Raportti Porin Satasisu-tapahtumasta

Kuva: Juha Levonen

Porissa kauppakeskus Puuvillassa nähtiin perin erityislaatuinen ammattinyrkkeilytapahtuma, joka sisälsi nyrkkeilyviihdettä laidasta laitaan ja alkeisotteluista maailman huippuun. Poikkeuksellinen ympäristö soveltui nyrkkeilyillan näyttämöksi hyvin, yli tuhatlukuinen katsojajoukko lehterillä vaikutti viihtyvän ja ringsidessa istuneet sotaveteraanit toivat tapahtumaan omaleimaisen tunnelman. Ja kyllähän illassa nyrkkeiltiinkin

Johann Duhaupas KO3 David Gogishvili

Illan pääottelussa ranskalainen raskaansarjan huippunimi kävi heittämässä pari kipollista löylyä alkulämmöiksi, mutta jo se riitti tiputtamaan georgialaisen matkamiehen lauteilta. Tasoero Robert Heleniuksen tyrmääjän ja vaivoin SM-pronssitasoisen Gogishvilin välillä oli suunnaton, ja Duhaupas pari erää leikiteltyään päätti kamppailun herrasmiesmäisesti liikaa vastustajaansa satuttamatta.

Kukaan ei tunnu tietävän varmaksi, miksi Duhaupas kävi illassa, eikä hänen tulkkina toiminut avustajansa myöskään kääntänyt aihetta koskevaa kysymystä nyrkkeilijälle. Luultavimmin ranskalaisen rekordiin tarvittiin +-merkintä edellisen Povetkin-tappion jälkeen jonkinlaisen tittelin tavoittelua varten, ja Suomessa näyttäytyminen saattoi pohjustaa ajatuksia myös mahdolliseen uusintaotteluun Heleniusta vastaan, jos kamppailu joskus käy ajankohtaiseksi. Seuraavan kerran Duhaupas ilmoitti ottelevansa alkukesästä Barcelonassa, mutta vastustajan nimi ja ottelun status eivät olleet julkista tietoa.

Kaikkiaan ottelu Gogishvilia vastaan ei tarjonnut Duhaupasista uutta kerrottavaa. Liikkeiltään hän on liian verkkainen koskaan nousemaan maailmanmestariksi, mutta sopivan hitaalle vastustajalle kivileukainen ja väkivahva ranskalainen tulee tuottamaan kosolti ongelmia maailman huippua myöten jatkossakin.

Matti Koota TD3 Andrei Nurchynski

Höyhensarjan Matti Koota oli matkalla selvään voittoon kamppailussaan Valko-Venäjän Andrei Nurchynskia vastaan, kun päiden kolahduksen aiheuttama silmäkulmavamma päätti ottelun ennenaikaisesti tekniseen ratkaisemattomaan kolmen erän jälkeen. Koota itse oli ymmärrettävästi hyvin pettynyt tuomioon, mutta tv-lähetyksen hidastuskuvat osoittivat, että kehätuomari Mika Lindgren teki oikean ratkaisun. Monessa muussa maassa tilanne olisi tuomittu kotikehän miehen eduksi teknisenä tyrmäyksenä, mutta uskon, että oikeudenmukainen toiminta näissä tilanteissa on pitkällä tähtäimellä Suomen nyrkkeilykulttuurin ja koko lajin etu.

Kootan tekemisessä näkyi jälleen välähdyksiä, mutta vain välähdyksiä, miehen valtavaksi tiedetystä potentiaalista: tasapaino, jalkatyön vaivattomuus ja iskujen monipuolisuus riittävät millaisen uran tekemiseen tahansa. Jostakin syystä pakettia ei ole kuitenkaan vielä saatu toimivaksi kokonaisuudeksi: liian usein Koota iski vauhdilla ohi maalin ja poimi tarpeettomia osumia ulottuvalta vastustajaltaan, eikä iskuista löytynyt ajoitusongelmien vuoksi odotetunlaista kaatovoimaa. 

Huomioitava tietenkin on, että Kootan ammattilaisprosessi on vasta alussa, ja kaksi kuukautta sitten tapahtunutta debyyttiä edelsi todella pitkä ottelutauko. Näin ruosteen merkit ovat enemmän kuin ymmärrettäviä, ja valmennuksesta vastaava Veli-isä lienee Suomen parhaita ratkomaan nyt ilmenneitä ongelmia. Ensimmäisen välitilinpäätöksen aika on korkeintaan viiden ottelun jälkeen, ja seuraava mahdollisuus työkalujen teroittamiseen koittaa jo kuukauden kuluttua Hartwall Areenalla.

Kai Kauramäki UD6 Andrei Sudas

Harjavaltalainen ikisoturi, 49-vuotias Kai Kauramäki sinetöi uransa puhtaalla pistevoitolla valkovenäläisestä Andrei Sudasista ja nosti näin ottelulistansa tasalukemiin 19–19. Edellinen suomalaisnyrkkeilijä, joka ylsi yhtä suureen ottelumäärään, oli Erkki Meronen neljäkymmentä vuotta sitten, tosin Juho Haapoja nousee Kauran kanssa tasoihin seuraavan kamppailunsa myötä.

Porin jäähyväisottelu ratkesi Kauramäen eduksi käytännössä jo puntarilla: hänellä oli ylempään keskisarjaan sovitussa kamppailussa puolellaan yli viiden kilon painoetu. Sen turvin Kauramäki pudotteli vasen-oikeaa suoraa käyttäen Sudasia kanveesillakin toisessa erässä ja paiskoi tätä ympäriinsä vaivattomasti. Kuusieräisen kamppailun jälkipuoliskolla Sudas osui suomalaiseen monella laajakaarisella ja täysin puhtaalla oikealla, mutta niillä ei ollut vaikutusta isompaan mieheen.

Kesällä viisikymppisiä viettävä Kauramäki ei luonnollisesti ollut läheskään yhtä nopea tai herkkä kuin nuoruutensa terässä, mutta hänen kunnossaan ja ammattitaidossaan riitti esimerkkiä vielä kaikille nuorille yrittäjille. Kamppailun jälkeisessä haastattelussaan hän kertoi tekevänsä tulevaisuudessa myös valmennustöitä: tämän veteraanin ohjeita on varmasti syytä kuunnella.

Mustapha Jobi UD6 Aleh Zablotski

Jos Kauramäki saavutti jo puntarilla ratkaisevan edun vastustajaansa nähden, oli Jobin lähtökohta päinvastainen. Viime tingassa vastustajaksi löydetty tuntematon valkovenäläinen painoi peräti 89 kiloa, siis kymmenen enemmän kuin Jobin normaali ottelupaino. Massaetunsa turvin hän kesti Islannissa asuvan Jobin aiemmin tyrmäävät iskut avauserän vartaloiskuistahdusta lukuun ottamatta ja kyttäsi tapahtumaköyhässä kamppailussa vaarallisen näköisesti vastaiskupaikkoja loppuun saakka.

Jobi voitti painostuksellaan jokseenkin kaikki erät varsin helposti, mutta muutaman kerran hänen leukansa jäi hyvin vaarallisesti pystyyn omien hyökkäysten jälkeen. Fyysisiä lahjoja gambialaislähtöisellä lihaskimpulla eittämättä on, mutta 34-vuotiaana osa lajin teknisistä hienouksista saattaa olla jo hänen opintaipaleensa tavoittamattomissa.

Sami Selesmaa Exhb. 4 Igor Selivanov

Porilainen moninkertainen SM-mitalisti ja takavuosien ammattilainen Sami Selesmaa kävi Kauramäen tapaan hyvästelemässä nyrkkeilykehät Porissa, tosin hänen kamppailunsa status muuttui tosiottelusta näytökseksi tapahtuman edellä. Vastaansa hän sai varsin lupaavan ja hyvälistaisen 22-vuotiaan venäläisen Igor Selivanovin. Pienempikokoinen Selivanov oli nuoruutensa ja nopeutensa turvin vaikea oteltava nelikymppiselle veteraanille, joka ei ehtinyt löytää iskunajoitusta kohdalleen. Vastuksen Selesmaa pystyi kuitenkin nuorukaiselle tarjoamaan, ja porilaisen kehätaival loppui hyväntuulisissa tunnelmissa. Kaksosveli Aki Selesmaan uumoiltu jäähyväisottelu peruuntui iltaa edeltäneellä viikolla.

JANNE ROMPPAINEN