Murat Gassiev tyrmäysvoitolla finaaliin.

Kaikki odotukset jo ylittänyt alemman raskaansarjan World Boxing Super Series -turnaus jatkui lauantai-iltana Venäjän Sotshissa jälleen uuden klassikko-ottelun myötä. Venäjän ”Iron” Murat Gassiev hankki paikan toukokuussa Saudi-Arabiassa hanskattavaan finaaliin Oleksander Usykia vastaan tyrmäämällä Kuuban Yunier Dorticosin viimeisessä erässä.

Ottelusta odotettiin railakasta iskujuhlaa, olihan Dorticos voittanut uransa kaikki 22 kamppailua, joista yhtä lukuun ottamatta kaikki tyrmäyksellä, kun taas Gassievin tahraton rekordi näytti 25 voittoa ja 18 tyrmäystä. Molemmat olivat myös selvittäneet avauskierroksen vastustajansa alle kolmen erän. Räjähdysherkkään asetelmaan nähden kamppailun alkupuoli oli yllättävän rauhallinen: Dorticos hallitsi keskikehää ja löi enemmän, kun taas Gassiev pysytteli tarkan suojauksensa takana ja satsasi iskujen laatuun ja tarkkuuteen.

Erittäin herkästi tulittava Dorticos hankki kamppailun ensimmäisellä kolmanneksella niukan pistejohdon aktiivisuudellaan, mutta Gassiev osui jatkuvasti puhtaammin perille ja puristi kamppailun keskierissä tasoihin. Silmiinpistävää oli, miten paljon Gassiev torjui Dorticosin laakeja, jotka lähtivät lujaa mutta jotka venäläinen näki mestarillisesti. Gassievin täsmäpommit alkoivat vähä vähältä nakertaa kuubalaisen energiavaroja, ja yhdeksäs erä oli jo Gassievin ylivoimaa.

Saamapuolelle jäänyt Dorticos kamppaili urhoollisesti loppuun asti ja kesti kovaa ryöpytystä, kunnes yhdennentoista erän lopussa oli ensimmäistä kertaa lattiaan menon partaalla. Viimeisessä erässä Gassievin prikulleen ajoitettu koukku paiskasi hänet raskaasti nurin, ja jatkotilanteesta seurasi toinen lattiassakäynti. Kehätuomari Eddie Claudio antoi kuubalaiselle mahdollisuuden selvitä viimeiselle kongille saakka, mutta ottelun loppusekunneilla Gassievin iskut kaatoivat uupuneen Dorticosin ulos kehästä. Ratkaisuhetkellä Gassiev johti kamppailua kaikkien tuomareiden papereissa 1–3 pisteen erolla.

Ottelu ratkesi lopulta Gassievin ammattitaitoon, joka oli liikaa Dorticosin hirmuiselle fysiikalle. Venäläinen otteli äärimmäisen tarkoitushakuisesti ja viisaasti iskuja haaskaamatta ja suojauksesta aina huolehtien. Kun tilaisuuksia tarjoutui, hän osui tikanheittäjän tarkkuudella ja jokaisella koukullaan tuhoa tehden. Dorticos tarjoili vastaan räjähtäviä oikeita ja kamppailun lopussa myös venäläisen voimat olivat tuntuvasti ehtyneet, mutta horjumaan Dorticos ei kivikovaa vastustajaansa saanut. Uljaan taistelun jälkeen Gassiev kävi upeaa urheiluhenkeä osoittaen lohduttamassa nujertunutta haastajaansa ja kiittämässä tätä tauonneesta taistosta.

Hienosta voitosta huolimatta Murat Gassiev lähtee finaaliin Oleksander Usykia vastaan niukkana altavastaajana. Ukrainalainen on Dorticosia teknisesti taitavampi ja kykenee vauhdinpitoon, johon Gassievilla saattaa olla vaikeuksia ehtiä mukaan. Osaamista ja tunnetta venäläisnyrkkeilijän ja Krimiltä tulevan ukrainalaisen välisestä koitoksesta ei tule puuttumaan ja kolmen kuukauden päästä ylisanoille lienee jälleen tarvetta, kun aikakirjoihin jäävä turnaus saa huipennuksensa.