Nyrkkeilyn suomalainen superviikonloppu edessä

Jussi Koivula, Kuva: Minna Hatinen

Hyvässä nosteessa oleva suomainen nyrkkeily on jälleen kahden kohokohdan edessä. Miesten Euroopan mestaruuskilpailut alkavat perjantaina Bulgariassa ja lauantaina Savonlinnassa isketään mielenkiintoisia ammattinyrkkeilyotteluita.

Suomalaiset olympiatyylin nyrkkeilijät ovat iskeneet kuluneen kauden aikana huikean määrän kansainvälisiä otteluvoittoja. Kansainvälisiä otteluvoittoja on tullut ulkomaillakin kovissa turnauksissa enemmän kuin miesmuistiin. Suomen kärkikaartiin kuuluvat Matti Koota, Dmitri Tretyak ja Tomi Honka tavoittelevat Bulgarian Sofiassa EM-menestystä.

Koota, Tretyak ja Honka
Koota, Tretyak ja Honka, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Kaikilla Suomen edustajilla on jo varsin runsaasti kansainvälistä kokemusta ja menestystä. EM-kilpailuihin osallistuu 42 maan kärki-iskijät, joten menestyminen ei tietenkään ole helpoa. Olympiatyylin nyrkkeilyssä on toki paljon arpaonnellakin on paljon merkitystä. Maailman kakkosnimikin saattaa pudota jo avauskierroksella, mikäli vastaan arvotaan ykkösnimi.

Koota on Suomen joukkueen kokenein nyrkkeilijä ja hänen painoluokassaan (56 kg) on vähemmän osanottajia kuin Tretyakin ja Hongan painoluokissa. Näin voisi ajatella, että Kootalla on suomalaiskolmikosta parhaat mitalimahdollisuudet, mutta toisaalta Tretyak (75 kg) ja Honka (91 kg) ovat tänä vuonna saavuttaneet enemmän kansainvälisiä otteluvoittoja kuin Koota. Menestysmahdollisuudet on kaikilla kolmella.

EM-kilpailujen perjantaisen avauspäivän arvontatilaisuuden jälkeen on helpompi arvioida suomalaisten menestyksen todennäköisyyttä. EM-kilpailuja voi seurata kisojen nettisivuilta ja esimerkiksi Suomen Nyrkkeilyliiton facebook-sivuilta.

Räsänen tosipaikan edessä Olavinlinnassa

Niklas Räsänen (oik.), kuvaaja Minna Hatinen
Niklas Räsänen (oik.), kuvaaja Minna Hatinen

Ammattinyrkkeilyn puolella huomio keskittyy lauantaina ”Drummer Boy” Niklas Räsäseen, jonka kyvyt testataan ensi kertaa paidattomalla puolella kansainvälisellä tasolla. Räsänen kohtaa kahdeksaneräiseksi suunnitellussa ottelussa kovan kehien kiertolaisen Geard Ajetovicin.

Serbialaista ei ole huomioitu Euroopan ammattinyrkkeilyliiton EBU:n pätevällä Euroopan arvolistalla, mutta sen tuntumassa Ajetovic on. Siitä kertoo paikka EBU:n EU:n ulkopuolisten maiden arvolistalla. Voitto Ajetovicista nostaisi Räsäsen varmasti Euroopan Unionin arvolistalle.

Ajetovic, 34, on erittäin kokenut ammattimies, joka suojaa itseään hyvin ja lyö lujaa. Hän on kehässä myös ahkera ja Räsäsellä onkin varmasti täysi työ pitää lyhyempi serbi kauko-etäisyydellä.

Ottelun lähtökohtona voidaan pitää, että Räsänen on parempi kauko-etäisyydellä ja Acetovic lähietäisyydellä. Räsäsen jalkatyön täytyy toimia lauantaina hyvin ja hänen iskuissa täytyy olla riittävästi tehoa serbin pysäyttämiseksi, muuten ottelu voi hyvinkin päättyä vieraskehäläisen eduksi.

Kun Räsäsen todelliset kyvyt ovat kansainvälisellä tasolla vielä kysymysmerkki, niin Ajetovic on jo useaan otteeseen osoittanut tasonsa. Viime vuonna hän hävisi vain niukasti pisteillä nykyisellä ylemmän keskisarjan Euroopan listan kasille Giovanni De Carolisille ja kukisti hajaäänituomiolla Ukrainassa kovan eurooppalaisen tason iskijän Vyacheslav Uzelkovin. Vastaavanlaisia meriittejä Ajetovic listoilta löytyy runsaasti myös aiemmilta vuosilta.

Esiotteluissa herkkupala

Jarkko Putkonen
Jarkko Putkonen

Olavinlinnan illan kansallisen tason esiotteluista löytyy mielenkiintoinen herkkupala, kun Jarkko Putkonen ja Nordeen Toure ovat kehässä samanaikaisesti.

Putkonen on vieraillut ammattilaiskehässä 11 kertaa voittaen aina, mutta ilman merkittäviä saavutuksia. Toure on puolestaan voittanut kaikki neljä ammattilaisotteluun avauserien tyrmäyksillä heikkotasoisista, muttei surkeista vastustajista.

Putkonen yrittänee napata voiton hyvällä liikkeellä ja vahvoilla iskuillaan nyrkkeillen erittäin tarkasti. Toure puolestaan yrittänee houkutella Putkosta iskujenvaihtoihin, jossa hänellä olisi mahdollisuus iskeä Putkonen selälleen.

Ennakkoon vaikeasti veikattavan ottelun voittajan tunnettavuus ja kiinnostavuus Suomessa tulee nousemaan reilusti ja voitosta nähdäänkin varmasti tulinen taistelu.

Muissa esiotteluissa suomalaisnyrkkeilijät ovat selviä ennakkosuosikkeja. Eva Wahlström, Sari Kuutsa, Jussi Koivula, Olavi Hagert ja Jesse Jouhki kohtaavat ennakkoon itseään heikkotasoisemmat vastustajat ja olisikin yllättävää jos joku heistä joutuisi ottelussaan tiukille.

Olavinlinnan otteluja voi seurata lauantaina ilmaiseksi VeikkausTV:stä.