Ratkaisematon! – Kiertolaiskuninkaan vankkurit hyytyivät trillerin kalkkiviivoille

Tyson Furyn epäuskottava comeback oli muuttumassa eläväksi sankaritarinaksi varhain sunnuntaiaamuna Los Angelesin kehässä. Erinomaiseen kuntoon itsensä piiskannut Gypsy King otteli taktisesti loistavasti ja piti teknisellä osaamisellaan pelätyn Deontay Wilderin kurissa lähes koko illan. Wilderin kuulu iskuvoima pelasti hänet kuitenkin viime hetkillä: viimeisen erän raskas lattiaanlyönti nosti puolustavan WBC-mestarin ratkaisemattomaan. Tuomio kirjattiin lukemin 115–111 Wilder, 114–112 Fury ja 113–113.

Ottelun alkupuoli oteltiin 205-senttisen Furyn toivomaa tarkkaa pistenyrkkeilyä. Britin ulottuva jabi löysi tiensä perille, kun taas Wilderin oikean käden laajakaariset kauhaisut sivaltelivat lähinnä ohi maalin. Ensimmäisen erän lopussa Fury kolautti perille illan ensimmäisen hyvän osuman. Fury harjoitti alusta asti myös pelleillyeleitään laittaen kätensä selkänsä taakse ja roikuttaen kieltään ulkona ja oli niukasti niskan päällä ensimmäisten säkeistöjen ajan.

Vauhti kolmessa ensimmäisessä erässä ei ollut kummoinen, mutta seuraavissa kolmessa liinat lyötiin kokonaan kiinni. Wilderin jabi sai Furyn nenän verille, mutta muuten kamppailussa tapahtui perin vähän. Koko ajan taustalla oli kuitenkin tunne, kuinka ruutitynnyri saattaisi räjähtää milloin tahansa. Jälkikäteen arvellen näiden ympäripyöreiden keskierien merkitys lopputuloksen kannalta kohosi myös arvoon arvaamattomaan.

Taistelun edettyä jälkipuoliskolle Fury laittoi lisää liikettä vankkureihinsa. Seitsemännessä erässä hän napsi perille useita teräviä vasen-oikeita, kun taas Wilderin oikeat seilasivat jatkuvasti yli liukkaasti kumarrelleen britin. Erä oli selvästi Furyn ja samoin seuraava, jonka aikana Wilderin vasemman silmän turvotus alkoi näyttää kamppailua haittaavalta.

Yhdeksännen erän alussa Wilder sai vihdoin oikeansa perille. Kinnas osui itsevarmasti väistelleen Furyn ohimon taakse ja vaikkei isku näyttänyt pahalta, sen voima suisti britin kanveesiin. Fury nousi helposti ja osui jatkotilanteissa selvästi paremmin kuin epätoivoisesti ratkaisua sutinut Wilder, mutta erä kirjautui kahdella pisteellä yhdysvaltalaiselle. Kaksi seuraavaa erää Fury vei vuorostaan jälleen helposti Wilderin näyttäessä uuvahtaneelta.

Viimeisen erän alussa Furyn loistavasti pelannut ottelusilmä herpaantui kohtalokkaasti, eikä Wilderin haupitsi tarvinnut enempää. Furyn takaväistö jäi lyhyeksi, jolloin Wilderin luja oikea naulautui hänen leukaansa, ja perässä seurannut vasen kaatuvan jätin leukaan retkautti Furyn päätä pahannäköisesti taaksepäin. Muutaman pitkän sekunnin ajan näytti siltä, kuin esirippu olisi lopullisesti laskenut Furyn teatterin ylle, mutta ihmeen kautta hän hoippui jaloilleen luvun ehdittyä yhdeksään, ja itse asiassa hallitsi erän loppupuoliskoa, kun Wilderin bensatankki oli sippi.

Tuomareiden pisteet hajaantuivat radikaalisti, mutta kaikki pistekortit olivat hyväksyttävissä. Fury voitti enemmän eriä selkeästi, mutta Wilder kuittasi kaksi kahden pisteen arvoista lattiaanlyöntiä. Ratkaisevaan osaan nousivat alkupuoliskon hidasvauhtiset kyttäilyerät, ja tällä kertaa onni jakaantui niiden suhteen tasan.

Ottelun taso ei ollut Joshua-Klitshko-klassikoiden luokkaa, mutta erittäin jännittävä se oli ja toi esiin molempien osapuolten erityisosaamisen. Tyson Fury otteli kolmen viime vuoden vaikeudet huomioon ottaen uskomattoman hyvin ja osoitti olevansa omintakeisella tyylillään maailman monipuolisin ja taitavin raskassarjalainen. Wilder näytti kehässä pitkät ajat neuvottomalta mestarismiehen kyydissä, mutta hänen iskuvoimansa on kertakaikkisen ällistyttävä, ja sen sekä peräänantamattomuutensa turvin hänellä on otteluissaan voitonmahdollisuus joka sekunnilla.

Jännittävä ja vaiherikas taistelu päättyi hyvien tapojen mukaan pitkiin ja tunteikkaisiin halauksiin sekä keskinäisen kunnioituksen osoituksiin. Molemmat ottelijat pitivät itseään odotetusti voittajina ja ilmoittivat olevansa valmiita uusintaan. Myös Ison-Britannian Anthony Joshua sai huomiosta osansa, Furyn kanaimitaatiot eivät jättäneet tulkinnalle sijaa.

Kaiken kaikkiaan Staples Centerin ilta antoi vastauksia mutta mikä parasta, pulpautti pinnalle myös suuren määrän huippujännittäviä tulevaisuuden vaihtoehtoja. Vuosi 2019 on hyvää aikaa olla raskaansarjan nyrkkeilyn ystävä.