Lomatsenkon sirkus saapuu Greenwichiin

Kevyen sarjan maailmanmestari ja maailman parhaaksi nyrkkeilijäksi yleisesti tunnustettu Vasil Lomatsenko järjestää seuraavan näytäntönsä tulevana lauantaina, kun hän matkaa Greenwichin O2 Areenalle kohtaamaan Ison-Britannian Luke Campbellin. Edellisessä ottelussaan huhtikuussa ukrainalaistähti iski pöytään yhden uransa vakuuttavimmista esityksistä kajauttamalla niin ikään brittiläisen Anthony Crollan lyhdyt sammuksiin. Nyt haaste on ennakkoon arvellen pykälän kovempi, kun vastakkaiseen kulmaan nousee olympiavoittaja ja The Ring -lehden rankingin kakkoshaastaja.

31-vuotias, Pohjois-Englannista Yorkshiren alueelta kotoisin oleva Campbell hankki amatöörinä vaikuttavan meriittilistan, johon sisältyi olympiakullan lisäksi MM-hopea sekä Euroopan mestaruus. Ammattilaisena hän on nakuttanut kuudessa vuodessa näyttävät listanumerot 20-2 (16). Molemmat tappionsa hän on kärsinyt hajaäänituomioilla, ensimmäisen suomalaisillekin tutulle Yvan Mendylle, jonka Campbell kukisti uusinnassa, ja toisen Jorge Linaresille, joka teetti Lomatsenkollakin vaivalloisen iltapuhteen.

Britin heikkoudeksi voidaan laskea leuan kestävyys: hän on ottanut lukua molempien tappio-otteluidensa lisäksi muulloinkin. Lisäksi vaikka pistevoitto Mendysta on sinällään kelpo meriitti, se on samalla britin uran paras saavutus toistaiseksi. Vaatimustaso kehässä lauantaina on kokonaan toista luokkaa.

Vastustajansa kanssa saman ikäinen Lomatsenko hakee jatkoa vuodesta 2014 alkaneelle voittosarjalleen, joka on tuonut hänen urarekordinsa lukemiin 13-1 (10). Iskiessään ensimmäisen kerran nyrkkeilymaailman sensaatioksi olympialaisissa 2008 silloin 20-vuotias Lomatsenko latoi voimaiskua toisen perään ja voitti finaalin ensimmäisen erän keskeytyksellä. Ammattilaisena ukrainalaismaestroa ei tunneta niinkään iskutehostaan vaan ennen muuta ällistyttävästä monipuolisuudesta, jalkatyöstä ja tasapainosta, joiden avulla hän ryöppyää vastustajiensa kimppuun kuin kahlitsematon luonnonvoima. Kaiken taituruuden lisäksi ukrainalaismestari on kuitenkin myös armottoman tyly ja säälimätön saalistaja, joka ei otteluissaan tyydy varmisteluun.

175-senttinen vasuri Campbell on osaava, erittäin ulottuva ja napakasti iskevä nyrkkeilijä, joka voi tyylillisesti aiheuttaa mestarille hankaluuksia Linaresin tapaan. Lomatsenko myös ottelee usein ensimmäiset erät suhteellisen rauhallisesti, joten on hyvin mahdollista, että kamppailun alkupuoli on varsin tasainen. Kaiken todennäköisyyden mukaan edetessään otatus kallistuu vahvemmin ja vahvemmin ukrainalaisen eduksi, ja Lomatsenkon reilu pistevoitto tai loppuerien keskeytys näyttävät todennäköisimmiltä lopputuloksilta. Samaan arvioon ovat päätyneet myös kansainväliset vedonlyöntiyhtiöt, jotka tarjoavat brittivoitolle jopa likemmäs kymmenen kertoimia.

Illan esiottelussa nähdään asetelmiltaan tasaväkinen, joskaan ei välttämättä erityisen vauhdikas raskaansarjan ottelu, jossa venäläisveteraani Aleksander Povetkin, 34-2 (24), hakee uralleen jatkoa kohtaamalla britti Hughie Furyn, 23-2 (13). 198-senttinen Fury muistuttaa kuuluisaa serkkuaan Tyson Furya mittojensa ja jalkatyönsä osalta, mutta itseluottamuksessa, voimissa ja osaamisessa on merkittäviä eroja, minkä vuoksi Hughien kaksi edellistä kokeilua maailman huippuja vastaan ovat päättyneet tappioihin. 39-vuotias Povetkin taas nähtiin viimeksi kehässä vajaa vuosi sitten tekemässä hyvä ottelu Anthony Joshuaa vastaan, vaikka tuloksena lopulta olikin tyrmäystappio. Päättäväisempi ja kokeneempi Povetkin on ottelun ennakkosuosikki.

Nyrkkeilyilta on nähtävissä Suomessa Viaplayn PPV-lähetyksenä