Pekka Mäki: Juho, ei taka-askelia!

Kuva: Minna Hatinen

Alemman raskaansarjan nyrkkeilijä Juho Haapoja kohtaa lauantaina Civitavecchiassa, Italiassa kokeeneen Silvio Brancon 12 erän WBC silver -titteliottelussa. Ottelun voittaja etenee MM-eliminaattoriotteluun.

Tavoitimme Haapojan valmentajan Pekka Mäen puhelimitse Italiasta, jossa Mäki tekee viimeisiä hienosäätöjä suojanttinsa taisteluvalmiuteen:

(K = kysymys, V = vastaus)

K: Olet valmentanut Juhoa tähän otteluun. Millaisia asioita olet painottanut harjoituksissa?

V: Olen painottanut jalkatyötä. Vaikka Juhon liike onkin ollut ihan hyvää, on jalkatyö ollut hieman ”lättäjalkaista”. Kantapäät ovat pysyneet lattiassa. Olemme siis hakeneet herkkyyttä jalkoihin. Valmentajana olen erittäin tyytyväinen tuloksiin.

Tosiasia on se, että nyrkkeilyn jalo taito lähtee jaloista. Se vaikuttaa kaikkeen. Olemme tätä kautta saaneet parannettua myös ylävartalon liikettä. Se tuleekin avaamaan paikkoja hyville vastaiskuille.

K: Minkälaiset fiilikset sinulla on? Olet kuitenkin kierrellyt Eurooppaa suojattiesi kanssa ja sinulla on kokemusta monista kovista paikoista. Onko mieli rauhallinen?

V: Meillä on Juhon kanssa hyvät tunnelmat. Häjy vaikuttaa rauhalliselta ja itsevarmalta. Kovat valmistelut on tehty ja kunto kohdillaan. Nyt on todella hyvät saumat voittoon. Juho on ottanut valmistautumisen rennosti, kun on saanut vaihteeksi valmistautua täällä kotosuomessa eikä ole tarvinnut kantaa huolta kodista. (Toim. huom. Haapoja on aikaisemmin viettänyt pitkiä harjoitusjaksoja Lontoossa)

 

”leave me alone, I know what Im doing” – ei sovi nyrkkeilijän suuhun!

K: Miten teillä on synkannut Juhon kanssa?

V: Hyvin, mutta kuten muidenkin urheilijoiden kanssa: olemme frendejä, mutta emme kalakaverita. Tietty ammatillinen etäisyys on pidettävä auktoriteetin ylläpitämiseksi. Tämä voi tuntua pieneltä asialta, mutta on silti hyvin olennainen. Olemme siis hyviä työkavereita!

Juho on hyvä vastaanottamaan neuvoja. Olenkin teroittanut, että kehässä tehdään mitä kulma sanoo vaikka neuvot olisivatkin joskus ristiriidassa omien tuntemusten kanssa.

Joskus ottelijalle voi jäädä yhdestä pahasta ”kopista” huono fiilis koko erästä. Tämän takia pugilisti saattaa vetää siitä omia johtopäätöksiään ja lähteä seuraavasssa erässä ikäänkuin ”kostamaan” tätä iskua. Tämä voi sekoittaa koko ottelun kokonaisstrategian. Kokemuksesta voin kertoa, että ottelut voitetaan kuuntelemalla kulman ohjeita.

Silloin, kun ottelija on ”sodassa” saattaa hänen omat tuntemuksensa hämärtää hänen näkemyksensä ottelun kulusta. Kulma näkee asiat toisin ja saa etäisyyden asiaan. Kulma-avustat ovat ikäänkuin ottelutaktiikan punainen lanka, joka pitää ottelun raiteillaan välillä rauhoittaen ja välillä kannustaen ottelijaa. Kimi Räikkösen ”leave me alone, I know what Im doing” – ei sovi nyrkkeilijän suuhun!

Koska Branco on ulottuvampi, joudumme työskentelemään puolietäisyydeltä. Siitä Juho tekee vastaiskuillaan ”hidasta murhaa”. Väistämme, jujutamme, imutamme, mutta emme ota taka-askelia!

K: Millä tavalla Juho voittaa lauantaina?

V: Lähdemme voittamaan erä erältä. Laitamme heti alusta sikamaisen härskisti Italian pojalle durumjauhot suuhun! Saapumisemme jälkeen meille on tullut sellainen mielikuva, että italialaiset ovat katsoneet Masternak-ottelua ja odottavat helppoa iltapuhdetta, jossa Härmän Häjy pysyttelisi Brancon etummaisen takana… Meillä on toiset ajatukset. 

Pyrkimyksenä on saada Brancon olo tukalaksi, pois mukavuusalueelta. Mikäli onnistumme siinä, voimme jatkaa ottelua korkealla intensiteetillä.

Joka tapauksessa tarkoituksenamme on ylläpitää tasaisen kovaa painetta koko ottelun läpi. Emme voi luottaa siihen, että voittaisimme eriä pienellä marginaalilla, tämän takia ne pitää voittaa selvästi ja avain tähän on korkea työmoraali.

Koska Branco on ulottuvampi, joudumme työskentelemään puolietäisyydeltä. Siitä Juho tekee vastaiskuillaan ”hidasta murhaa”. Väistämme, jujutamme, imutamme, mutta emme ota taka-askelia!

Juho etenee pienillä väistöillä harkitusti sisään käsien alta. Toivon mukaan Branco alkaa peruuttamaan. Uskomme että Juhon työmäärä tulee aiheuttamaan italialaisveteraanille ongelmia.

Houkuttelemme Brancon ansaan. Tulette näkemään aggressiivista, työteliästä nyrkkeilyä!

K: Uskotko keskeytysvoittoon?

V: Päivän henkinen kunto näyttää voimmeko voittaa keskeytyksellä. Ottelun alulla on tärkeä merkitys koko ottelun kulun kannalta.

Juho tekee jatkuvasti väistöistä vastahyökkäyksiä. Houkuttelemme Brancon ansaan. Tulette näkemään aggressiivista, työteliästä nyrkkeilyä!

 

Nelonen Pro 1 televisioi ottelun lauantaina 6.7. n. klo 22.00. Ottelun selostaa Boxing.fi -tehokaksikko Janne Romppainen & Ville Niemonen.