Lomatsenko korkkaa viikonlopun, naisnyrkkeilyssä huippuottelu

The Ring -lehden pound-for-pound-ykkönen Vasili Lomatsenko puolustaa kevyen sarjan mestarin asemaansa brittiveteraani Anthony Crollaa vastaan ottelussa, joka poikkeuksellisesti käydään jo perjantaina Los Angelesin Staples Centerissä.

Lomatsenkon oli alun perin tarkoitus kohdata Ghanasta lähtöisin oleva Richard Commey, mutta tämän loukkaannuttua Crolla suostui pelastamaan peruuntumisvaarassa olleen iltaman alkamalla sijaiseksi. Hyvän ottelulistan 34-6-3 (13) koonnut manchesterilainen on viimeisen seitsemän vuoden aikana hävinnyt vain kahdesti. Molemmilla kerroilla hänet päihitti Jorge Linares, joka tuotti päänvaivaa itse Lomatsenkollekin. The Ring -lehden listalla britti on sijoitettu mestarin neloshaastajaksi.

Parhaiten Crolla muistetaan kuitenkin sattumuksesta kehän ulkopuolella: hän vammautui pahoin yrittäessään pysäyttää naapuriinsa tunkeutuneita murtovarkaita 2015. Betonikokkareilla aseistautuneet varkaat rusikoivat britille kallonmurtumankin, mutta tämä toipui täyteen kuntoon ja mestarismieheksi asti.

Lomatsenko esiintyy kehässä nyt toista kertaa viime syksynä tehdyn olkapääoperaation jälkeen. Joulukuussa hän voitti vaivattomasti pistein Jose Pedrazan, mutta omaan huikeaan suoritustasoonsa nähden ei erityisesti säkenöinyt. Nyt fanit odottavat ilmiömäisen taitavalta ukrainalaiselta enemmän, mutta vauhdikasta kamppailua odottavat saattavat joutua pettymään.

Anthony Crolla ottelee usein hyvin passiivisesti eikä hänellä perjantainakaan liene muuta vaihtoehtoa. Samalla hän kestää erinomaisesti iskuja, minkä vuoksi kamppailussa tuskin nähdään suurempia kohokohtia ainakaan ennen loppueriä. Toisaalta jännitettävää ei ole voittajassakaan: kertoimet Crollan voitolle vaihtelevat eri vedonlyöntiyhtiöissä viidestätoista päälle neljänkymmenen.

Los Angelesin illan esiottelussa nähdään myös raskaan keskisarjan meksikolaistähti Gilberto Ramirez, joka jahtaa jo 40. perättäistä voittoaan.

Munguia lämmittelee rystysiään

Los Angelesin pääottelun kanssa lähes yhtä epätasaiseksi arvioitu koitos nyrkkeillään lauantaina Meksikon koillisosassa Monterreyssa. Pitkäraajainen kevyen välisarjan nouseva tähti ja maailmanlistan kakkonen Jaime Munguia, ottelulistalla 32-0 (26), käy näyttäytymässä omille fanijoukoilleen. Vastaansa hän saa Australiassa majailevan irlantilaisen veteraanin Dennis Hoganin 28-1-1 (7).

”Hoganin kyvyt ovat arvoitus, mikä maailman huipputasolla liikuttaessa ei useimmiten tiedä hyvää…”

34-vuotiaan Hoganin kyvyt ovat arvoitus, mikä maailman huipputasolla liikuttaessa ei useimmiten tiedä hyvää. Ainoalle maailmanluokan vastustajalleen, Saksan Jack Culcaylle hän kärsi roiman pistetappion, ja lauantaina löyly tulee olemaan vielä kovempi. Irlantilaisen sisusta ja iskunkestävyydestä riippuu, kauanko ottelu vanhenee, mutta selvää on, että kyseessä on Munguialle välipala matkalla isompiin kehiin. Haavevastustajakseen meksikolainen on maininnut Gennadi Golovkinin.

Hammer vs Shields

Viikonlopun huippukamppailuista ehdottomasti asetelmiltaan tasaväkisin lyödään Atlantic Cityssa, jossa Claressa Shields ja Christina Hammer hanskaavat naisten keskisarjan MM-tittelistä. Kyseessä on urheilullisesti yksi kovimmista mahdollisista otteluista tämänhetkisessä naisnyrkkeilyssä eikä koko lyhyestä lajihistoriastakaan montaa kovempaa löydy.

Yhdysvaltain Shields on siirtynyt ammattilaiseksi jo nuorena todistaen esimerkillään, kuinka ammattilaispuoli on vähitellen nousemassa arvostuksessa olympiakehien rinnalle myös naisissa. 24-vuotias Shields on kaksinkertainen olympia- ja MM-kultamitalisti, joka ammattilaisena on nakuttanut tahrattoman rekordin 8-0 (2). Matkalla hän on ehtinyt nujertaa jo kaksi naisnyrkkeilyn ehdotonta kärkinimeä: Hanna Gabriels ja Tori Nelson joutuivat molemmat nöyrtymään pistetappioon, tosin näistä ensimmäinen ehti käyttää Shieldsiä kanveesilla.

Saksan 28-vuotias Christina Hammer on emännöinyt keskisarjaa jo vuosikausien ajan kohtaamatta kovin vakavaa uhkaa. Ajoittain on ollut puheita ottelun järjestämisestä hänen ja norjalaisen välisarjan tähden Cecilia Bräkhusin välille, mutta suunnitelmat eivät ole käyneet toteen. Viime kesänä Hammer vieraili Yhdysvalloissa päihittäen Tori Nelsonin pistein yhtä ylivoimaisesti kuin Shieldskin. Saksalaisen ottelulista on vaikuttava 24–0 (11).

Ottelussa nähdään mielenkiintoinen tyylien kohtaaminen: Hammer on hyvin liikkuva ja tarkkoja ja painavia suoria lyövä tekniikkataituri, kun taas Shields luottaa enemmän räjähtävyyteen ja aggressiivisuuteen. Samantapainen ero on nähtävillä nyrkkeilijöissä myös persoonina: Hammer on esiintymisissään pidättyväinen ja hillitty, Shields itsevarma rääväsuu. Luvassa on hieno kamppailu, jota nyrkkeilyn ystävien ei kannata jättää väliin.

Samassa illassa nähdään myös pari tuttua raskaansarjan nimeä, Ruotsin tappioton Otto Wallin sekä – valitettavasti – edelleen nyrkkeilevä Samuel Peter.

JANNE ROMPPAINEN