Nyrkkeilyviikon kuulumisia – Ojapalo eläköityy, Loikkanen matkailee, Helsingissä salailta

Suomalaisessa nyrkkeilyssä tapahtuu kuluvan viikon aikana useilla rintamilla. Uutisista kenties suurin on se, että vastikään kruunattu alemman raskaansarjan Suomen mestari Jarkko Ojapalo, 26, ilmoitti lopettavansa nyrkkeilyuransa. Syyksi 7–0-listan keräämään ehtinyt lahtelainen ilmoitti aikapulan, joka estää häntä keskittymästä tulevaisuudessa siintäviin haasteisiin vaadittavalla tavalla.

Nyrkkeilyfanin näkökulmasta tieto on tietysti harmillinen, mutta ymmärrettävä. Huippu- tai edes kilpatason ammattinyrkkeily on liian vaarallinen laji harjoitettavaksi puolivillaisesti, ja lahjakasta taitoniekkaa odottavat muunlaiset haasteet. Samalla luonnollisesti raukeaa orastanut SM-ottelu, johon Juho Haapoja mestarin tuoreeltaan haastoi. Mutta jos Häjyllä riittää kamppailuhaluja ja Ojapalolle niukasti hävinnyt Samuli Kärkkäinen lähtee vääntämään uudestaan avoimesta SM-kruunusta, eivät suomalaiset nyrkkeilyfanit sen herkun jäljiltä nälkäisiksi jää. Samassa yhteydessä Ojapalon ilmoituksen kanssa myös ottelijan manageri Petri Paimander tiedotti luopuvansa manageroinnista; nyrkkeilyn parissa hänet kuitenkin nähdään matchmakerin ja mahdollisesti promoottorin roolissa.

Alemman raskaansarjan Suomen mestareista ja nyrkkeilyn vaarallisuudesta puheen ollen Janne ”Puupää” Forsman lähtee jälleen yhdelle ulkomaanreissulle nyt lauantaina, tällä kertaa kulku suuntautuu Latviaan. 37-vuotias veteraani on kerännyt kunnioitettavan ottelulistan 22–12 (14) ja pyrkii muuttamaan salille uhratut tunnit rahaksi, mikä on täysin ymmärrettävää ja hyväksyttävää. Ennen pitkää nyrkkeilyn ystävänä herää kuitenkin huoli suomalaisen hyvinvoinnista: viimeisistä yhdestätoista ottelustaan Forsman on hävinnyt kymmenen, näistä ennen täyttä aikaa kahdeksan ja alle kolmen erän kuudesti. Nyt vastaan tuleva kotikehän mies ei ole ottelulistan perusteella kovin kovakintainen, joten toivottavasti reissun päällä ei satu pahempaa.

Huomattavan erilaiselle ulkomaan komennukselle suuntaa alempaa kärpässarjaa edustava Lotta Loikkanen, 6–0 (2), joka hanskaa lauantaina Saksan Karlsruhessa 11–0 (7) -listaista Sarah Bormannia vastaan. Naisten ammattinyrkkeilyn liittokaaos on vieläkin tolkuttomampi kuin miesten vastaava: kamppailussa on pelissä MM-vöitä peräti kolmin kappalein, mutta miten arvokkaita GBU-, WBF- ja WIBF-tittelit lienevät, siitä ei ole ainakaan tämän kirjoittajalla hajua. EBU:n ranking-listalla Loikkanen on kuitenkin jopa ykköshaastajana mestaruuden ollessa avoimena, Bormann taas on rankingeista syrjäytetty omistamiensa titteleiden vuoksi. Naisten maailmanrankingit ovat komeasti #9 (Bormann) ja #13 (Loikkanen) kun rankattuja ottelijoita sarjassa on 143. Painoluokan maailman huipulla siis kilvoitellaan, ja Loikkaselle toivotaan tsemppiä matkaan!

Mainitaanpa vielä sekin, että samaisena huomisena lauantaina Helsingin Pitäjämäen Ringside Gymillä järjestetään kahden ammattilaisottelun laajuiset salikisat. Kotikehän edustuksesta vastaavat loppukesästä Savonlinnassa nähdyt Jose Sanchez Romero sekä Linnan juhlissakin esiintynyt Nordeen Ukunta Touree. Vastustajien ottelulistojen perusteella molemmilla on haussa vaivattomat voittomerkinnät.