Sami Enbom kärjen kynnyksellä

Ammattinyrkkeily poikkeaa useimmista muista urheilulajeista sikäli, että siinä ei voi nousta tasaisesti kohti huippua, ellei satu kuulumaan johonkin maailman suurimmista nyrkkeilytalleista. Muualta tulevien on pakko ottaa urallaan riskejä, siirtyä jonain päivänä turvallisista otteluista vaarallisiin ja suosikin asemasta altavastaajaksi.

Lahtelainen raskaan keskisarjan Sami Enbom, 29, saapuu tulevana lauantaina ammattilaisurallaan ensimmäistä kertaa tällaiseen risteystilanteeseen, kun hän matkustaa Saksan Leipzigiin kohtaamaan kotikehän Dominic Böselin. Voitto avaisi Enbomin tien Euroopan listan kärkeen ja useammankin valtaliiton maailmanlistalle, joten panosta kehässä suomalaisittain riittää.

Enbomin urakka tulee olemaan ankara, sillä vastakkaiseen kulmaan asettuva Dominic Bösel, 27, on amatööripuolelta kaksinkertainen Saksan mestari ja EM-vitonen, ja hänen nimensä komeilee Euroopan ammattinyrkkeilyliiton haastajalistalla peräti kolmosena kansainvälisten tähtien Jürgen Brähmerin ja Karo Muratin takana. Bösel on voittanut kaikki käymänsä 23 ottelua, niistä kahdeksan ennen täyttä aikaa.

Vuonna 2010 aloittanut Bösel on erittäin tyypillinen saksalaisen koulukunnan nyrkkeilijä, joka luottaa korkeaan suojaukseen, tarkkaan etukäden suoraan ja rauhalliseen ottelutempoon. Hän pitää mielellään keskikehän hallussaan ja tilaisuuden auetessa iskee myös voimalyöntejä, mutta yleensä hänen kamppailunsa kestävät useita eriä.

Parhaita Böselin voittamia vastustajia ovat Euroopan listalla olevat Mirco Ricci ja Timy Shala, joista jälkimmäinen järjesti verisen iltapuhteen Ruotsin Erik Skoglundillekin. Päänahat ovat siis hyviä, mutta eivät mitenkään mahdottoman kovia skalppeja. Suomalaisittain toivoa herättävää on sekin, että Bösel voitti vain yhden erän turvin Tsekkiä edustavan Miguel Velozon, jonka puolestaan Juho Haapoja tyrmäsi perusteellisesti joulukuussa 2015. Tämän lisäksi Bösel ei ole ollut lähellä tappiota, mutta pari hänen otteluistaan on ollut tasaisia.

Amatöörimeriittejä on myös Enbomilla, joka paitanyrkkeilypuolella otti niin Suomen kuin Pohjoismaidenkin mestaruudet. Ammattilaisena lahtelainen on nyrkkeillyt tähän mennessä tappiottomasti 14 kertaa, voitoista 7 on tullut keskeytyksellä.

Vasenkätisen Enbomin kehätuntuma viimeisen vuoden ajalta on suhteellisen vähäinen, sillä viimeisin ottelu helmikuussa päättyi vastustajan olkapäävammaan reilun minuutin tunnustelun jälkeen, eikä myöskään syksyllä vastassa ollut unkarilaisaloittelija Denes Toth tarjonnut kunnollista vastusta. Kaiken pitäisi kuitenkin olla kunnossa, kun ensimmäinen kello kilahtaa Leipzigin kehässä.

Enbomin tähänastisen uran parhaat voitot olivat kahdeksan erän hajaäänituomioita Tomas Adamekia ja Ismail Abdoulia vastaan. Näissä otteluissa Enbom osoitti teknistä osaamista ja huolellisuutta, mutta molemmat esitykset jäivät hieman tasapaksuiksi eurooppalaiseen kärkitasoon suhteutettuina. Böselin kukistamiseksi vaihdelaatikosta on löydyttävä pykälä tai kaksi lisää.

Kaksitoistaeräisestä ottelusta on odotettavissa tasainen ja tarkka miekkailumittelö kahden taitoniekan välillä. Etummaisten suorien taistelu tulee olemaan ratkaiseva, ja siinä Enbomin vasenkätisyys voi antaa pienen edun nopeampaan Böseliin verrattuna. Ennakkoon arvellen heikommilla lienee se, joka joutuu avaamaan kehässä pakettinsa ja hyökkäämään. Muistettava kuitenkin on, että vieraskehässä erävoittojen on oltava selkeitä, joten Enbomin on pakko hakea ainakin ajoittain myös näyttäviä osumia.

Bösel on ilman muuta kamppailun suosikki ja pöytä on katettu häntä varten, mutta Enbomilla on todellinen mahdollisuus pilata nämä juhlat. Suomalaisen kamppailu nähdään ennakkotietojen perusteella illan viimeisenä, noin puolen yön aikaan. Aikatauluun kuitenkin saattaa tulla vielä muutoksia.

EM-ottelu ja raskasta ryskettä

Leipzigin Illan varsinaisena päänumerona nähdään saman painoluokan EM-ottelu, kun Böselin harjoitustoveri ja esikuva, Saksan Robert Stieglitz, 35, puolustaa viime marraskuussa Ranskan Mehdi Amarilta riistämäänsä vyötä. Stieglitz kuului aiemmin painoluokan ehdottomaan kärkeen koko maailmassa, ja parhaimmin hänet muistetaan neljästä ottelustaan Arthur Abrahamia vastaan.

Stieglitz järjesteli Abrahamille shokkihoitoa miesten toisessa kohtaamisessa 2013 ja liiskasi tämän jalkoihinsa kolmen erän aikana. Vielä kolmannessakin kamppailussa Stieglitz pakotti King Arthurin hajaäänille, mutta viimeisellä kerralla kesällä 2015 taipui jo tyrmäystappioon. Abrahamin lisäksi Stieglitz on otellut ratkaisemattoman Felix Sturmia vastaan ja päihittänyt parikin Euroopan mestaria, joten illan ykkösottelussa nähdään todella vaarallinen veteraani. Stieglitzin listalukemat ovat komeat 50-5-1.

Vastaansa Stieglitz saa Montenegroa edustavan sitkeän Nikola Sjeklocan, 38, joka myös kuuluu Abrahamin entisiin vastustajiin. Ottelulistaa 32-4 kantava Sjekloca ei ole voittanut juurikaan nimimiehiä, mutta on kamppaillut täydet erät Abrahamin lisäksi myös nuoria huippukykyjä Tyron Zeugea ja Callum Smithiä vastaan.

Myös illan raskaansarjan koitos on asetelmiltaan kimurantti. Suomessa parhaimmin Robert Heleniuksen melkein-vastustajana muistettu Erkan Teper kohtaa siinä niin Vladimir Klitshkon kuin Alexander Povetkininkin kanssa kehän jakaneen Puolan Mariusz Wachin.

Amatöörinä menestystä saavuttanut Teper ryski tankkimaisella tyylillään myös kohti ammattilaiskärkeä lyöden niin Johan Duhaupasin kuin David Pricenkin. Price-ottelun jälkeen Teper kärysi kuitenkin anabolisista steroideista, ja kaksi sen jälkeistä kamppailua ovat olleet huomattavan paljon nihkeämpiä. Veteraani Derric Rossy talttui hädin tuskin pistein, mutta eurooppalaisen tason Cristian Hammer aiheutti väsähtäneelle saksalaiselle uran ensimmäisen tappion viime lokakuussa. Teperin uralukemat ovat edelleen vaikuttavat 16-1, mutta hänen kykynsä vaikuttavat aiempaan verrattuna ainakin muutaman pillerin verran pienemmiltä.

37-vuotias, parimetrinen Mariusz Wach nousi kunnolla nyrkkeily-yleisön tietoisuuteen 2012, kun varsin pitkän uran tehtyään nousi maailmanmestari Vladimir Klitshkon käsiteltäväksi. Ukrainalaismestari rusikoikin häntä kovin kourin, mutta Wach keräsi koko nyrkkeilymaailman arvostuksen kestämällä ryöpytystä täydet 12 erää. Wach pakotti myös Alexander Povetkinin ahkeroimaan tosissaan ennen kuin ottelu keskeytettiin puolalaisen vammojen vuoksi viimeisessä erässä.

Ulottuva ja hyviä suoria käyttelevä Wach lähtee suosikkina kahden jätin kaksitoistaeräiseen koitokseen. Kumpaakaan miehistä ei tunneta erityisen pitävästä suojauksesta, joten viihdyttävään otteluun on hyvät mahdollisuudet, ja täysien erien taipale saattaa uuvuttaa kumman tahansa kesken matkan.

Leipzigin ilta on nähtävissä suorana lähetyksenä IS-TV:n kautta

JANNE ROMPPAINEN