Povetkin vs Rahman: Kuka saa pyyhkiä vessapaperivyöhön?

Once and For All. Rumble in the Hamburg. World Awaits. Ylisanoille on jälleen tarvetta, kun Alexander Povetkin kaipaa riittävän huonoa haastajaa otteluun hallitsemastaan WBA:n vessapaperivyöstä. Uutta housunkannatinta taas tarvitsee viime vuosina pahoin pulskistunut Hasim Rahman. Kyseessä on siis todellinen match made in heaven, josta jälleen kirjoitetaan raskaansarjan mestareiden historiikkiin kultareunainen luku.

Povetkinista on kovasti leivottu uskottavaa haastajaa Klitshkon veljeksille. Tähän mennessä usko on loppunut nopeimmin Povetkinin taustajoukoilta, jotka ovat toistuvasti peruuttaneet suunnitellun ottelun kiireisesti kuin kännissä tehdyn pornolehtitilauksen. Siksi venäläisen statusta on lähdetty rakentamaan maltillisemmin, esimerkiksi pätkimällä 43-vuotiasta Cedric Boswellia Helsingin kehässä viime joulukuussa. Seuraavassa ottelussa otettiin kuitenkin paha harha-askel, kun yli-ikäisen haastajan sijaan vastustajaksi valittiin alipainoinen. Marco Huckia vastaan Povetkin imuroi koppeja tahdilla, josta Sotkamon Jymyn polttolinjallakin olisi oppimista, ja hoiperteli viimeiselle kongille kuin bambi lakerikengissä. Koska ottelu oli vastoin kaikkia promoottorin toiveita tasainen ja jännittävä, on nyt palattu takaisin hyväksi havaittuun reseptiin kohdata nelikymppisiä. Haloo, onko Rahman puhelimessa?

Hasim ”The Rock” Rahman on nuorukainen parhaassa iässä, jonka nopeus ja kehä-äly ovat hyvinkin velvoittavan liikanimen tasolla. Huippukunnosta kertoo se, että haastajan paino oli viime otteluun mennessä  noussut uran alkuvuosista 20 kiloa lukemiin 128,8. Lihas tunnetusti painaa enemmän kuin läski, ja tuossa kamppailussa Rahmanin muhkeat vatsalihakset herättivätkin yleistä ihastusta katsojien keskuudessa.

Haastaja on saavuttanut urallaan yhden hienon voiton reilu vuosikymmen sitten. Tämän seurauksena hän on lunastanut itselleen ikuisen arvonimen ”vaarallinen tyrmääjä”, sekä lisäksi ikuisen oikeuden otella koska tahansa minkä tahansa liiton titteliottelussa tai eliminaattorissa tuntiessaan tarvetta saada selkäsauna. Viimeisimmällä kerralla 2008 Vladimir Klitshkoa vastaan Rahman kokeili futuristista less-is-more-yllätystaktiikkaa, jossa hän pyrki nujertamaan vastustajansa lyömällä keskimäärin neljä osumaa erässä. Onnistuminen jäi vähästä kiinni, sillä kamppailu kesti kolmatta minuuttia yli puolivälin krouvin.

Tämän jälkeen Kivi on moukaroinut viisi voittoa, ja vastustajista yksi oli jopa niinkin kova, että tällä oli tappioita urallaan yksinumeroinen määrä. Sensaatiomainen voittoputki sai maailman nyrkkeilyfanit suorastaan janoamaan jälleen yhtä MM-ottelua, ja Kalle Sauerland tuli tapojensa mukaan pyyteettömästi pienen ihmisen asialle kuin Veikko Hursti -vainaa konsanaan.

Povetkinilla on huomattava kyky haalia vastaiskuja lärviinsä, mutta hänkin on aseeton Rahmanin hitauden ja laiskuuden edessä. Ja koska tämä elementti puuttuu, Povetkin saattaa näyttää ottelussa jopa aika hyvältä, mikä ei ole poikkeuksellista silloin kun vastustaja ei lyö. Lähellä venäläinen kuitenkin on työteliäs ja suhteellisen nopea, joten pistevoitto on selviö ja keskeytyskin todennäköisempi kuin Sebastian Loebin kisoissa. Toivottavasti myös Rahman viitsii oikaista kätensä edes muutaman kerran 25 % manadory-palkkionsa eteen, jotta voimme jäädä jännityksellä odottamaan hänen seuraavaa MM-taistoaan.