Rigondeaux vs Donaire: Kuubalainen serenadi

Tyylit tekevät ottelun, kuuluu yksi eniten käytetyistä sanonnoista nyrkkeilyssä. Maailman parhaatkin nyrkkeilijät voivat näyttää kehässä aikaansaamattomilta tai neuvottomilta, jos vastustajan tyyli estää ottelijaa käyttämästä vahvuuksiaan. Hyvä osoitus tästä nähtiin lauantaina New Yorkissa, kun Kuuban Guillermo Rigondeaux nujersi Filippiinien Nonito Donairen ylemmän kääpiösarjan mestaruusottelussa päättäen samalla Donairen 30 ottelun ja 12 vuoden mittaisen voittokulun.

Kehässä ei nähty yleisöön menevää, dramaattista iskusotaa, ja osa Radio City Music Hallin yleisöstä buuasi ottelun vauhdille sen keskieristä eteenpäin. Sen sijaan kamppailu oli kahden huipputaitavan, kobran herkkyydellä iskevän tyyliniekan yhteenotto, jossa kuubalainen kaksinkertainen olympiavoittaja osoittautui ansaitusti paremmaksi.

 

Rigondeaux oli ottelussa askeleen edellä Donairea alusta asti. Kuubalainen poimi ilmiömäisellä tarkkuudellaan ja nopeudellaan selkeämmät osumat erässä toisensa jälkeen ja sai Donairen silmäkulmat punertamaan. Useissa erissä iskuja nähtiin kaiken kaikkiaan varsin vähän, jolloin muutamankin puhtaan tällin merkitys pisteytyksessä kasvoi. Vain yksitoista ammattilaisottelua ennen tätä käynyt Rigondeaux jallitti Donairea myös jalkatyöllään ja rikkoi tämän rytmiä taidokkaasti etenemissuuntaansa vaihtelemalla. Donaire oli mukana ottelussa, pyrki eteenpäin ja pysyi vaarallisena loppuun asti, mutta ei saanut ottelun kurssia käännetyksi.

Rigondeaux kieltäytyi myös antamasta henkistä yliotetta kehässä Donairelle. Lähes aina, kun filippiiniläinen osui kunnolla, Rigondeaux tulitti heti takaisin ja kuittasi mestarin aloitteen paremmalla vastaiskulla. Myös kymmenennessä erässä, kun aktiivisuuttaan lisännyt Donaire sai vihdoin lyötyä kuubalaisen lattiaan vasemmallaan, Rigondeaux ponnahti vieterinä jaloilleen ja hallitsi tapahtumia erän loppuun.

Ennen viimeistä erää valmentaja Roberto Garcia Donairen kulmauksessa yllytti mestaria hyökkäämään. Erän alkupuolella Rigondeauxin vasen osui kuitenkin suoraan Donairen oikeaan silmään, ja tämä joutui varjelemaan sitä kolmeminuuttisen loppuun. Niinpä loppukiri jäi hampaattomaksi ja Rigondeaux pääsi viimeistelemään esityksensä muutamalla painavalla osumalla.

Donairen aiemmissa otteluissa hyvin toiminut vasen jabi pysyi piilossa koko kamppailun ajan. Ilmeisesti Rigondeauxin oman etukäden pelote: suorasta salamana koukuksi kääntyvä oikea piti filippiiniläisen varuillaan. Kuuluisia vastaiskujaan Donaire ei vuorostaan päässyt esittelemään juuri ollenkaan, sillä Rigondeaux pysytteli älykkäästi omalla etäisyydellään ja katosi omien hyökkäystensä jälkeen äkkiä pois iskujen tieltä. Myös Donairen sarjat jäivät uupumaan, ja yksittäiset moukarit Rigondeaux väisti taidolla.

Ottelun kymmenes erä olikin ainoa, jonka Nonito Donaire voitti selvästi. Ottelussa nähtiin useita tasaisia ja niukasti iskujenvaihtoa sisältäneitä eriä, ja hetkittäin Rigondeauxin sivuttaisliike ja väistely saattoi näyttää tarpeettomankin passiiviselta kehän laidalle. Siitä huolimatta tuomaripisteet, 114–113, 116–111 ja 115–112 Rigondeauxin hyväksi olivat yllättävänkin niukat. Ottelua läheltä seuranneiden näkemykset tosin vaihtelivat suuresti: osa näki RIgondeauxin voittavan yksitoista erää, toisten mielestä Donairen voittokaan ei olisi ollut vääryys.

Donairen esitys kehässä jätti lievästi valjun maun: yleensä sähköisistä otteistaan tunnettu tähtinyrkkeilijä ei keksinyt keinoa kuubalaisen arvoituksen ratkaisemiseen. Tähän merkittävin syy oli kuitenkin Rigondeaux ja kuubalaisen ottelutyyli. Donaire tunnetaan luita murskaavana vastaiskueksperttinä, mutta kun vastustaja pakotti taidollaan hänet hyökkäämään ja etenemään, taktiikan muuttaminen osoittautui hankalaksi. Hieman heikommalla tasolla Donairen nopeus ja voima ovat riittäneet kamppailujen kääntämiseen puolustuksen kautta nyrkkeileviä vastustajiakin vastaan, mutta Rigondeaux oli eri maata. Jälkikäteen voi toki todeta, että Donaire olisi voinut hakea ratkaisua riskillä jo aiemmin: kymmenennen erän lattiaanlyönti todisti hänen vaarallisuutensa.

Kamppailusta 750 000 dollaria netonnut Rigondeaux on nyt WBA- ja WBO-liittojen sekä The Ring -ehden tunnustama ylemmän kääpiösarjan mestari. Hänen ottelulistansa nousi lukemiin 12–0 (8). 1,32 miljoonaa kuitannut Donaire kärsi nyt urallaan toisen tappion 31 voiton vastapainoksi. Ottelun jälkeisessä haastattelussa Donaire ilmoitti olkapäänsä tarvitsevan leikkaushoitoa.