Mayweather, Klitshko ja jämävastustajien tynnyrinpohja

Ei sitä heti vapun jälkeen viitsi ryhtyä kovin raskaisiin hommiin. Tämän tietävät myös maailman parhaimmin palkatut nyrkkeilijät, Floyd Mayweather ja Vladimir Klitshko. Kumpikin voittaisi tulevan haastajansa vaikka vappunaamari päässä ja simalasi kourassa. Koska nyrkkeilyfanien velvollisuus on kuitenkin innostua näistäkin tulevan lauantain otteluista, tässä tunnelmaa nostattavaa ennakkohehkutusta.

Roberto Guerrero 31–1–1 (18) – Floyd Mayweather Jr 43–0 (26), MGM Grand, Las Vegas, Nevada

Roberto Guerreron suurin ansio on, että hän on sympaattinen persoona, jonka kaikki toivovat tyrmäävän Mayweatherin. Kykyjä kolmekymppisellä entisellä höyhensarjalaisella ei siihen tietenkään ole, mutta ihmismieli, ottelun promoottorista puhumattakaan, on hyvä keksimään ”järki”perusteita toiveen tueksi.

Guerrero voitti ”Mayweatherin kaltaisen” (=muistuttaa yhtä paljon Mayweatheria kuin Anita Hirvonen Madonnaa) Andre Berton. Guerrerolla on asennetta (joten unohdetaan huono puolustustekniikka). Guerrero tekee paljon töitä (eikä saanut tyrmättyä ketään edes kevytsarjassa, joten Mayweather, joka ei ole koskaan ottanut edes lukua, on varmasti jo tilannut itselleen ambulanssin). Guerrero on tyyliltään samanlainen kuin Jose Luis Castillo (jonka hyvästä ottelusta itseään pienempää Mayweatheria vastaan on vaivaiset 11 vuotta).

Toki, Guerrero arvostetaan maailman viiden parhaan välisarjalaisen joukkoon. Mayweatherille hän ei silti voi kerrassaan mitään.

Mayweather ei ole viime vuosina enää juuri vaivautunut kehään; kilpailuottelun hän kävi viimeksi vuosi sitten Miguel Cottoa vastaan. Ottelutuntumaa hän on kuitenkin ylläpitänyt sparraamalla aktiivisesti entisiä tyttöystäviään vastaan ilman haitaksi olevia otteluhanskoja, ja raporttien mukaan harjoitusvastustajat ovat kaatuneet kiitettävällä tahdilla.  Valmistautumisen Guerreroa vastaan hän sanookin olleen kaikkien aikojen parasta.

Ottelua voi sanoa etukäteen jännittäväksi, yhtä lailla kuin Mayweatheria voi sanoa sympaattiseksi. Todellisuudessa Guerrero on vaarallinen kuin Angry Birds -vappupallo. Hän saattaa näennäisesti pysyä matsissa mukana pari erää, koska Floyd ei nykyisin viitsi liikkua ja aloittaa lyömisenkin noin kolmannen erän tienoilla. Tämän jälkeen kehässä tullaan näkemään niinkin hämmästyttävä tapahtumasarja, että fyysiseltä voimaltaan ylivoimainen, paljon nopeampi, taitavampi ja tarkempi nyrkkeilijä kävelee helppoon voittoon. Mayweatherin aina luotettava lead right muokkaa Guerreron klyyvarin edulliseksi vappunenäksi ja koukkusarjat tyhjentävät säkin loput heliumit.

Puolitoista vuotta sitten HBO-kanava yritti vimmatusti saada Victor Ortizin kuulostamaan vaaralliselta vastustajalta Mayweatherille kertomalla, kuinka nopeasti Ortiz oli lihonut puntarilla käymisen jälkeen. Tästä sarjakuvien supersankarit kateelliseksi tekevästä ominaisuudesta huolimatta Ortiz paljastui kehässä odotetun avuttomaksi. Koska HBO ei keksinyt enempää luovia keinoja promota Mayweatherin otteluita, Showtime osti oikeudet Mayweatherin kuuteen seuraavaan otteluun.

Uusi tv-yhtiö on vuorostaan laatinut useita dokumentteja, joissa on kerrottu Guerreron puolison sairastavan leukemiaa. Tämä varmaan tekeekin matsista odottamisen arvoisen. Suuri yleisö ei ole kuulemma vielä innostuneet ottelusta, mitä on suuresti ihmeteltävä. Saman illan Daniel Ponce De Leon – Abner Mares saattaa olla hyväkin matsi, jos joku jaksaa höyhensarjalaisia katsella.

Francesco Pianeta 28–0–1 (15) – Vladimir Klitshko 59–3 (50), Mannheim, Saksa

Vladimir Klitshkon vastustajat viimeisen kahden vuoden ajalta ovat noudattaneet selkeää, rautaista logiikkaa. David Hayen jälkeen kohdatut Jean Marc Mormeck, Tony Thompson ja Mariusz Wach ovat kaikki olleet iskuvoimaltaan kehnoja ja kaikin puolin kenkälaatikon riskitasolle yltäviä sijoituskohteita. Raskaansarjan maailmanmestari ei petä kannattajiensa odotuksia tälläkään kertaa, vaan on löytänyt taas uuden muottiin sopivan haastajan.

Pianeta on ammattilaisena jo kahdeksan vuotta könynnyt, maailman tasolle yleiskykenemätön isokokoinen italialainen. Hänen suurin meriittinsä on ratkaisematon lähivuosien huonoimpiin MM-ottelijoihin kuuluneen Albert Sosnowskin kanssa. Viime vuonna Pianeta nujersi pistein Francois Bothan ja Oliver McCallin. Vain viisitoista vuotta sitten molemmat voitot olisivat olleet huomattavia meriittejä, joten ehkä Pianeta on vain ajassamme väärin ymmärretty suuruus.

Tyyliltään Pianeta on vasenkätinen, perusmielikuvitukseton boxer erectus, joka tökkii jabeja, liikkuu haaralaukkaa eikä osaa kovin montaa iskua. Koukkuja hän sutii kelvollisen nopeasti, joskin paukkuserpentiinin voimalla ja räjähtävyydellä. Siksi tätä ottelua on vaikeaa markkinoida edes perinteisellä ”entäs jos se osuu Vladimirin leukaan” -aletarralla.

Vladimirin viime ottelussa Mariusz Wachia vastaan nähtiin viimeisimmälle vuosikymmenelle poikkeuksellinen tilanne, kun mestari löi haastajaansa useilla voimaiskuilla sitomatta kolmesti joka suoran välissä. Jos Vladimir jatkaa tätä uhkarohkeaa strategiaansa, Pianeta-ottelu saattaisi kaikkien iloksi loppua suhteellisen nopeasti. Wach kesti Klitshkon iskuja hämmästyttävästi, mutta on epätodennäköistä, että Pianetakin osoittautuisi vastaavaksi Tauskin vaimo -materiaaliksi. Jos taas Klitshko palaa tutumpaan kaavaansa, kehässä nähdään jälleen yksi kuolettavan tylsä jab and grab -juhla, joka on parasta katsoa pikakelauksella aikaisintaan ensi vapun tienoilla.

Esiottelussa kuubalainen raskaansarjan Mike Perez käy kokeilemassa vuorostaan, miten nopeasti saa nurin Travis Walkerin, jota sarjan huipulle haluavat käyvät läiskimässä vuorotellen. Perez näytti vakuuttavalta kaksi vuotta sitten Prizefighterissa, mikä tekee hänestä yhden sarjan suurista tulevaisuuden toivoista.