Tasaista taistoa Tanskassa

Sauerland-tallin Pohjoismaiden jaosto jatkaa aktiivista kevätkauttaan, kun tulevana lauantaina Aarhusin Ceres Areenalla järjestetään jälleen yksi Nordic Fight Night -tapahtuma. Otteluiltaa tähdittää kaupungin oma sankari Dennis Ceylan, joka puolustaa höyhensarjan EM-titteliään Ison-Britannian Isaac Loweta vastaan.

28-vuotias Dennis ”The Menace” Ceylan raivasi amatöörinä tiensä Lontoon olympialaisiin 2012, jossa hävisi tulevalle kääpiösarjan hopeamitalistille John Joe Nevinille. Olympialaisiin selviytyminen on kuitenkin nykynyrkkeilyssä jo itsessään kovan luokan saavutus, ja niinpä Ceylanin samana vuonna startanneelle ammattilaistaipaleelle ladattiin odotuksia.

Ceylanin alku oli tyypillisen varovainen, Suomessakin vuonna 2012 nähty tanskalainen napsi ensimmäisen puolentoista vuoden aikana yhdeksän voittoa suhteellisen helpoista vastustajista. Jo näissä kamppailuissa nähtiin viitteitä Ceylanin parhaista avuista: hän nyrkkeilee energisesti otteluasentoa ja iskukulmia vaihdellen, ja ulottuvat kädet tikkaavat nopeasti. Varsinkin uran alkuvaiheissa mukana oli hetkittäin liikaakin intomieltä ja oma suojaus saattoi unohtua, mutta tuon uravaiheen vastustajat eivät häntä siitä rangaisseet.

Ensimmäinen hankalampi tapaus osui matkalle, kun espanjalainen kehien kiertolainen Christian Montilla pakotti Ceylanin ratkaisemattomaan 2014. Uusinnassa tanskalainen otti kuitenkin voiton ennen täyttä aikaa ja saman tien hänen nimensä nousi Euroopan ranking-listoille. Kohta perään Ceylan nujersi uransa toistaiseksi nimekkäimmän vastustajan, entisen ylemmän kärpässarjan IBF-mestari Dmitry Kirillovin.

Avoimen EM-vyön Ceylan vei nimiinsä viime vuoden ainoassa ottelussaan noustessaan kanveesilta voittamaan täpärästi Ison-Britannian Ryan Walshin, joka aiemmin oli hävinnyt vain MM-tasolla nyrkkeilevälle Lee Selbylle. Lauantain puolustus on siis Ceylanin ensimmäinen. Ennen viikonloppua tanskalaisen ottelulista on lukemissa 18-0-1(8)

Vastaan asettuva Isaac Lowe, 23, on varsin tuntematon Euroopan listan 11. haastaja Morecamben pikkukaupungista Pohjois-Englannista. Raskaansarjan maailmanmestari Tyson Furyn serkkupoika Lowe on otellut vuonna 2012 alkaneella urallaan tähän mennessä vain kotimaassaan ja on parhaina meriitteinään napannut Britannian sekä kansanyhteisön mestaruudet. Lowen ottelurekordi näyttää lukuja 13-0-1 (5).

Ceylan on saanut valita ensimmäiseen puolustukseensa vastustajan vapaasti Euroopan ranking-listalta, ja haastajan valmentaja Jimmy Harrington on vakuuttanut mestarin tehneen virhevalinnan. Varsinkin Brittein saarilla vedonlyöntikertoimet ovat kamppailun alla olleet perin tasaiset: Lowen esitys Kansanyhteisön mestaruusottelussa Marco McCulloughia vastaan keräsi kosolti kehuja, ja Lowea pidetään teknisesti taitavana ja nuoresta iästään huolimatta kypsänä nyrkkeilijänä.

175-senttisellä Ceylanilla on kamppailussa viiden sentin pituusetumatka ja hän vaikuttaa miehistä voimakkaammalta, kun taas Lowe on tekemisessään hieman tarkemman oloinen, vaikkakin myös Ceylan on saanut otteisiinsa malttia uran alun tuulimyllynyrkkeilyyn verrattuna. Kotikehä sekä puolustavan mestarin asema tekevät Ceylanista niukan suosikin, mutta nyrkkeilyn ystävillä on lupa odottaa vauhdikasta ja tasaväkistä voittokamppailua.

Aarhusin illassa nähdään toinenkin EM-ottelu, kun naisnyrkkeilyn puolella hyvässä nosteessa oleva voittamaton Dina Thorslund kohtaa ylemmän kääpiösarjan titteliottelussa romanialaislähtöisen, Unkaria edustavan Gabriella Mezein. Näiden lisäksi paremmuuttaan mittelevät Erzen Rrustemi ja Ricardo Humberto Ramirez ennakkoon tasaväkisessä raskaansarjan 12-eräisessä, ja esiotteluissa tavataan kolme tanskalaista aloittelevaa ammattilaistoivoa.

JANNE ROMPPAINEN