Otteluennakko: Abril – Tatli

Huomenna lauantaina taistellaan kevyen sarjan WBA-liiton maailmanmestaruudesta Helsingissä. Kautta aikejen toisena suomalaisnyrkekilijänä MM-kehään nouseva Edis Tatli haastaa kuubalaisen puolustusnyrkkeilyextpertin Richar Abrilin, joka palaa kehään yli puolentoistavuoden ottelutauolta.

Yhdessä suomalaisen nyrkkeilyhistorian kovatasoisimmassa ottelussa on vastakkain kaksi taatusti äärimmäisen motivoitunutta nyrkkeilijää. ”Prince” Edis Tatlin koko ura on tähdännyt tätä ottelua varten. Tämä on hänen suuri mahdollisuus. Mestari Abrilin taas on ehdottomasti pidettävä tittelinsä, jotta hänen haaveensa todella rahakkaista huippuotteluista Amerikassa säilyisivät.

Nopeakätinen ja teräväiskuinen Tatli otteli vuodesta 2011 joulukuuhun 2013 asti aivan upeasti kukistaen kaikki vastustajansa ylivoimaiseen malliin. Ex-mestaria Mzonke Fanaa vastaan Tatlilla oli kuitenkin vaikeuksia saada iskujaan perille ja Antonio De Vitis iski yllättäen Tatlin kanveesille. Kysymys kuuluukin että ovat nämä kovat ottelut heikentäneet Tatlin itseluottamusta liikaa tai ovatko ne koulineet nuoresta lupauksesta valmiin MM-haastajan?

Ulottuva ja huipputaitava Abril otteli vuonna 2012 hienosti todellisiin maailmanhuippuihin kuuluvaa Brandon Riosia vastaan ja oikeastaan vain tuomarit näkivät Abrilin ottelun häviäjänä. Seuraavassa ottelussaan Abril kukisti selvästi kovatasoisen Sharif Bogeren. Tämän jälkeen Abril on ollut ottelematta, koska hänelle ei ole järjestynyt otteluita. Yhdysvaltojen isot TV-kanavat eivät ole olleet kiinnostuneita miehestä ja Eurooppaan kaavaillut tittelinpuolustukset ovat kariutuneet eri syistä. Miehellä on kuitenkin ollut jatkuvasti otteluita viritteillä, joten harjoittelematta hän ei varmastikaan ole ollut missään vaiheessa.

Tatli on mestaria nuorempi, nälkäisempi, nopeampi, teknisesti monipuolisempi ja ehkä kovaiskuisempikin. Silti vedonlyöntitoimistojen listoilla Abril on ottelun ennakkosuosikki. Ovatko mestarin taito, kokemus kovista otteluista, henkinen vahvuus, puolustuskyvyt ja hänen ilmiömäinen iskujen ajoitus nuorella haastajalle liikaa?

Täsmäveikkaukset:

Janne Romppainen: Edis Tatli tekee suomalaista nyrkkeilyhistoriaa jo tavoitellessaan suuren liiton tunnustamaa mestaruusvyötä. Vaikka WBA tuntuu nykyisin jakavan maailmanmestarin arvon suurin piirtein jokaiselle yli kymmenen ottelua käyneelle ammattinyrkkeilijälle, Richar Abril on todellinen kevyensarjan huippunimi ja liittomestareiden joukon kovimmasta päästä.

Tatlin ominaisuuksista nopeus, herkkyys ja työmäärä ovat ehdottomasti maailmanluokkaa, ja näiden turvin hän pyrkii iskemään kuubalaisen kimppuun. Abrilin etuina ottelussa ovat vuorostaan iskuteho, puhtaampi tekniikka sekä kokemus kovista otteluista. Kansainvälisen kovan luokan vastustajia Tatlin rekordissa edustaa toistaiseksi ainoastaan joulukuussa 2013 pistein kukistunut Mzonke Fana, kun Abrililla on vastaavan tason taistoja allaan puolenkymmentä.

Voittaakseen ottelun Tatlin on säilytettävä keskittymisensä joka hetki ja iskettävä nopeutensa turvin riittävästi osumia, jotta eräpisteet kertyvät hänen tililleen. Etua on myös siitä, jos Tatli saa Abrilin kunnioittamaan jatkuvasti parantunutta iskuvoimaansa. Kotikehän edun sekä Abrilin ajoittaisen passiivisuuden vuoksi nuoren suomalaisen voitonmahdollisuudet ovat vähintään kohtalaiset.

Lyödäkseen Abrilin Tatlin on kuitenkin yllettävä elämänsä otteluun. Kamppailussa taitavasti väistänyttä veteraani Fanaa vastaan Tatli löi valtavan paljon iskuja ohi maalin. Abril on huomattavan paljon eteläafrikkalaista tarkempi ja vaarallisempi vastaiskijä, joten avoimia paikkoja tälle ei voi jättää. Myös Tatlin oma suojaus joutuu ylivoimaisesti kovempaan testiin kuin kertaakaan tähän saakka. Tuen Tatlia, mutta ennustan Abrilin ottavan selvähkön pistevoiton 12 erän jälkeen. Veikkaus: Abril pistein

 

Miika Forsström: Richar Abrilin ottelutyyli on useimmille nyrkkeilijöille painajainen. Ulottuvalla mestarilla on erinomainen puolustus, hän ei varsinaisesti nyrkkeile vastustajansa kanssa, vaan pilaa tämän nyrkkeilyn ja rokottaa armottomasti tarkasti tämän virheistä. Mzonke Fana -ottelun perusteella Edis Tatlilla tulee olemaan vaikeuksia päästä osumaan Abriliin. Kuubalainen on Fanaa huomattavasti parempi hyökkäysnyrkkeilijä, joten uskon että hän tulee iskemään ottelun selkeimmät osumat ja puolustavan mestaruusvyötään menestyksekkäästi niukahkolla pistevoitolla. Veikkaus: Abril pistein

 

Ville Niemonen: Ottelussa on näennäisesti panoksena joku versio WBA-liiton useista maailmanmestaruuksista. Se on tässä nyt kuitenkin sivuseikka. Isoin asia ottelussa on se, että Edis Tatli nousee kilpakehään korkeammalla tasolla kuin yksikään toinen suomalaisammattilainen sitten Olli Mäen. Vyö on tässä yhtälössä eräänlainen sivutuote, kun Tatli ottelee tulevaisuudestaan; maineesta ja isoista rahoista.

Jos katsotaan vain kahta nyrkkeilijää, Richar Abrilia ja Edis Tatlia, tulisi Abrilin voittaa heidän välinen kamppailunsa ilman suurempia ongelmia. Tatli on maailmantasolla vielä täysin testaamaton, siinä missä Abril on nähnyt Las Vegasin kirkkaat valot jo pääottelijankin ominaisuudessa. Abrilin kolme edellistä vastustajaa ovat Miguel Acosta, Brandon Rios ja Sharif Bogere – kaikki vieraskehässä. Tatlin vastaava lista on Innocent Anyanwu, Mzonke Fana ja Antonio De Vitis – kaikki kotikehässä.

Onneksi todellisuus ei kuitenkaan ole ihan näin mustavalkoinen. Abril on ollut ottelematta yli 18 kuukautta, joka on harvinaisen pitkä aika aktiivinyrkkeilijälle eikä yleensä ainakaan nosta ottelijan herkkyystasoa. Lisäksi kyseessä on sikäli klassinen asetelma, että Abrilille tämä on vain yksi ottelu muiden joukossa – Tatlille elämänsä suurin mahdollisuus. Ottelut eivät koskaan ratkea pelkästään näihin seikkoihin, mutta niillä on monesti huomattavan suuri vaikutus siihen, minkälainen loppu tarinalle kirjoitetaan.

Tatli on varmasti uransa parhaassa kunnossa ja henkisestikin valmis menestymään. Pahoin kuitenkin pelkään, ettei sekään tule lauantaina riittämään. Abril on niin kokenut kiertolainen ja äärimmäisen taitava spoiler, jotta säilyttää tittelinsä pisteiden valossa niukasti, mutta kehätapahtumien perusteella helpohkosti. Veikkaus: Abril pistein