Poimintoja tulevalta viikonlopulta

Tuleva viikonloppu on täynnä huippunyrkkeilyä eri puolilta maailmaa. Mielenkiintoisia iltamia käydään niin Etelä- ja Väli-Amerikassa, Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa kuin Suomessakin. Tässä muutama tärppi nyrkkeilyfaneille.

Sergio Martinez, 50-2-2 (28) vs Martin Murray, 25-0-1 (11), Keskisarjan MM-ottelu


HBO-kanavan televisioiman illan pääottelussa argentiinalainen maailmanmestari, viime vuonna maansa vuoden urheilijaksi ohi Lionel Messin valittu Sergio Martinez puolustaa titteliään Ison-Britannian Martin Murrayta vastaan. Murray on viimeisen puolentoista vuoden ajalta jo kolmas brittivastus Martinezille, joka aiemmin nujersi niin Darren Barkerin kuin Amin Asikaisen tyrmääjänä muistetun Matthew Macklininkin. Yhteensä Martinez puolustaa mestaruuttaan nyt kuudennen kerran.

Martin Murray on 30-vuotias, 26 ammattilaisottelussaan voittamaton Hatton Promotionsin suojatti. Vuonna 2007 alkaneella ammattilaisurallaan Murray on voittanut Prizefighter-turnauksen sekä muutamia pieniä titteleitä. Varsinaisen läpimurtonsa hän teki 2011 WBA-liiton tunnustamaa Felix Sturmia vastaan. Sturm säilytti vyönsä ratkaisemattoman turvin, mutta monien mielestä selvänä altavastaajana kehään kavunnut Murray olisi ansainnut pistevoiton.

Murray on käsistään nopea taitonyrkkeilijä, joka iskee teräviä sarjoja ja tekee kehässä ahkerasti töitä. Britin tyrmäysprosentti ei ole kummoinen; ennen täysiä eriä hän on lopettanut otteluistaan vain 11, mutta useat täysiaikaotteluista olivat prizefighter-turnauksen kolmieräisiä sekä uran alkupuolella oteltuja 6×2 minuutin kamppailuja. Murrayn kovuus on osittain kysymysmerkki: hän on ottanut lukua kamppailuissaan ja oli hetkittäin vaikeuksissa myös Sturmin kanssa. Nyt vastustajan taso on vielä astetta kovempi. Murray ei arkaillut vierailureissullaan Saksassa, mutta Buenos Airesin myrskyävä yleisömeri ei varmasti tee haastajan oloa helpoksi.

Omintakeiseen tekniikkaansa luottavalla Martinezilla on ollut taipumuksena tehdä otteluistaan itselleen tarpeettoman vaikeita viime aikoina. Sekä Macklin että Barker ottelivat hänen kanssaan hyvin tasaisesti pisteiden valossa, kunnes mestari iski molemmat keskeytyskuntoon 11. erässä. Viimeisimmässä kehäesiintymisessään Martinez vuorostaan pyöritteli Julio Cesar Chavez Junioria mennen tullen, kunnes kävi huolimattomaksi ja oli vähällä tulla tyrmätyksi päätöserässä.

Maanmiesten hyvät otteet Martinezia vastaan varmasti rohkaisevat Murrayta, jonka esimerkiksi Boxing Monthly -lehti arvostaa molempien edelle saarivaltakunnan ykköseksi. Työmäärällään ja iskusarjoillaan Murray saattaa niin ikään tuottaa 38-vuotiaalle mestarille lisää harmaita hiuksia. On kuitenkin huomattava, että kun Martinezin oli nostettava tasoaan tasaisissa otteluissa, hän kykeni siihen molemmilla kerroilla. Luultavaa on, että Maravillan taito, kokemus ja kovuus nujertavat Murraynkin, luultavimmin kamppailun loppupuolella.

Samassa otteluillassa Luis Carlos Abregu kohtaa Antonin Decarien mielenkiintoisessa 12-eräisessä välisarjan ottelussa.

Chris Arreola, 35-2 (30) vs Bermane Stiverne, 22-1-1 (20), raskassarja

Samassa HBO:n illassa televisioidaan Kaliforniasta raskaansarjan kamppailu, jossa on panoksena pääsy WBC-liiton titteliotteluun Vitali Klitshkoa vastaan.  Ottelu on suunniteltu 12-eräiseksi, mutta miesten tyrmäyshistorian perusteella pistetuomareiden näkemyksiä tuskin tarvitaan.

191-senttinen ja 110-kiloinen Arreola oli urallaan vahvassa nosteessa lähinnä HBO-kanavan ansiosta viime vuosikymmenen lopulla. Urhoollinen yritys mestaruusottelua Vitali Klitshkoa vastaan päättyi karmeaan selkäsaunaan, ja tämän jälkeen myös Tomasz Adamek nujersi Kalifornian kasvatin. Adamek-tappion jälkeen Arreola on nakuttanut seitsemän voittoa, ja vastustajista vain yksi seisoi täydet erät. Arreola tunnetaan ryskävästä ottelutavastaan, jossa annetaan ja otetaan suruttomasti.

Haitilaislähtöinen Bermane Stiverne on komeista listalukemistaan huolimatta melko niukasti tunnettu. Ainoa nimimieheksi luokiteltu vastustaja hänen listassaan on ikääntynyt Ray Austin, jonka Stiverne pisteissä tappiolla oltuaan löi keskeytyskuntoon kymmenennessä erässä. Rastalettinen 35-vuotias Stiverne on lähes samankokoinen Arreolan kanssa. Tyyliltään hän on varsin verkkainen, lähinnä vastaiskupaikkoja kyttäilevä pommittaja.

Ottelun käsikirjoitus lienee selvä: Arreola höyryää kimppuun ainoalla osaamallaan taktiikalla, ja Stiverne vastaa rynnäkköön parhaansa mukaan. Arreola nousee kehään suosikkina kokemuksensa ja parempien näyttöjensä ansiosta, mutta Stivernen iskuvoima ja Arreolan haavoittuvuus tekevät kamppailusta mielenkiintoisen.  Tätä katsellessa kannattaa nopeuttaa silmänräpäyksiä.

Danny Garcia 25-0 (16) vs. Zab Judah 42-7 (29)

HBO:n kilpailijakanava Showtime esittää päänumeronaan alemman välisarjan titteliottelun New Yorkista. 25-vuotias philadelphialaislähtöinen Garcia puolustaa WBA:n ja WBC:n tunnustamia vöitään veteraani Zab Judahia vastaan tämän kotikulmilla.

Garcia on tullut nyrkkeilymaailman huipulle ikään kuin vähitellen, altavastaajan asemasta iskien.  Vuonna 2007 uransa aloittanut Garcia voitti ensimmäisen mestaruusvyönsä ottelussa pahoin hiipunutta kehälegenda Erik Moralesia vastaan, tätä ennen hän oli kukistanut Nate Campbellin sekä Kendall Holtin. Suurempaa julkisuutta hän saavutti viime kesänä tyrmäämällä Ison-Britannian tähtinyrkkeilijä Amir Khanin.

Vastustaja Zab Judah eli uransa tähtihetkiä viime vuosikymmenen alkupuolella. Välisarjan maailmanmestariksi yltäneen Judahin viime vuodet ovat olleet hiljaisempia, esimerkiksi 2012 hän kävi kehässä vain kerran. Toisaalta hyviä tuloksia hän on kyennyt saalistamaan edelleen, esimerkiksi viime kamppailussa nujertui voittamaton Vernon Paris ja kaksi ja puoli vuotta sitten sarjan huipulle edelleen kuuluva Lucas Martin Matthysse. Viimeisimmän tappionsa Judah kärsi Khanille 2011.

Vedonlyöntiyhtiöiden listoilla työteliäs Garcia on ottelun selvä suosikki: hänen kertoimensa ovat usein alle 1,2:n, kun Judahin voittoa voi pelata viisinkertaisen tuoton toivossa. 35-vuotiaan Judahin leuka on pettänyt hänet uran aikana muutaman kerran, mutta loistavilla nopeus- ja voimaominaisuuksillaan hän saattaa laittaa hieman tasapaksulle Garcialle vielä kampoihin varsinkin ottelun alkupuoliskolla.

Samassa illassa otellaan keskisarjan WBO-vyöstä Peter Quillinin ja Fernando Guerreron välillä. Kotikehässään otteleva voittamaton Quillin on ottelun suosikki ja yksi sarjan kuumimmista nousussa olevista Gennady Golovkinin kannoilla.

Amir Khan, 27-3 (19) vs. Julio Diaz, 40-7-1 (29), välisarja

Danny Garcialle hävinnyt Amir Khan jatkaa paluutaan huippuotteluihin kohtaamalla Sheffieldissä meksikolaisveteraani Julio Diazin, nyt ensimmäistä kertaa urallaan välisarjan puolella. 26-vuotias Khan tunnetaan hämmästyttävästä nopeudestaan ja liikkuvuudestaan ja hänen tähtäimensä on edelleen tiiviisti MM-otteluihin. Viime kesänä Garcialle kärsitty uran toinen raskas tyrmäystappio heittää kuitenkin suuren kysymysmerkin hänen ylleen. Khanin nyrkkeily kaukoetäisyydeltä on taidetta, mutta lähiottelussa hän on osoittautunut perin haavoittuvaksi.

Julio Diaz kuului kevytsarjan parhaimmistoon reilut puoli vuosikymmentä sitten, voittaen IBF-liiton tittelin ja kohdaten tukun nimimiehiä. Vaikka Diazilla on ikää vasta 33 vuotta, 14 vuoden ammattilaisura on luonnollisesti vienyt hänen parhaan teränsä. Nykyisin Diaz on lähinnä jäähdyttelijä, mutta onnistui viime ottelussaan pakottamaan voittamattoman yhdysvaltalaislupaus Shawn Porterin ratkaisemattomaan. Khanille hänet on toki tuotu lähinnä uhrilampaaksi.

Audley Harrison, 31-6 (23) vs. Deontay Wilder, 27-0 (27), raskassarja

Esiotteluna Khanin kamppailulle nähdään perinteinen nousevan ja menetetyn lupauksen yhteenotto, tosin sillä erotuksella, että nousevaa kykyä edustaa vierastyöläinen.

Alabamasta ponnistava 201-senttinen ja vain satakiloinen Wilder on entinen olympiapronssimitalisti ja yksi Yhdysvaltain pahoin hiipuneen raskaansarjan harvoista lupauksista. Hontelosta varrestaan huolimatta Wilder tunnetaan ennen kaikkea rajuna tyrmääjänä, jonka tasapaino ja tekniikka eivät aina kelpaa oppikirjaesimerkeiksi mutta jonka iskuvoima on toistaiseksi huolehtinut menestyksestä. Myös kädet toimivat pitkäksi mieheksi nopeasti. Wilderin tähänastisten vastustajien taso on ollut kurja, joten hänen kykyjään ei ole vielä kunnolla mitattu.

On kyseenalaista, kykeneekö Harrisonkaan testaamaan Wilderia. Sydneyn olympiavoittajan taipumuksena on ollut jäätyä kovaiskuisia vastustajia vastaan, esimerkiksi viime lokakuussa David Price käveli hänen ylitseen reilussa minuutissa. Toisaalta pari kuukautta sitten käydyssä prizefighter-turnauksessa 41-vuotias Harrison säväytti iskemällä voittoon. Jos hän löytää saman asenteen ja terävyyden lauantaina, kamppailu voi muuttua mielenkiintoiseksi.