Pistetuomarit pelastivat käsivamman rampauttaman Heleniuksen

 

Robert Helenius oli vähällä kärsiä järisyttävän yllätystappion Viron Rakveressa, kun takavuosien  painajainen, oikean käden vamma palasi jälleen kummittelemaan. 17:n voittokertoimella kehään noussut Valko-Venäjän Juri Bihautsou pöllytti ennakkosuosikkia täydet kahdeksan erää ja vaikutti hallitsevan tapahtumia selvästi. Kahden pistetuomarin näkemyksen mukaan Heleniuksen tekeminen riitti kuitenkin voittoon lukemin 77–76 kolmannen pitäessä Bihautsoun puolia 75–78.

Sitkeänä kehien kiertolaisena tunnettu Bihautsou lähti jo avauserässä ennakkoluulottomasti kokeilemaan suomalaisen kuntopohjaa. Hän painui korkeassa suojauksessa suomalaisen lähelle ja rummutti Heleniuksen vartaloa saaden tehtyä enemmän osumia. Kokoero massiivisen suomalaisen ja alemmassa raskaassasarjassakin paljon otelleen Bihautsoun välillä oli kuitenkin mittava ja näytti siltä, että halutessaan Helenius ottaisi kamppailun fysiikkansa turvin hallintaan. Jo kahdessa ensimmäisessä erässä Heleniuksen oikea oli silmiinpistävän hidas, mutta hän kuitenkin kokeili sitä useita kertoja.

Kolmannessa erässä Helenius alkoi hieman pudotella käsiään ja samalla hän alkoi selvästi säästellä oikeaa kättään, jolla ei käytännössä enää loppuiltana lyönytkään. Viidennen säkeistön paikkeilla oli jo selvää, ettei Helenius pystynyt vastaamaan altavastaajan rynnäköintiin: oikea kinnas pysyi piilossa eikä jabi pumpannut riittävän tehokkaasti. Bihautsou teki kaikki aloitteet ja osui lähietäisyydellä hyvin, mutta iskuvoimaltaan hän on kansainvälisellä mittapuulla hernepyssytasoa ja sai ainoastaan Heleniuksen kasvot veriin. Ottelun päättyminen ennen täysiä eriä ei näyttänyt missään vaiheessa todennäköiseltä, mutta kamppailun kulku pysyi samanlaisena viimeiseen kongiin saakka.

Heleniuksen otteiden kehnous selittyy ymmärrettävästi käsivammalla, joka vaikutti olevan kämmenselän luustossa. Suomalaisen tekeminen ei kuitenkaan vakuuttanut myöskään kamppailun muilla osa-alueilla, hän otti edelleen iskuja vastaan runsaasti, iskujen ajoitus oli hakusessa eikä vasen suora ollut lainkaan riittävästi ilmassa. Käden kivulla oli varmasti asiaan vaikutusta ja Bihautsoun hyökkääminen helpottui selvästi vastaisku-uhan puuttuessa, mutta takavuosien kunnossaan Helenius olisi ilman muuta kyennyt hoitamaan tämän tason vastustajan pelkällä vasurillakin. Nyt siihen ei ollut rahkeita pistekorttien kertomasta huolimatta.

Pistetuomareiden ratkaisu jätti kuitenkin oven vielä raolleen Heleniuksen mahdolliselle paluulle hyvälle eurooppalaiselle tasolle, jos käsivamma saadaan kuntoon. Aika 34-vuotiaan suomalaisen almanakassa alkaa korpivaellusvuosien jäljiltä kuitenkin loppua uhkaavasti kesken.