Putkonen kamppaili täydet erät

jarkko_putkonenSuomen kehissä voitosta voittoon edennyt ja viimeksi Norden Toureen niukasti lyönyt Jarkko Putkonen edusti Suomen värejä Manchesterissa lauantai-iltana. 31-vuotias suomalainen kohtasi niin ikään voittamattoman Jack Catterallin, jonka arvostettu Boxing Monthly -lehti rankkaa saarivatakunnan kahdeksanneksi parhaaksi kevyessä välisarjassa. Ylivoimaisena ennakkosuosikkina kehään noussut Catterall vei voiton, mutta Putkonen ei suostunut taipumaan ilman kamppailua.

Suomalaiskulmauksessa oli laadittu selkeä taktiikka Catterallin haastamiseen. Corleysta kotoisin oleva 22-vuotias vasuri oli Putkosta nopeampi, liikkuvampi ja terävämmin iskevä, eikä salolaisella näin ollut mahdollisuutta käydä suoraviivaiseen iskujenvaihtoon. Niinpä Putkonen piti kätensä tiukassa korkeassa paketissa ja pyrki tämän kilven takana hivuttautumaan omalle iskuetäisyydelleen.

Kolmen ensimmäisen erän ajan taktiikka toimi varsin hyvin. Putkonen ei joutunut ottamaan vastaan yhtään pahaa osumaa ja onnistui silloin tällöin vastaamaan Catterallin sarjoihin oikealla koukullaan, joka sivalsi hyvin kohti britin kasvoja. Erävoittoihin asti Putkosen aktiivisuus ei riittänyt, mutta avauserät olivat varsin tasaisia eikä Catterallin onnistunut saada selkeää yliotetta. Alun jälkeen ilmassa oli toivoa siitä, että kotikehän mies saattaisi turhautua ja Putkosen etsikkoaika voisi koittaa myöhemmin.

Vähä vähältä ote siirtyi kuitenkin enemmän ennakkosuosikin suuntaan. Hän alkoi pehmittää Putkosta vartalon kautta ja sai tämän suojauksen hieman rakoilemaan. Catterall pääsi sijoittelemaan moukareitaan varsin vapaasti, sillä vaikka Putkonen jatkoi yrittämistään, hänen iskuvoimansa ei muodostanut sellaista pelotetta, joka olisi pitänyt vastustajan poissa iholta tai antanut mahdollisuuksia ottelun kääntämiseen. Lisävaihdetta olisi kaivattu, mutta sellaista ei suomalaisen laatikosta löytynyt, ja ero miesten välillä kasvoi erä erältä.

Viimeisissä erissä Putkonen alkoi jo selvästi väsyä, mutta kesti täyden ajan suhteellisen helposti. Suoritus nousee arvonsa, kun huomioidaan, että samaan eivät olleet pystyneet Catterallin neljä edellistä vastustajaa, näiden joukossa kaksi voittamatonta brittinyrkkeilijää. Erävoittoihin ei Putkosella kuitenkaan ollut asiaa, vaan kaikki kolme tuomaria kirjasivat Catterallin voiton 100–90.

Ottelu ratkesi ennen kaikkea Catterallin ylivertaiseen fysiikkaan. Putkosella ei kerta kaikkiaan ollut reservissään sellaisia ammuksia, joilla olisi voinut totisesti haastaa voitosta. Jälkikäteen voidaan toki aina pohdiskella sitä, olisiko Putkonen voinut ottaa enemmän riskejä, mutta kaiken nähdyn perusteella onnistumisen mahdollisuudet olisivat olleen hyvin teoreettiset.

Yksipuoliseen tappioon ei urheilussa voi koskaan olla liian tyytyväinen, mutta Putkosen esityksessä oli paljon hyvääkin. Toisin kuin moni muu suomalaisnyrkkeilijä, hän kykeni ennakkoluulottomaan suoritukseen vieraskehässä, ja sitkeällä esityksellään hän saattoi hyvinkin hankkia itselleen myös lisää työtilaisuuksia. Putkosen ottelulista on nyt lukemissa 12-1, kun Catterall nosti rekordinsa lukemiin 13–0.

JANNE ROMPPAINEN