Munguia ja Thurman viikonlopun tähtinä

Teilaus Teksasissa?

Mielenkiintoinen taustaknoppi kertoo, että Japani ja Meksiko ovat maantieteellisestä etäisyydestään huolimatta kohdanneet nyrkkeilyn suurten liittojen MM-kehissä liki 150 kertaa. Suureen tarinaan lisätään lauantaina uusi luku, kun Golden Boy -tallin 22-vuotias ylemmän välisarjan tähtilupaus, Meksikon Jaime Munguia, 31-0 (26), esittelee osaamistaan Houstonissa.

Munguialla on oman kertomansa mukaan epämeksikolaiseen tyyliin takanaan pitkä amatööriura, joka tuotti kansallisen tason mestaruuskilpailussa kulta- ja pronssimitalit. Koska Munguia oli liian nuori osallistuakseen Lontoon olympialaisiin 2012 ja palavaintoisen nuorukaisen mielestä neljän vuoden odotusaika seuraaviin viiden renkaan kisoihin oli liian pitkä, hän siirtyi ammattilaiseksi syksyllä 2013, jolloin täytti 17 vuotta. Jos miehen The Ring -lehdelle antama haastattelu on paikkansapitävä, hän on siis päätynyt mittaamaan osaamistaan aikamiehiä vastaan paitakehissä varsin varhain – toki mahdollista on myös, että mestaruuskisojen laatu on ollut suhteellisen epävirallinen…

Kiistatonta sen sijaan on, että Munguia opetteli ammattiaan kovimman kautta kohtaamalla sparrikehissä meksikolaistähtiä, kuten Antonio Margariton, Jose Uscateguin ja Carlos Ocampon, ja rakensi samaan aikaan omaa ottelulistaansa tyypillisiä alkeisvastustajia vastaan. Toisen lupauksen, maailmanmestari Fernando Montielin serkun Juan Montielin nopea tyrmäys alkuvuodesta 2017 oli ensimmäinen mainittavampi meriitti. Varsinainen läpimurto tapahtui kuitenkin viime vuoden toukokuussa, kun kovaiskuinen ja aggressiivinen Munguia käveli tylyyn tyyliin yli Sadam Alin, joka puolestaan oli päättänyt kehälegenda Miguel Cotton uran.

Ali-ottelussa saavuttamaansa WBO-titteliä Munguia puolusti loppuvuoden aikana kahdesti, ja asettaa asemansa likoon nyt siis kolmannen kerran. Vastaansa hän saa Tokiosta tulevan 29-vuotiaan Takeshi Inouen, jonka ottelulista on lyhykäinen 13-0-1 (7) ja jolla on itseään tunnetumpi kaima MMA-puolella. Inouen piti kesällä kohdata The Ring -lehden listalla kahdeksantena oleva Julian Williams, mutta nyt hän pääsee saman tien koettamaan onneaan listakolmosen kanssa.

Inouen nyrkkeilylliset meriitit ovat heppoiset ja kyvyt täysi kysymysmerkki. Todennäköisyydet puhuvat kovakintaisen Munguian helpohkon iltapuhteen puolesta.

Thurmanin paluu Brooklynissa

New York ei koskaan nuku, sanotaan, mutta hyvin mahdollista on, että nukkumatti näyttäytyy DiBella Entertainment -tallin kilpailujen pääottelussa lauantaina. Lähes kahden vuoden tauolta kehään palaava välisarjan sankari Keith Thurman, 28–0 (22) palaa tositoimiin veteraani Josesito Lopezia, 36–7 (19) vastaan.

Supertähteyden kynnykselle muutama vuosi sitten kohonnut ”One Time” Thurman on sitkeiden vammojen ja kenties muidenkin vastoinkäymisten vuoksi joutunut urallaan sivuraiteelle Errol Spence JR:n ja Terence Crawfordin viedessä painoluokan huomion osakseen. Yhdysvaltalaiset teräväkielet ovat jopa muovanneet hänen lempinimensä muotoon ”Once Upon A Time”, eli Yhden kerran Thurmanista on tullut Olipa kerran Thurman, menetetty lupaus.

Thurman on valovoimainen, atleettisesti lahjakas nyrkkeilijä, jonka kehätekeminen perustuu nopeaan liikkeeseen, lähiottelutilanteiden välttämiseen sekä räjähtäviin vastaiskuihin, joista hänen alkuperäinen lempinimensäkin juontuu. Erityisen monipuolinen hän ei ole, mutta osaaminen on riittänyt voittoon kovista nimistä, ja floridalaisen viimeisin ottelu Danny Garciaa vastaan houkutteli myös mittavan yleisön televisioiden ääreen, joten suosiota Thurmanilla riittää.

Vastaan asettuva 34-vuotias Lopez on tyypillinen paluuvastus, joka ei uhkaa Thurmanin voittoa mutta on sen verran sitkeä, ettei myöskään alistu heti kättelyssä. Californiasta tuleva ”Riverside Rocky” on kohdannut urallaan nipun nimimiehiä mutta hävinnyt näistä jotakuinkin kaikille, lauantain jälkeen tässä tilastossa on todennäköisimmin yksi merkintä lisää.

Thurmanin esiottelijana nähdään raskaansarjan tuorein puolalaistoivo Adam Kownacki, joka hakee tappiottomalle uralleen jatkoa Gerald Washingtonin kustannuksella.