Pacquiao vs. Broner – huippuottelu vai rahastuksen makua?

Vuoden 2019 nyrkkeilykausi pääsee kunnolla vauhtiin lauantaina, kun Las Vegasin MGM Grandin kehässä toisensa kohtaavat elävä lajilegenda Manny Pacquiao (60-7-2) ja viime aikoina lähinnä kehän ulkopuoliseen törttöilyyn keskittynyt Adrien Broner (33-3-1). Nimellisessti ottelussa on panoksena joku välisarjan ns. MM-vöistä, mutta käytännössä promootiossa on vahvasti kummitellut voittajan mahdollinen ottelu kilpakehistä jo eläköitynyttä Floyd Mayweather Jr.:a (50-0) vastaan.

Vaikka ottelua on pyritty myymään eräänlaisena premium-tuotteena, on se monella tapaa kaukana siitä. Pacquiao, vaikka edelleen suhteellisesti hämmästyttävässä iskussa onkin, ei ole enää se sama nyrkkeilijä, joka teki PacManistä maailmanlaajuisen ilmiön viime vuosikymmenen lopulla. Broner puolestaan on viime aikoina keskittynyt lähinnä käyttäytymään idioottimaisesti – joka hänen henkilöhistoriaan peilaten ei tosin juuri uutiskynnystä ylitä.

Manny Pacquiao täytti joulukuussa 40 vuotta. Kovin harva urheilija kehittyy näillä ikävuosilla enää paremmaksi, ja aina on olemassa myös se mahdollisuus, ettei PacMan saa kehässä irti omannäköistään suoritusta. Toisaalta, Pacquiaon uraan ei ole aiemminkaan kannattanut soveltaa tällaisia yleistyksiä – kovin harvasta filippiiniläisestä kärpässarjalaisesta tulee PPV-tähti Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi Pacquiao, vaikkei kymmenen vuoden takaisessa vedossa enää olekaan, on osoittanut kykenevänsä yhä ottelemaan erittäin korkealla tasolla. Jalat toimivat edelleen hienosti ja legandan 90-prosenttinen hyökkäysarsenaalikin on mielikuvituksellinen ja tuhovoimainen. Edellisessä ottelussaan viime heinäkuussa Pacquiao käveli vaivatta läpi argentiinalaisen Lucas Matthyssen (TKO7) ja mikäli tuon ottelun Pacquiao nousee kehään myös Las Vegasissa, voi Broner varautua melko tukalaan lauantaisaunaan.

Bronerin käsinopeus on edelleen ihailtavalla tasolla, mutta ”The Problem” ei kykene kehässä yhtä tarkoituksenmukaiseen liikkumiseen kuin virkaveljensä. Ohiolainen ex-lupaus ei myöskään ole pitkään aikaan kyennyt huippuotteluissa sellaiseen työmäärään, jonka tulisi PacMania huolettaa. Se, missä Bronerin sauma ottelussa piilee, ovat tarkat ja salamannopeat vastaiskut Pacquiaon hyökätessä. Ei Broner kontraajana mikään Juan Manuel Marquez ole, mutta nelikymppisen Pacquiaon puolustustutkassa ei kovinkaan monen sadasosan säätövirhettä tarvitse olla, jotta Bronerin mahdollisuudet käyttää tällaiset tilanteet omaksi edukseen kasvavat huomattavasti. Se, missä vireystilassa Broner kehään nousee, on jälleen kerran kysymysmerkki; juuri ennen joulua mies jäi poliisin haaviin Floridassa missattuaan oikeusistuntonsa aiemmin samassa kuussa.

Vaikka ilta-aurinkokin alkaa pikkuhiljaa jo laskemaan Pacquiaon uralla, on Pacmanin jäljellä oleva versio todennäköisesti sekin liikaa Bronerille. Boxing.fi veikkaa, että jokseenkin tapahtumaköyhäksi paljastuva ottelu kirjataan selkeästi Pacquiaon nimiin, pistekorttien näyttäessä lukemia 117-111.

VILLE NIEMONEN