Nyrkkeily & vedonlyönti

Kuten kaikki urheilua seuraavat tietävät, kuuluvat vedonlyönti ja urheilu erottamattomasti yhteen. Nyrkkeily ei tässä suhteessa poikkea muista lajeista; niin kauan kuin on nyrkkeilty, on otteluiden tuloksista lyöty vetoa enemmän ja vähemmän tosissaan.

Ja kuten aina silloin, kun mukana liikkuu raha, ei skandaaleiltakaan voida välttyä. Ammoisina aikoina 1930- ja 40-luvuilla New Yorkin mafialla oli valitettavan usein näppinsä pelissä, kun otteluiden lopputuloksia ”sovittiin”. Edes lajin suurimmat legendat eivät tuolloin välttyneet lipsumasta mafian pelinappuloina lain väärälle puolelle. Kaikkien tuntema Raging Bull, Jake LaMotta, suostui mafian painostuksesta Billy Foxia vastaan vuonna 1947 ja kaikkien aikojen puolustusnyrkkeilijänä pidetyllä Willie Pepilläoli käsittämättömiä vaikeuksia pysyä pystyssä Lulu Pereziä vastaan Madison Square Gardenissa vuonna 1954. Jälkimmäistä esimerkkiä ei tosin ole koskaan ”todistettu” sopuotteluksi.

Näistä ajoista on onneksi päästy kuitenkin aimo harppaus eteenpäin, ja tätä nykyä nyrkkeilyvedonlyönti parhaimmillaan luo korvaamattoman, mutta toivottavasti kuitenkin harmittoman, lisäjännitykseen moneen otteluun.  Kuka voittaa, päättyykö ottelu ennen täyttä aikaa, missä erässä ottelu loppuu jne. jne. Kaikki tuttuja kysymyksiä vähänkään nyrkkeilyvedonlyöntiä harrastaneille.

Kuten kaikki lajia seuraavat tietävät, on syksyllä tulossa paljon herkullisia huippuotteluita, joihin on syytä laittaa betsit vetämään. Kalenteristä löytyy Haye-Fury, Pacquiao-Rios, Klitschko-Povetkin, Garcia-Matthysse ja kirsikkana kakun päällä megalomaaninen superottelu Floyd Mayweatherin ja Saul Alvarezin välillä.

Nyrkkeilyvedonlyönnin mielenkiintoisuus on toki suhteessa suorien tv-lähetysten määrään. Tässäkin suhteessa tilanne on Suomessa viime aikoina parantunut. NelonenPro näyttää suoria iltoja niin USA:sta (HBO), Saksasta (Sauerland), kuin Englannistakin (Sky/Matchroom). Erityisesti nyrkkeilyn ystäville voisi suositella vedonlyöntiyhtiö Betfairin sponsoroimia yhden illan mittaisia Prizefighter-turnauksia, jotka nopeatempoisuudellaan ovat tuore tuulahdus nyrkkeilyn maailmaan.