Raportti Härmästä: Haapoja taisteli, Kekäläinen loisti

Alahärmän Power Parkin Palace-Areenalla isketty viiden ottelun ammattilaisilta lunasti lupauksensa. järjestelyt sujuivat jouhevasti ja puitteet olivat upeat. Suomalaisvoittoja ei jokaisessa ottelussa nähty, mutta se on hinta, jonka nyrkkeilyn ystävänä mielellään maksaa tasaväkisistä ja hyvätasoisista ottelupareista.

 

Alexandru Jur SD12 Juho Haapoja (118-110. 117-111, 111-117), alemman raskaansarjan EU-titteli

Silmät paloivat, mieli tahtoi, yleisö pauhasi, mutta yli vuosikymmenen ajan rääkätty keho ei pystynyt enää vastaamaan kutsuun. Juho Haapojan urhoollinen EU-tittelin puolustus Alahärmän Power Parkissa päättyi lopulta pistetappioon: nuorempi, tuoreempi ja liukkaampi romanialainen Alxeandru Jur osoittautui niukasti mutta ratkaisevasti paremmaksi.

Suomalaisen reseptinä kamppailun alussa oli suojautua tarkasti ja tehdä yksittäisiä rynnäköitä lähietäisyydelle. Haapojan väistöt toimivatkin erinomaisesti, mikä todisti laadukkaista sparreista Englannissa, mutta omissa hyökkäyksissään hän oli aavistuksen liian hidas ja säästeliäs, minkä seurauksena Jur sai lievän etumatkan. Neljännestä erästä alkaen Haapoja tavoitti etäisyytensä paremmin ja löysi tilaa jykeville koukuilleen, joiden laadulla hän kykeni kompensoimaan vierailijan suurempaa iskumäärää, vaikkei kumpikaan ottelijoista joutunut kertaakaan varsinaisiin hankaluuksiin.

Kamppailun jälkipuoliskolla Jur onnistui säilyttämään vauhtinsa paremmin ja kykeni pitkällä vasemmalla suorallaan häiritsemään Härmän Häjyn hyökkäyksiä. Vielä kymmenennessä erässä näytti siltä, että Haapoja voisi saada aikaan kunnon loppukirin, mutta mestaruuserissä etu oli jälleen Jurilla.

Monet eristä olivat erittäin tasaisia ja makutuomioidenkin varassa Haapojan osuessa tukevammin mutta Jurin ehdottomasti useammin, mikä selittää pistetuomareiden näkemyksen erikoisen hajonnan. Kokonaisuuden perusteella Jurin voitto oli kuitenkin oikeutettu lopputulos, minkä valtavaa urheilijan sydäntä osoittanut Haapojakin kamppailun jälkeen myönsi. Ottelun jälkeen Haapoja jäi mietteliäälle kannalle uransa jatkon suhteen.

 

Henri Kekäläinen UD10 Timo Laine (99-91, 99-91, 99-92), ylemmän keskisarjan SM-titteli

Kemin kivinyrkki Henri Kekäläinen nosti uransa uudelle tasolle päihittämällä ylivoimaiseen tyyliin kaikkensa antaneen Timo Laineen. Jarno Leppiahon nykyisin valmentama 24-vuotias Kekäläinen iski rennommin, nopeammin, painavammin ja monipuolisemmin kuin koskaan ennen ja hänen esityksensä nostatti aivan uudenlaisia odotuksia myös uran jatkon kannalta.

Kekäläisen vasemman suoran paino piti helsinkiläisen Timo Laineen poissa tasapainosta, ja hänen navakat vartalokoukkunsa tekivät tuhojaan varsinkin kamppailun alkupuolella. Ottelun puolivälin tienoilla näytti siltä, että keskeytyskin olisi mahdollinen, niin kovaa röykytystä aiempi kaksinkertainen SM-tittelin kantaja joutui kärsimään. Laine kuitenkin taisteli ikuisella sisullaan vastaan minkä jaksoi ja selvisi lopulta helposti, tarjosipa vastaan vielä muutamia raivokkaita ja puhtaasti osuneita koukkujakin. Kekäläinen pysyi kuitenkin ohjaksissa koko hienon ja hyvässä urheiluhengessä isketyn mestaruusottelun ajan.

 

Jarkko Putkonen D6 Mohamed Khalladi (57-58, 57-57, 57-57), kevyt välisarja

Kevyen välisarjan kamppailu tarjosi Putkosen otteluille niin tyypillistä koukkusotaa, jossa kuuden erän jälkeen tuomarit eivät saaneet selvyyttä miesten paremmuudesta. Suunnitelmat uusintaottelusta joulukuun alussa Salossa virisivät heti ja sille varmasti olisi tilausta, siksi tuima taisto lakeuksilla käytiin.

Mohamed Khalladi oli kaksikosta fyysisesti edellä: hän löi paljon ja erittäin rennon ja painavan näköisesti. Putkosen etuna taas oli tarkka suojaus ja erinomaisesti toimineet väistöt sekä tarkasti ajoitetut oikean käden vastaiskut. Khalladi eteni ottelussa selvästi enemmän ja tällä tavoin hallitsi ainakin näennäisesti useimpia eriä, mutta Putkonen torjui ja väisti suuren osan iskuista ja tiivisti otettaan loppua kohden. Ratkaisematon tulos oli oikeutettu tuomio, kuten olisi ollut myös vierailijan niukka pistevoitto.

 

Davis Pagan UD6 Andrei Dolhozhyieu (60-53, 60-53, 60-52), keskisarja

Davis Pagan esitteli kovaa vauhdinpitoa ja railakkaita vartalokoukkuja, mutta ei onnistunut nujertamaan lyhyellä varoitusajalla kehään noussutta valkovenäläisottelijaa ennen erien täyttymistä. Hankalaa se olikin, sillä Dolhozhyieu keskittyi Paganin terävyyden huomattuaan lähes yksinomaan sitomiseen ja rikkomiseen. Kehätuomari vähensi Dolhozhyieulta pisteen viidennessä erässä ja pistetuomareista Erkki Meronen merkitsi myös toisen 10-8-erän kamppailun epätasaisuuden vuoksi, vaikkei Pagan lopulta lähellä tyrmäysvoittoa ollut.

 

Samuli Kärkkäinen UD6 Aleh Zablotski (60-54. 60-55. 59-55)

Järvenpään 26-vuotias Samuli Kärkkäinen nakutti viidennen voittonsa yhtä monessa ottelussa kukistamalla helposti vähän lyöneen mutta hankalasti oteltavan Zablotskin. Valkovenäläisnyrkkeilijä liikutti ylävartaloaan taitavasti ja eliminoi näin Kärkkäisen voimaiskut, mutta varsinaiseen vastarintaan hän ei kyennyt yksittäisiä yllättäviä yläkoukkuja lukuun ottamatta. Kärkkäinen löysi osumilleen parhaan maalin vartalosta ja sai jälleen tarpeellista lisäoppia kovan ammatin kiemuroihin.