Tasokasta nyrkkeilyherkkua Saksassa

Lauantai-iltana Saksassa nähdään Manner-Euroopan tasolla poikkeuksellisen tasokas nyrkkeilyottelu, kun entiset olympiatyylin maailmanmestarit Jack Culcay (22-1) ja Demetrius Andrade (23-0) kohtaavat WBA-liiton ylemmän välisarjan MM-ottelussa. Vaikka Culcayn taustalla häärivä Sauerland, kuten kaikki muutkin ammattinyrkkeilytallit, on saanut osakseen ajoittain rankkaakin ja ansaittua kritiikkiä vastustajien tasosta, ei sellaiselle ole tällä kertaa sijaa.

Vaikka sekä Culcay että Andrade ovat poikkeuksellisen lahjakkaita kehäneliön sisällä, samaa ei voida sanoa herrojen kehän ulkopuolisista ammattiinsa liittyneistä päätöksistä. Culcayn siirtyessä ammattilaiseksi 2009 tämä liittyi Klaus-Peter Kohlin juuri romahtamaisillaan olleeseen Universum-talliin. Universumin toiminnan käytännössä lakattua Culcay pääsi kuitenkin suhteellisen helposti irtautumaan vanhoista velvoitteistaan, ja Saksan mahtipromoottori Sauerland nappasi miehen riveihinsä. Myös suomalaiset nyrkkeilyn ystävät ovat päässeet todistamaan Culcayn ammattilaisuraa 48 sekunnin verran ikimuistoisen Helenius-Chisora illan esiottelussa italialaista Giammario Grassellinia vastaan.

Jos Culcay selvisi Universum-loikastaan vähin vaurioin, samaa ei voida sanoa Andradesta, joka on onnistunut sotkemaan kehän ulkopuoliset nyrkkeilyasiansa oikein kunnolla. Kaikkein räikein esimerkki surkeasta valinnasta lienee 550 000 dollarin palkkapäivästä kieltäytyminen Jermell Charloa vastaan joulukuussa 2014. Siitä, mitä todellisuudessa tapahtui (kenen painostuksesta ja millä perustein Andrade jätti Charlon kohtaamatta), käydään vielä vääntöä oikeudessa, mutta prosessissa meni pesuveden mukana myös Andraden WBO-liiton mestaruusvyö, jonka hän voitti marraskuussa 2013 Vanes Martirosyania vastaan.

Mestaruuden menetettyään Andraden ura on ollut ymmärrettävästikin vähän sivuraiteilla. Viimeisten kahden kalenterivuoden aikana Boo Boo-lempinimeä kantavan Andraden ottelulista on kasvanut ainoastaan kahdella ottelulla. Näistä toinen, viime kesäkuussa käyty kamppailu toista laadukasta amerikkalaista Willie Nelsonia vastaan osoitti kuitenkin, ettei kehän ulkopuoliset ongelmat ja ottelemattomuus ole vieneet Rhode Islandin miehen nyrkkeilylahjoja.

”Andrade pudottaa paikan tullen takakäden suoransa varsin napakasti vastustajan leuan kärkeen”

Kuten vahvasta ja menestyksekkäästä olympiatyylin tausta voi päätellä, molemmat ottelijat ovat teknisesti varsin päteviä kehätyöläisiä. Vasenkätinen ja otteluetäisyyttä hienosti kontrolloiva Andrade pudottaa paikan tullen takakäden suoransa varsin napakasti vastustajan leuan kärkeen. Yhtä monipuolinen Culcay – kukaties ecuadorilaisjuuriensa takia – ei puolestaan vastaa perinteistä stereotypiaa eurooppalaisen amatöörikoulukunnan iskijästä. Culcayn perisyntinä on ollut otella juuri niin hyvin, että se riittää kulloistakin vastustajaa vastaan. Andrade heittää lauantaina kuitenkin sellaisen haasteen, ettei mikään muu, kuin 12 erän täydellinen suoritus pelasta Culcayn mestaruuskauden jatkumista. Andrade puolestaan ottelee kilpakehässä ensimmäisen kerran USA:n ulkopuolella sitten paidallisen uransa, melkeinpä vuosikymmeneen. Molemmilla ottelijoilla on vahvuutensa, mutta Andrade pystynee omiaan tehokkaammin lauantaina hyödyntämään ja viemään vyön mukanaan paluulennolle Atlantin yli.

Suomalaisittain mielenkiinto Saksan illassa kohdistuu debytoivaan Tomi Honkaan. Olympiatyylin maajoukkueen vakiokalustoon kuulunut helsinkiläinen teki vuoden alussa ammattilaissopimuksen Sauerland-tallin kanssa, ja pääsee nyt ensimmäistä kertaa tositoimiin uuden työnantajansa illassa. Debyyttivastustajana alemmassa raskassarjassa iskevällä Hongalla on puolalainen Mateusz Gatek (5-8), jonka tulisi soveltua rooliinsa mutkattomasti.

Illassa estradille pääsee myös Sauerlandin 18-vuotias ylemmän keskisarjan lupaus, vakuuttavasti ammattilaisuransa aloittanut Leon Bauer (10-0), joka kohtaa georgialaisen Soso Abuladzen (10-1-1). Panoksena heidän 10-eräiseksi suunnitellussa kamppailussa on viime aikoina yleistyneitä nuorille ottelijoille suunnattuja titteleitä edustava IBF-liiton nuorisomestaruus. Korkeaa nyrkkeilytaitoa edustaa illassa myös Kansainyhteisön ylemmän kääpiösarjan mestari Gamal Yafai (10-0), jolle on tarjolla 6-eräinen kamppailu georgialaista Khvicha Gigolashviliä (14-17) vastaan.

Ilta on katsottavissa Viaplay Fighting palvelusta.

VILLE NIEMONEN