Suomen kaikkien aikojen TOP 10 – Elis Ask #2

Elis Ask 1926-2003

Ammattilaisvuodet 1946-1957

Rekordi: 40-17-5 (16 KO)

Painoluokka: Kevytsarja

 

Kid Ellis

Jos suomalaiseen ammattinyrkkeilyyn vaikuttaneista hahmoista tehtäisiin erilaisia
rankinglistoja, Elis Ask veisi ykkössijan niistä monilla. Kaikkien aikojen tunnetuimman nyrkkeilyvaikuttajan, suurimman promoottorin ja värikkäimmän
persoonallisuuden tittelit kuuluisivat kiistattomasti hänelle. Kauas ei häneltä jää
myöskään kaikkien aikojen parhaan ammattinyrkkeilijän titteli, vaikka hän tässä
listauksessa jääkin ”vasta” kakkoseksi.

”Jokainen nyrkkeilijä on kai hieman omituinen, mutta joka antaa hakata itseään ilmaiseksi on jo pähkähullu”

Helsinkiläissyntyinen Ask oli jo nuoruudessaan monipuolisesti lahjakas urheilija.
Hän menestyi esimerkiksi mäkihypyssä voittaen jopa TUL:n nuorten Suomen mestaruuden ja kilpaili myös pikajuoksijana. Omaksi lajiksi valikoitui kuitenkin jo varhain nyrkkeily, jossa menestystä tuli heti alusta alkaen. Jo 18-vuotiaana 1944 hän valloitti Suomen mestaruuden kärpässarjassa ja kahtena seuraavana vuonna tuli kultaa painoluokkaa ylempänä kääpiöissä. Amatöörimenestys ei kuitenkaan missään vaiheessa kiinnostanut suomalaista, vaan hän tahtoi myös rahaa, ja kun ruotsalainen Edwin Ahlqvist tarjosi hänelle ammattilaissopimusta, hyväksyi Ask sen oikopäätä. ”Jokainen nyrkkeilijä on kai hieman omituinen, mutta joka antaa hakata itseään ilmaiseksi on jo pähkähullu”, kuten Ask itse asian muotoili. 76:sta amatööriottelustaan hän voitti kaikkiaan 70.

Ask aloitti paidattoman urana kääpiösarjassa joulukuussa 1946 kuuden erän
pistevoitolla ranskalaisesta Marcel Josiesta. Seuraavana vuonna Ask kohtasi ja
voitti uransa ainoan kotimaisen vastustajan, turkulaisen Viljo Salmisen pistein.
Askin vastustajat eivät alussa olleet aivan huippuluokkaa, mutta siitä huolimatta
hänen nimensä kohosi Euroopan arvolistoille nopeasti. Jo kymmenen voitetun ottelun jälkeen hänen nimensä oli listan kuudentena. Ask oli monipuolinen nyrkkeilijä, joka oli sekä teknisesti taitava, nopea että myös voimakas.

”Vaikka hän toisessa erässä menettikin muutaman hampaan Medinan koukun seurauksena, piti hän ottelun hallinnassaan”

Vuonna 1948 Ask kohtasi uransa ensimmäisen todellisen haasteen, kun Ahlqvist hankki hänen yhdenteentoista otteluunsa vastustajaksi maailman huippuihin lukeutuneen ranskalaisen Theo Medinan. Medina oli ykköshaastajana samalla Euroopan listalla, jolle Ask oli vastikään noussut ja aiemmin ranskalainen oli myös ollut sarjan Euroopan mestari. Vedonlyönnit kulkivat selvästi kokeneen ranskalaisen hyväksi, mutta kehässä komennon otti 21-vuotias suomalainen. Vaikka hän toisessa erässä menettikin muutaman hampaan Medinan koukun seurauksena, piti hän ottelun hallinnassaan ja nujersi Medinan lopulta kuuden erän jälkeen. Voitto nosti Askin myös maailmanlistalle, jossa hän sijoittui yhdeksänneksi. Nimi säilyi listalla senkin jälkeen, kun hän vaihtoi painoluokkaa ja siirtyi höyhensarjaan.

Seuraavaksi Ask siirtyi ottelemaan Isoon-Britanniaan, jossa voitot jatkuivat.
Kansainväliselle tasolle kuuluneet Johnny Molloy ja Eddie Miller kärsivät tappiot
suomalaiselle, joskin Miller venyi ensimmäisellä yrityksellään ratkaisemattomaan.
Nämä saavutukset nostivat Askin maailmanlistalla ensin viidenneksi, ja kun Sandy
Saddler
otti maailmanmestaruuden nimiinsä tyrmäämällä Willie Pepin 1948, kohosi Ask peräti listan kolmanneksi. Saavutuksen arvo lisääntyy entisestään kun katsotaan, minkälaisia nimiä hänen edellään oli: mestari Saddler kuuluu 103 kaadollaan nyrkkeilyhistorian kaikkien aikojen kovimpiin tyrmääjiin ja höyhensarjan suurimpiin legendoihin, Pep arvostetaan yleisesti yhdeksi kaikkien aikojen parhaista nyrkkeilijöistä kaikki painoluokatkin huomioiden ja kakkoshaastaja Ranskan Ray Famechon oli sarjan Euroopan mestari. Uusintaottelussa sattunut uran ensimmäinen tappio Johnny Molloylle tosin pudotti suomalaisen nimen alemmas seuraavana vuonna 1949.

Vuonna 1949 Askin uralla alkoi myös seuraava aikakausi. Manageriksi siirtynyt
raskaansarjan entinen nyrkkeilylegenda Jack Dempsey kiinnostui lahjakkaasta
suomalaisesta ja kutsui tämän suojiinsa Yhdysvaltoihin. MM-tittelistä unelmoinut Ask hyväksyi tarjouksen oikopäätä ja siirtyi Atlantin taakse rakentamaan uraansa.
Ottelut uudella mantereella käynnistyivät neljällä voitolla, ja pistevoitto
kuubalaisesta, niin Pepin kuin Saddlerinkin kohdanneesta Miguel Acevedosta kohotti suomalaisen vielä sarjansa arvolistalla viidenneksi. Amerikkalaiset lehdet tosin kritisoivat ”Ellis Askin”, kuten hänen nimensä sikäläisittäin kirjoitettiin,
iskuvoimaa, mutta saavutus itsessään oli arvokas. Ohjelmaan mahtui myös neljän erän näytösottelu mestaruuden uudestaan voittanutta Willie Pepiä vastaan.
Tosiottelustakin oli puhetta, mutta sellaista ei järjestynyt.

Ask ei kuitenkaan lopulta viihtynyt suuressa maailmassa, vaan kaipasi takaisin
kotiin perheensä luo. Hänen hermonsa eivät olleet kunnossa, eivätkä valmentaja Hymie Blausteinin ammoniakkia sisältäneet laihdutusrohdot ainakaan parantaneet tilannetta. Kun Ask vieläpä kärsi tappion jo kerran kukistamalleen Charley Rileylle, oli edessä paluu kotimaahan.

Painovaikeuksista kärsinyt Ask siirtyi sarjaa ylemmäs kevyeen sarjaan, mutta edessä oli vastatuulta ulottuvampien ja luonnostaan suurempikokoisten vastustajien kanssa. Kaksi Lontoon matkaa päättyivät tappioihin, tosin niiden vastapainoksi Ask hankki myös muutamia hyviä voittoja. Vuonna 1950 Ask päätti yrittää vielä uudestaan uraa Yhdysvalloissa, mutta matkasta muodostui raskas pettymys. Reissun kolmannessa ottelussaan Ask kärsi uransa ensimmäisen ja ainoan puhtaan tyrmäystappion, kun Yhdysvaltain rajuiskuinen Jackie Graves löi hänet ulos toisessa erässä. Haaveet suurotteluista saatiin unohtaa saman tien ja paluu Eurooppaan oli jälleen edessä.

”maamme ensimmäinen ammattilaisten Euroopan mestari”

Asioita hetken harkittuaan Ask päätti alkaa tavoitella totisesti Euroopan
mestaruutta, joka uran huippuvuosina oli jäänyt voittamatta. Harjoitteluun löytyi
uutta intoa ja tuloksiakin alkoi tulla. Kykyjensä puolesta Euroopan ykköseksi
rankattu Ask oli hyvinkin kelvollinen kohtaamaan sarjan mestaruutta hallinneen
ranskalaisen Pierre Montanen, mutta taloudellinen puoli tuotti ongelmia. Lopulta Ask otti itse vastuulleen myös kamppailun rahoituksen, ja niin Suomessa nähtiin kaikkien aikojen ensimmäinen EM-ottelu 17.8.1951. Ask aloitti kamppailun vahvasti ja käytti ranskalaista polvillaan jo ottelun alkupuolella, mutta Montane antoi hänelle kovan vastuksen. Ottelu eteni Askin niukassa hallinnassa aina sen kahdenteentoista erään saakka, jolloin suomalaisen vasen koukku tyrmäsi ranskalaisen. Näin Askista kruunattiin maamme ensimmäinen ammattilaisten Euroopan mestari.

Mestaruuskausi jäi kuitenkin vain muutaman kuukauden mittaiseksi. Ask puolusti
titteliään tammikuussa 1952 vapaaehtoisesti tanskalaista Jörgen Johansenia vastaan, jonka kanssa hän oli ehtinyt otella jo kolmeen kertaan. Molemmat miehistä olivat voittaneet toisensa kerran ja otelleet kerran myös tasan. Tällä kertaa oli kuitenkin jälleen Johansenin vuoro olla parempi, ja niin titteli jäi hänelle Tanskaan. Tämän jälkeen motivaationsa menettäneestä Askista tuli kehien kiertolainen ja uransa viimeisistä kymmenestä kamppailusta hän voitti ainoastaan yhden.

”Harvaa miestä maailmassa on kunnioitettu yhden miehen verolla”

Vuonna 1957 Ask perusti oman ammattinyrkkeilytallinsa, josta hän oli haaveillut jo

pitemmän aikaa. Ask oli lopettanut nyrkkeilemisen jo 1955, mutta raskaansarjan
olympiamitalistin Ilkka Kosken poisjäännin vuoksi hän joutui ottelemaan itse
ensimmäisen järjestämänsä tilaisuuden pääottelun. Ratkaisematon ranskalaista Roger Prientiä vastaan päätti lopullisesti Askin uran, joka sisälsi kaikkiaan 40 voittoa, 17 tappiota ja viisi ratkaisematonta. Askin tallin myöhemmissä ammattilaisilloissa esiintyivät monet Euroopan ja maailman huiput. Hänen suojissaan Risto Luukkonen, Pekka Kokkonen ja Olli Mäki nousivat maailman huipulle ja monet muutkin iskijät eurooppalaiselle kärkitasolle. On epätodennäköistä, että yksikään toinen suomalaispromoottori yltäisi vastaaviin saavutuksiin. Toisaalta Ask sai kokea myös koko joukon vastoinkäymisiä. Amatööriliiton kanssa välit olivat täysin tulehtuneet eikä rahoitusapua tallille tullut mistään. Kun vielä eduskunta laati lain, jonka mukaan ammattinyrkkeilyä verotettiin kovemmin kuin muita huvitapahtumia, oli toiminnan jatkaminen hankalaa ja lopulta tallin talous romahti. ’Harvaa miestä maailmassa on kunnioitettu yhden miehen verolla’, Ask itse virnisteli säädökselle. Lopulta Ask sai myös ansaitsemansa tunnustuksen valtion taholta, kun hänelle myönnettiin urheilijaeläke.

Promoottorin uran jälkeen Ask auttoi vielä useita nyrkkeilijöitä. Hän etsi pitkään
raskaansarjan nyrkkeilijää, josta olisi voinut kouluttaa mestarismiehen, mutta
sellaista ei löytynyt. Ylipäänsä Ask ei kieltänyt apuaan keneltäkään, joka halusi
oppia lisää nyrkkeilystä. Askin vuonna 2003 tapahtuneen kuoleman seurauksena päättyi suomalaisen nyrkkeilyn yksi merkittävä aikakausi.

 

Perusteita rankingille

+ Elis Askissa yhdistyivät erinomainen nyrkkeilytaito, fyysinen voima, luotettava
iskunkestävyys sekä peräänantamaton asenne kaikessa tekemisessä. Nämä ominaisuudet veivät hänet myös maailman huipulle. On tavallaan sääli, että Ask joutui ottelemaan samaan aikaan legendaaristen Willie Pepin ja Sandy Saddlerin kanssa: heikommalla aikakaudella hän olisi epäilemättä ollut vahva ehdokas MM-tittelin voittajaksi. Askin vastustajat olivat kautta linjan kovia, eikä hän uransa parhaina vuosina kärsinyt yhtään ns. turhaa tappiota heikommille vastustajille.

– Ask ei hyvin todennäköisesti olisi kyennyt nousemaan maailmanmestariksi asti
vaikka tilaisuuden olisi saanutkin, mutta tähän vaikutti enemmän aikakauden kovuus kuin asianomaisen kyvyt. Oikeastaan ainoa Askin uraa himmentävä tekijä oli se, että hänen aikansa huipulla jäi varsin lyhyeksi. Parhaat päivänsä hän näki
22-23-vuotiaana , ja 26:n ikäisenä hän oli jo jäähdyttelijä.

 

JANNE ROMPPAINEN