Mayweather–Pacquiao – ottelu suurimpien joukossa

Vuosikausiin ei nyrkkeily ole herättänyt samanlaisia intohimoja kuin Floyd Mayweatherin ja Manny Pacquiaon välinen koitos. Suomeenkin suorana televisioitava kamppailu kaataa monenlaisia palkkioennätyksiä ja tuo lajin pariin kokonaan uusia silmäpareja. Onko varhain huomisaamuna käytävä kamppailu kaikkien aikojen nyrkkeilyottelu? Asiaa voi lähestyä monesta näkökulmasta

Ottelu ja media

Historian suurin mediatapahtuma ottelu ei markkinamiesten ponnistuksista huolimatta ole. Nyrkkeily ei ole länsimaissa enää yhä suuri laji kuin 1970–80-luvuilla eikä välisarjan kamppailussa ole aivan samaa ainutkertaisuuden tuntua kuin raskaansarjan aiemmin niin tarunhohtoisissa MM-otteluissa. Myöskään Mayweather ja Pacquiao eivät ole aivan samanlaisia median kuninkaita länsimaissa kuin takavuosien tähtiatleetit parhaimmillaan.

Tällä mittapuulla Muhammad Ali – Joe Frazier I vuodelta 1971 on omassa mittaluokassaan, ja myös Mike Tysonin suurimmat ottelut Michael Spinksiä ja Evander Holyfieldia vastaan nostattivat vielä suuremman mediametakan. On esimerkiksi epätodennäköistä, että ottelun tulos kerrottaisiin Suomessa aamun uutislähetyksissä ensimmäisten otsikkojen joukossa, kuten aiemmin on tapahtunut.

Kuitenkin se, että ottelun nostattama kiinnostus kestää vertailun vaikkapa 1980-lukuun ja Sugar Ray Leonardin kamppailuihin, on osoitus siitä, että tämän vuosikymmenen pirstaloituneessa media- ja urheilumaailmassa kamppailu on täysin poikkeuksellinen. On myös huomioitava, että Aasian mantereella ottelua seurataan ennennäkemättömän laajasti. Ottelu kerännee vastaanotinten ääreen maailmanlaajuisesti enemmän katsojia kuin mikään aiempi. Tästä viestii myös Yhdysvalloissa historiallisen suuri sadan dollarin PPV-maksu.

Ottelu ja politiikka

Nyrkkeilyllä on toisinaan ollut vaikutusta myös yhteiskuntaan, ehkä selvemmin kuin millään muulla urheilulajeilla. Jack Johnsonin ja Jim Jeffriesin välinen raskaansarjan MM-ottelu 1910 on varsinkin jälkikäteen nähty suurena voittona rotujen väliselle tasa-arvolle: kamppailun tapahtumahetkellä Jeffriesin oli määrä palauttaa valkoihoisen miehen kunnia. Samantapainen oli asetelma, kun Max Schmeling ja Joe Louis iskivät uusintaottelussaan raskaansarjan kruunusta 1938. Miesten ensimmäisen ottelun voittanut Schemling oli – tahtomattaan – Saksan kansallissosialistihallinnon suosikki, mutta mustaihoisen Louisin voitto avauserässä sai radioyhteydet Saksassa katkeamaan. Tällaista aspektia aamuyön ottelulla ei ole – onneksi.

Myöskään muuta suoraa yhteiskunnallista näkökulmaa kamppailuun ei ole liitetty. Kaksi liki vastakohtaista kulttuuria ottelussa joka tapauksessa kohtaavat, kun filippiiniläisestä katupojasta maailmantähteyteen noussut, sympaattisena pidetty Pacquiao iskee yhteen yhdysvaltalaisen, niin ikään köyhyydestä lähteneen nykyisen rap-kulttuurin ja kerskakulutuksen mannekiiniksi itsensä profiloineen Mayweatherin kanssa. Tässä mielessä rakennettua luonnonlapsi-mediatähti-vastakkainasettelua voisi verrata kenties Ben Johnsonin ja Carl Lewisin välisiin otatuksiin pikajuoksuradalla, vaikka nämä samaa manteretta edustivatkin.

Ottelu ja urheilu

Onko ottelu urheilullisessa mielessä kaikkien aikojen suurin? Ainakaan kauaksi se ei jää.

Jos muistellaan tapauksia, joissa lajihistorian menestyneimpiä nyrkkeilijöitä on yhtä aikaa kehässä, tuskin kertaakaan aiemmin ovat kohdanneet kaksi ottelijaa, jotka ovat olleet yhtä selkeästi otteluhetkellä lajinsa suurimmat tähdet, arvostettaisiin yleisesti yhtä korkealle kaikkien aikojen parhaiden listalla ja jotka ovat yhtä lähellä uransa huippua.

1943 kehässä kohtasivat Sugar Ray Robinson ja Henry Armstrong, jotka molemmat kohotetaan kaikkien aikojen viiden parhaan nyrkkeilijän joukkoon kaikki painoluokat huomioiden. Armstrong oli kuitenkin tuossa vaiheessa jo parhaat päivänsä nähnyt jäähdyttelijä. Vuonna 1993 yhteen iskivät välisarjan ottelussa Pernell Whitaker ja Julio Cesar Chavez, jotka olivat luoneet mainetekonsa alemmissa painoluokissa, arvioitiin aikakautensa parhaiksi ja myös lajilegendoiksi. Kummankaan ura välisarjassa ei ollut kuitenkaan yhtä hohdokas kuin Mayweatherin ja Pacquiaon eikä ottelu saanut samanlaista julkisuutta, kun lajin valovoimaisimmat tähdet olivat toisaalla.

Voi olla, että kun Roberto Duran ja Sugar Ray Leonard kohtasivat 1980, ottelijat olivat lähempänä uransa absoluuttista huippua kuin Mayweather ja Pacquiao. Myös lajilegendoina he kestävät kiistatta vertailun nykypäivän kärkiduoon. Ottelun tapahtumahetkellä heillä ei kuitenkaan ollut vielä takanaan samanlaista uraa kuin ensi aamuyön sankareilla. Samat sanat pätevät myös esimerkiksi Leonardin ja Thomas Hearnsin väliseen suurotteluun 1981.

Onko Mayweather–Pacquaio siis kaikkien aikojen nyrkkeilyottelu? Riippuu näkökulmasta, mutta poikkeuksellisesta urheilutapahtumasta joka tapauksessa puhutaan. Nyrkkeilyn, ja urheilun, ystävän kannattaa elää mukana.

Klo 23 Viaplay ja Viasatin PPV-kanava aloittavat lähetyksen nyrkkeilyhistorian vanhoilla klassikko-otteluilla ja alustavan aikataulun mukaan Suomen aikaan varhain sunnuntaiaamuna klo 4 ääneen pääsevät selostuskaksikko Tuukka Koistinen ja Pekka Mäki, kun lähetys Las Vegasin nyrkkeilyillasta alkaa esiotteluilla. Klo 6 astelevat illan suurimmat tähdet kehään ja 12-eräiseksi kaavailtu WBO-, WBA- ja WBC-liittojen maailmanmestaruusottelu käynnistyy alkuseremonioiden jälkeen.

Tilaa ottelu kotiisi täältä: