Matti Koota iskee APB-debyyttinsä lauantaina

Matti Koota, kuvaaja Antti Latva-Kyyny

Kankaanpääläisnyrkkeilijä Matti Koota on saanut kautta aikojen ensimmäisenä suomalaisena kutsun kansainvälisen lajiliiton AIBA:n järjestämiin AIBA Pro Boxing -ammattinyrkkeilyotteluihin. Koota ottelee ensimmäisen ammattilaisottelunsa jo tulevana lauantaina 6. kesäkuuta Kiinassa.

Matti Koota
Matti Koota

AIBA Pro Boxing aloitettiin keväällä 2015 ja otteluilla on täysi kansainvälisen Olympiakomitean tuki. APB-nyrkkeilijät tekevät AIBA:n kanssa viiden vuoden sopimuksen, joka takaa heille vähintään neljä ottelua vuodessa ja taulukoiden mukaiset ottelupalkkiot, jotka mahdollistavat täysiaikaisen harjoittelun.

– Tämä on Matille ja suomalaiselle nyrkkeilylle upea mahdollisuus päästä mukaan kansainvälisen lajiliiton AIBA:n keihäänkärjeksi suunniteltuihin ammattilaisotteluihin. Otteluiden taso on todellista huippuluokkaa, Suomen päävalmentaja Jarkko Pitkänen arvioi.

Koota, 24, on saavuttanut urallaan muun muassa pronssimitalin vuoden 2008 nuorten maailmanmestaruuskilpailuissa ja hopeamitalin viime vuoden miesten Euroopan Unionin mestaruuskilpailuissa. Tänä vuonna Koota on iskenyt Pohjoismaiden mestaruuden ja mitaleille kahdessa AIBA:n kalenteriturnauksessa.

Olympiamahdollisuus säilyy

Kiinassa Koota saa kahdeksaneräiseksi kaavaillussa kääpiösarjan (56 kg) ottelussa vastaansa korealaisen Ham Sangmyeongin, jonka saavutuksiin kuuluu muun muassa Aasian mestaruus.

– Katsoin korealaisen viime ottelun ja kova kaverihan hän on. Odotan tästä urani kovinta ottelua. Todella hyvillä fiiliksillä hyvillä otteluun, kertoo keskiviikkona Kiinaan lähtenyt Koota.

– Tuntui todella hienolta, kun AIBA:sta soitettiin ja tarjottiin sopimusta. He sanoivat seuranneen uraani, pitävän nyrkkeilystäni ja katsovan minussa olevan tulevaisuutta.

Lauantainen ottelu ei estä Matti Kootan osallistumista 12. kesäkuuta alkaviin Euroopan Olympiakomiteoiden liiton järjestämiin Euroopan kisoihin (European Games) Azerbaijanin Bakussa. AIBA on päättänyt, että AIBA Pro Boxingin nyrkkeilijät saavat osallistua Euroopan kisoihin.

Euroopan kisoihin on Kootan lisäksi suomalaisnyrkkeilijöistä valittu myös Marjut Lausti (54 kg), Mira Potkonen (60 kg), Dmitri Tretjak (75 kg) ja Ville Hukkanen (81 kg). Hukkanen joutuu kuitenkin jäämään pois kilpailuista käsivamman vuoksi. Potkonen, Lausti ja Tretjak valmistautuvat parhaillaan Euroopan kilpailuihin harjoitusleirillä Saksassa.