Petteri Fröjdholm – Katsomaton jokerikortti

Suomalaisen ammattinyrkkeilyn uusimman nousukauden kukoistuksessa suurimmat huomion ovat keränneet kansainvälisen luokan menestyjät, Edis Tatli, Ewa Wahlström ja Robert Helenius. Näiden vanavedessä valokeila on kohdistunut Juho Haapojaan, Niklas Räsäseen ja viimeisimpänä Matti Kootaan. Vähälle huomiolle on jäänyt oululainen Petteri Fröjdholm, jonka amatöörimeriitit ja vauhdikas ottelutyyli oikeuttaisivat hyvinkin edellä mainittuun värikkääseen ja lupaavaan ryhmään. Tulevana lauantaina vasenkätinen jokerikortti saa tilaisuuden kavuta vihreämmälle oksalle päästessään hanskaamaan ylemmän höyhensarjan EU-mestaruudesta.

12-vuotiaana nyrkkeilyn aloittanut Fröjdholm, 26, voitti amatööriurallaan Pohjoismaiden mestaruuden lisäksi kaksi SM-titteliä ja taipui kerran niukasti finaalissa kokeneelle arvokisakävijä Pasi Silvennoiselle. Fröjdholm kuului amatööriurallaan myös julkisuutta saaneeseen Team London -ryhmään, johon koottiin suomalaisen paitanyrkkeilyn suurimmat lupaukset. Motivaatio- ja harjoitusolosuhdeongelmien kanssa paininut oululainen lopetti kuitenkin nyrkkeilyn jo ennen olympiakarsintoja, sen hetkisen päätöksen valossa pysyvästi.

Uusi vaihe uralla avautui kuitenkin, kun oululainen ammattinyrkkeilyvaikuttaja Marko Remahl ehdotti Fröjdholmille ammattilaiseksi siirtymistä.  Paidaton ura käynnistyi vuonna 2013 ja tappioton ottelulista näyttää nyt lukemia 11–0 (4). Suomalaisella mittapuulla Fröjdholm on saanut otteluita alle kohtuullisen hyvin, kolmen ensimmäisen ammattilaisvuoden aikana kolmesta neljään kamppailua kunakin. Vastustajien taso on luonnollisesti ollut toistaiseksi varsin vaatimaton, mutta toisaalta oululainen on suoriutunut koetinkivistään yleensä perin helposti.

Ensimmäinen tilaisuus nousta uralla suurempiin seurapiireihin koitti jo syksyllä 2015, kun Nordic Fight Night -tuotteelleen huomiota Suomesta havitellut Sauerland-talli kiinnitti Fröjdholmin nyrkkeilijäkseen. Fröjdholm hoiti oman osuutensa suunnitelmasta moitteettomasti voittamalla joka erän Ramaz Bebnadzea vastaan ja tyrmäämällä tämän kahdeksannessa erässä Tanskassa käydyssä ottelussa. Tuolloin tallin Suomen-hanke kuitenkin vielä kariutui ja näin lisää työtilaisuuksia ei tullut. Saksalainen promootiojätti on kuitenkin loppukeväästä yrittämässä uutta rantautumista, ja voi hyvin olla, että silloin kutsu käy myös Fröjdholmille. Etenkin, jos CV:n yhteyteen on liitettävissä EU-vyö.

”…kehässä puhkesi sota”

Viimeisimmän ottelunsa Fröjdholm kävi vuosi sitten Venäjällä, ja silloin ensimmäistä kertaa hänen voittonsa oli uhattuna, kun kotikehän Aleksei Shorokov piti suomalaista lujilla kamppailun loppuun saakka. Manageri Marko Remahlin kertoman mukaan hän ja valmentaja Kalle Tolonen uskoivat ennen ottelun viimeistä erää, että pistevoitto oli jo taskussa ja kehottivat nyrkkeilemään varman päälle. Erän alkaessa kuitenkin paikallinen tuttava oli käynyt kertomassa Remahlille ottelun olevan tasan ja että erä olisikin pakko voittaa. Kulmaus huusi tiedon Fröjdholmille, minkä seurauksena kehässä puhkesi sota. Molemmat nyrkkeilijät taistelivat vimmatusti ja lopulta suomalainen onnistui vetämään pitemmän korren.

Nyrkkeilijänä Fröjdholm on taitava ja tyyliltään aggressiivinen, ja ainakin Venäjän-ottelun perusteella hänellä on myös raa’an lajin vaatimaa luonnetta. 163-senttisenä hän antaa pituudessa tasoitusta monille painoluokan nyrkkeilijöille, mikä on siis paikattava muilla keinoin vastusten koventuessa. Myös harjoitusmahdollisuudet ovat freelance-pohjalta kamppailevalle nyrkkeilijälle ikuinen haaste – leipätyönään oululaislupaus teroittaa metsäkoneiden teräketjuja.

Fröjdholmin oli määrä kohdata tuleva vastustajansa, Belgian Faroukh Kourbanov jo maaliskuun alussa Oulussa, mutta sillä kerralla promootio-ongelmat lykkäsivät kamppailua. Fröjdholm valmistautui kamppailuun kuitenkin huolellisesti sparraten Matti Kootan ja Brittein saarten kärkinimiin kuuluvan Andy Townendin kanssa, joten kamppailun siirtyminen kolmella viikolla ei varmasti ole vienyt suomalaisiskijän terää.

Vastaan lauantaina asettuvasta kirgisialaistaustaisesta Kourbanovista ei etukäteen tiedetä kovin paljoa. Hänellä on tappioton, etupäässä pistevoitoista koostuva lista kuten Fröjdholmillakin, ja tähänastiset kamppailunsa hän on käynyt nykyisessä kotimaassaan. Puolitoista vuotta sitten Kourbanov hävisi pistetuomareiden näkemyksen mukaan yhdestä kahteen erään Reynaldo Moralle, jonka puolestaan Olavi Hagert voitti puhtaasti, mutta tämänkaltaiset vertailut ovat nopeasti huteralla pohjalla. Ympäripyöreästi voitaneen sanoa, että kamppailusta on odotettavissa tasainen, mutta Fröjdholmin voitonmahdollisuudet ovat hyvät.

EU-vyö ei itsessään ole tae mistään, mutta on muistettava, että jokainen suomalainen, joka on voittanut EU-tittelin, on päässyt myöhemmin nyrkkeilemään EM-kruunusta. Näistä kolme on voittanut myös maanosan mestaruuden, joten lauantain kamppailun panoksia ei ole syytä väheksyäkään. Voiton myötä myös hyvä promootiosopimus olisi askeleen verran lähempänä ja oululainen voisi päästä mittaamaan potentiaalinsa rajat. Toistaiseksi niistä on nähty vain lupaavia aavistuksia.

Fröjdholm – Kourbanov on katsottavissa Viaplay-palvelussa.

JANNE ROMPPAINEN