Mestarit törmäyskurssilla

Ylemmän keskisarjan IBF-liiton mestari, olympiavoittaja James ”Chunky” DeGale (22-1) sekä hänen WBC-liiton ”kollegansa” Badou Jack (20-1-1) ovat yhden voiton päässä toistensa kohtaamisesta. Suomen aikaa sunnuntaina aamuyöstä kaksikko ottelee samassa illassa Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa, ja mikäli molemmat onnistuvat vyönsä säilyttämään, on vuoden loppupuolella edessä ns. vöidenyhdistämisottelu kaksikon välillä.

Britti DeGale, joka on otellut molemmat MM-ottelunsa (W UD 12 Andre Dirrell, W UD 12 Lucian Bute) Pohjois-Amerikassa, kohtaa ennakkoon todella heikkotasoisessa ottelussa meksikolaisen Rogelio ”Porky” Medinan (36-6). Haastajan ainoa merkittävä kehämeriitti on Floyd Mayweatherin suojatin, dopingistakin kärynneen J’Leon Loven tyrmääminen kolmannessa erässä elokuussa 2014. Muuten Medina on aina hävinnyt, kun taso on vähänkään noussut Meksikon kansallisia kapinoita kovemmaksi (ja kuten ammattinyrkkeilyn seuraajat tietävät, ylemmät painoluokat eivät ole Meksikon mittapuulla sieltä laadukkaimmasta päästä). Jos DeGale ei ole jo liikaa keskittynyt Medinan jälkeisiin, rahalla ja maineella mitattuna suurimpiin haasteisiin, hän tuskin jaksaa meksikolaista kehässä täyttä kahtatoista erää katsella.

Ruotsista aina Las Vegasiin ja itsensä Floyd Mayweatherin salille asti ponnistaneelle Badou Jackille kyseessä on DeGalen tavoin toinen tittelinpuolustus. Jack voitti WBC-liiton vyönsä viime vuoden huhtikuussa Anthony Dirrelliltä (W MD 12) ja puolusti sitä syyskuussa menestyksekkäästi britti George Grovesia vastaan (W SD 12). Tulevana viikonloppuna vastakkaiseen kulmaan asettuu kanadalainen ex-mestari Lucian Bute (32-3). Bute oli vajaa vuosikymmen sitten yksi nyrkkeilyn pelätyimmistä mestareista, kunnes joutui toukokuussa 2012 Carl Frochin tuhoamaksi (L TKO 5). Tämän jälkeen Buten otteet kehässä ovat olleet vaisumpia, ja listaan on merkitty tappiot niin Jean Pascalia (L UD 12) kuin illan toista päätähteä DeGalea vastaan (L UD 12). Todennäköisesti myös Badou Jack on kanadalaiselle liian terävä ja liian tuore. Kuten DeGale-ottelussakin, Butella tulee olemaan hetkensä myös Jackia vastaan, mutta mestari pitänee eron pistekorteilla helponlaisesti riittävän turvallisena.

Toivottavaa on, etteivät puolustavat mestarit onnistu loukkaamaan itseään tulevan viikonlopun koitoksissa, ja näin ollen aseta monen nyrkkeilyn ystävän kovasti odottaman vöidenyhdistämisottelun toteutumista vaaka-laudalle.

VILLE NIEMONEN