Mira Potkonen jahtaa olympiapaikkaa pahan loukkaantumisen jälkeen

Nyrkkeilijä Mira Potkonen, 35, on Eva Wahlströmin ohella suomalaisen naisnyrkkeilyn keulakuva. Kokenut konkari on voittanut urallaan Pohjoismaiden sekä Suomen mestaruuksia ja Euroopan Unionin mestaruuskilpailujen mitaleja. Potkonen on siitä erikoinen nyrkkeilijä, että kilpailemisen hän aloitti vasta aikuisiällä.

Eva Wahlström ja Mira Potkonen
Eva Wahlström ja Mira Potkonen

Tampereen Voimailuseuraa edustava Potkonen harrasti pitkään yleisurheilua ja joukkuelajeja. Kilpanyrkkeilyn pariin Potkonen eksyi nykyisen valmentajansa Maarit Teurosen houkuttelemana. Potkosen vapaa-aikaan kuului myös kuntonyrkkeily. Nokialla asuva Potkonen nyrkkeilee 60-kiloisten sarjassa.

– Kuntonyrkkeilyn ohessa innostuin seuraamaan kilpanyrkkeilijöiden treenejä. Lopulta Maarit kysyi, että haluanko kuntoilla vai treenata kunnolla. Tietysti halusin treenata kovaa ja kunnolla, Potkonen nauraa.

Potkonen treenaa arkisin kaksi kertaa päivässä. Aamulla ohjelmassa ovat omatoimiset fysiikkatreenit, kun iltapäivällä valmentaja pistää Potkoseen vauhtia. Yleensä treenit vedetään myös lauantaisin, mutta sunnuntai on ansaittu lepopäivä.

Suomalaisiskijä kertoo, että he ovat viime aikoina keskittyneet perusterävyyteen, räjähtävyyteen ja tilanteiden hallitsemiseen. Niitä Potkonen pitää valttikortteinaan.

–  Ne kun osaa, niin voittaa, Potkonen virnistää.

Viime syksynä Saksan Stralsundissa Queens cup – turnauksessa Potkoselle sattui ikävä tapaturma. Hän kellahti lähiottelutilanteessa kanveesiin sillä seurauksella, että eturistiside meni poikki. Vamma vaati leikkaushoitoa ja pitkän kuntoutuksen.

Potkonen kertoo, että kuntoutuminen on edennyt toiveiden mukaan. Hän vieraili Kroatiassa kaksi kertaa kuntouttamassa polveaan, joka näyttää tehonneen.

–  Omasta tekemisestä ei enää huomaa, että paha loukkaantuminen vaivaisi, Potkonen arvioi.

Kroatiassa Potkosta kuntoutettiin monipuolisesti. Apuna käytettiin muun muassa hoitolaseria ja erilaisia tukia.

–  Varsinkin toinen kuntoutusjakso oli fyysisesti äärettömän rankkaa, koska silloin kehitettiin enemmän lihaksia. Apuna käytettiin sähköä, jotta saatiin lihakset heräämään, Potkonen paljastaa.

PM-kilpailujen kautta leirille ja olympiakarsintaan

http://www.mirapotkonen.fi/
http://www.mirapotkonen.fi/

Viikonvaihteessa Ruotsin Göteborgissa otellaan Pohjoismaiden mestaruudesta. Se tulee olemaan Potkoselle ensimmäinen koitos pitkän kilpailutauon jälkeen.

Potkonen painottaakin, että tulostavoitteiden sijaan hän lähtee hakemaan ottelutuntumaa.

–  Edessä tulee olemaan tiukat kisat, koska vastassa on kovia tyttöjä.

Ruotsin jälkeen Potkonen suuntaa olympiakarsintoihin valmistavalle leirille Italian Assisiin. Leiriltä Potkonen odottaa kovaa sparria ja omia hyvää juttujaan, joita on koko ajan treenannut.

Loukkaantumisen jälkeen näytti jo siltä, että unelma olympialaisista katkesi. Suomalaisen onneksi kansainvälinen nyrkkeilyliitto Aiba päätti siirtää olympiakarsinnat kevääseen.

Potkonen siirtyykin leiriltä Turkin Samsuniin, jossa ovat Euroopan olympiakarsinnat 7.–18.4. Siellä otellaan kaikissa miesten kymmenessä ja naisten kolmessa painoluokassa. Naisissa vain sarjojen kaksi parasta saa paikan Rio de Janeiron olympiakisoihin.

– Olympiakarsinnassa finaalin pääsy on ehdoton tavoitteeni, Potkonen toteaa.

Potkonen uskoo, että edessä on äärimmäisen kova karsinta. Vastassa ovat Euroopan kovimmat ja menestyneimmät nyrkkeilijät. Taso tulee olemaan hirmuinen.

– Siellä lyödään niin sanotusti kaverilta päätä irti, koska vain voittajat selviävät jatkoon, Potkonen huomauttaa.

Potkosen kauden päätavoitteet ovat karsintojen lisäksi myös MM-kisat, jotka ovat Kazakstanissa 16.–28.5. Mitalien lisäksi kisat on naisten toinen olympiakarsinta sarjoissa 51, 60 ja 75 kiloisissa. Sarjojen neljä parasta saa paikan Rio de Janeiroon.

– MM-kisoissakin tulee olemaan vähintään yhtä kovat menot kuin Turkissa, ellei jopa kovemmat. Henkilökohtaisena tavoitteena on mitali, kun toivottavasti olen jo Turkissa varmistanut paikan olympialaisiin, Potkonen miettii.

Katse kohti Rioa

Potkonen on myös kaikkea muutakin kuin nyrkkeilijä. Hän on kahden lapsen äiti, joka matkoillaan välillä ehtii ikävöimään perhettään.

– Skypellä saa kätevästi pidettyä yhteyttä kotiin. Lapset eivät ole kuitenkaan innostuneet nyrkkeilystä, Potkonen naurahtaa.

Nyrkkeilijöillä kuten kenellä tahansa muulla urheilijalla on tietynlaiset valmistautumisrituaalit. Potkonen keskittyy juuri ennen matsia mielikuvaharjoittelemaan tulevaa. Hän käy lämmittelyn lisäksi läpi sitä, että miten aikoo toimia kehässä. Potkonen on myös taikauskoinen.

– Oikea hanska pitää aina laittaa ensin käteen, Potkonen nauraa.

Potkosella on yksi suuri unelma, jonka hän haluaa urallaan saavuttaa.

– Olympialaisiin pääsy, josta pitää ottaa mitali. Tämä on suurin unelmani, jonka eteen olen tehnyt lujasti töitä, Potkonen painottaa.

Göteborgissa nyrkkeillään viikonloppuna PM-kisat

Ruotsin Göteborgissa isketään Pohjoismaiden mestaruudesta 25.–27.3. Odotetuin ottelu tulee olemaan suomalaisten kannalta naisten 60-kiloisten sarja, jossa paluun kehään tekee Tampereen Voimailuseuran Mira Potkonen, 35,.

Potkonen on yksi valovoimaisimmista naisnyrkkeilijöistämme. Kaksinkertainen Pohjoismaiden mestari odottaa innolla tulevaa. Potkosen sarja on kisojen ylivoimaisesti kovatasoisin. Suomalaisiskijän lisäksi kehässä nähdään muun muassa kaksi nuorta maailmanmestaria.

–  Tulee olemaan kovia otteluita, Potkonen uskoo.

Maarit Teurosen valmennettavan tavoitteena on saada alle hyvää kisatuntumaa. Suomalaiselle nämä ovat ensimmäiset kisakarkelot viime syksyisen loukkaantumisen jälkeen.

Potkosella on takana hyvä treenikausi, eikä loukattu polvi enää vaivaa. Hän naurahtaakin, että täytyy koputtaa puuta, koska kuntoutuminen on sujunut ongelmitta.

–  Valmentajan kanssa olemme puhuneet, että parempi lähteä Ruotsiin ilman tulostavoitteita, Potkonen pohtii.

–  Euroopan olympiakarsinnoissa otellaan sitten kovempaa, hän lisää hyväntuulisena.

Kovia mimmejä

Potkosen sarjassa nyrkkeilevät ruotsalaiset Agnes Alexiusson ja Ida Lundblad sekä tanskalainen Yvonne B Rasmussen. Myös tanskalainen on arvokisamitalisti.

–  Ruotsalaiset ovat äärettömän taitavia ja teknisiä, joten täytyy otella tarkkaan, Potkonen arvioi.

–  Tanskalainen on tuntemattomampi vastus, koska hänestä ei ole kokemusta, suomalaisiskijä lisää.

Potkosen lisäksi muita suomalaisedustajia on esimerkiksi Marjut Lausti (54kg) ja Elina Gustafsson (69 kg), jotka lähtevät myöhemmin Potkosen kanssa Kazakstaniin MM-kilpailuihin.