm ja lisäksi painoluokan verran tätä suurempi. Bebnadze on tyrmätty nopeimmillaan viidennessä erässä ja jos hän päättää yksinomaan suojata itseään kehässä, Tatlilla saattaa mennä tovi löytää paikka ratkaisuiskulle. Euroopan mestarin nopea tyrmäysvoitto on kuitenkin ainoa ennakoitavissa oleva lopputulos; voittotaisteluiden aika on tuonnempana.   

JANNE ROMPPAINEN