Lauantain kotimaiset nyrkkeilyennakot

Nyrkkeily on penkkiurheilijan kannalta erinomainen urheilulaji siltä kannalta, että sen urheilullinen taso ja viihdearvot eivät läheskään aina kulje käsi kädessä. Viikonlopun aikana Suomessa järjestettäviä iltoja, Vantaan Myyrmäen sekä Joensuun ravintola Kerubin tapahtumia, ei voi millään muotoa pitää urheilullisesti kovatasoisina, mutta hyvä tunnelma ja reipasta nyrkkeilymenoa voidaan tavoittaa molemmissa.

Samuli Kärkkäinen Vantaan ykkösnimenä

Vantaan tapahtuman promoottori Juho Tolppola ja Pro Boxing Finland on aiemmissa kahdessa illassaan osoittanut pystyvänsä täyttämään lehterit. Tallin konseptissa luotetaan runsaaseen ottelumäärään ja lyhyehköihin otteluihin, ja ainakin edellisissä illoissa resepti on toiminut. Mikä fanin kannalta parasta, iltama nähdään myös suorana lähetyksenä Seiska-lehden sivuilta.

Samuli Kärkkäinen 8-0 (2)  vs Samo Jangirov 3-0-1 (1). Alempi raskassarja, 8 erää.

Pääotteluna oli tarkoitus nähdä erittäin mielenkiintoinen otatus Samuli Kärkkäisen ja Sami Enbomin välillä, mutta lahtelainen vetäytyi ottelusta. Korvaajana nähdään Ruotsin Samo Jangirov, joka erään paikallislehden mukaan treenasi ainakin vielä lokakuussa budosalilla, jossa nyrkkeilystä muistutti yksi nurkkaan ripustettu hiekkasäkki.

Azerbaidzhanissa syntynyt ja Keski-Ruotsin Katrineholmissa asuva Jangirov on otellut ammattilaisena puolentoista vuoden ajan ja viimeisimmässä ottelussaan päätyi ratkaisemattomaan kolmen voiton jälkeen. Videomateriaalin perusteella hän lyö lähinnä koukkuja varsin rennolla kädellä, mutta ruotsalaisen liike on kankeaa eivätkä nyrkkeilytaidot erityisesti vakuuta. Kehässä luultavasti annetaan ja otetaan Kärkkäisen otteluille tyypillisen suruttomasti, mutta suomalaisen pitäisi selvitä ottelusta selvänä voittajana.

Gennadi Mentsikainen 6-2 (5) vs Kent Erik Badstad 2-1 (0). Raskassarja 8 erää

Niin ikään värikkäisiin otteluihin erikoistunut helsinkiläinen Gennadi Mentsikainen kohtaa Norjan 30-vuotiaan aloittelijan Kent Erik Badstadin. Alempaa raskassarjaa yleensä edustava Badstad on sparrivideoiden perusteella kelpo nyrkkeilijä. Toisaalta hän on ainoa, jonka unkarilainen matkamies Tamas Kozma on voittanut kahdeksassa viimeisimmässä ottelussaan: Kozma tyrmäsi norjalaisen avauserässä. Oletettavaa on, ettei ottelu vanhene kovin kauaa, mutta Mentsikaisen otteluissa saattaa tapahtua mitä tahansa.

Timo Laine 23-11 (7) vs Boriss Lesins 4-12-3 (3). Ylempi keskisarja 6 erää

Ikiluotettavan Timo Laineen vastus on Boriss Lesins Latvian Jurmalasta. Hänet on nähty Suomessa aiemminkin, kesällä 2016 häviämässä pistein viimeisen ottelunsa otelleelle Juha Enojärvelle. Neljästä voitostaan latvialainen on ottanut kolme debytantteja vastaan ja hän häviää kolme kertaa useammin kuin voittaa, mutta tyrmäystappioiden osalta hänen rekordinsa ei ole erityisen ruma. Ansaittu välipala kovissa kehissä kiertäneelle helsinkiläiselle.

Sanna Turunen 4-2-1 (1) vs Marija Vukovic 0–8 (0). Keskisarja 6×2 min erää

Ulkomaan matkoilta ja kahden titteliottelun pistetappioista kotiutunut Sanna Turunen ottelee Vantaalla niin ikään vähintäänkin ansaitun väliottelun ennen helmikuuksi suunniteltua matkaa Yhdysvaltoihin ja seuraavaan tittelikehään. Vastaan asettuva Serbian Marija Vukovic on koonnut urallaan pelkkiä tappioita. Yhdessä otteluistaan hän hävisi kaikki erät Kinga Magyarille, joka vuorostaan hävisi kaikki erät – Sanna Turuselle. Toivottavasti tukevaiskuinen Turunen saa voittomerkinnän lisäksi hiottua Myyrmäessä tähtäimet kohdilleen tulevaa isoa haastetta varten.

Jarkko Ojapalo 3-0 (1) vs Gennadi Stserbin 1-1 (1). Alempi raskassarja 4 erää

Kaksinkertainen amatöörien SM-kultamitalisti pääsee jatkamaan pari vuotta sitten lupaavasti alkanutta ammattilaisuraansa rauhanturvaajatehtävistä kotiuduttuaan. Vastaan asettuva virolainen Gennadi Stserbin on käynyt vain kaksi ottelua, mutta seisoi niistä jälkimmäisessä neljänteen erään tappiottoman ruotsalaisen alemman raskassarjan Robin Safarin kanssa. Ojapalo nyrkkeilee normaalisti kymmenen kiloa alempana, joten virolaisella voisi kuvitella olevan puolellaan selkeä kokoetu. On erittäin kiinnostavaa nähdä, millaisessa iskussa lahtelainen vasenkätinen vauhtikone lauantaina näyttäytyy.

Petteri Kiviniemi debut vs Andor Filo 2-3 (1). Raskassarja 4 erää

Ammattilaisena debytoiva ja vain pari kertaa amatöörinä nyrkkeillyt Petteri Kiviniemi kohtaa 46-vuotiaan unkarilaisen Andor Filon, joka nähtiin pari vuotta sitten Suomessa häviämällä nelieräisessä ottelussa pistein Samuli Kärkkäiselle. Kiviniemellä on ilmeisesti muunlaista kamppailutaustaa ja valmentajana toimiva Harri Hakulinen tietää mitä tekee, mutta 38-vuotiaalla vasurilla voi olla täysi työ selvitä tulikasteestaan kuivin jaloin sillä vaatimattomasta listastaan huolimatta Filo ei ole lainkaan avuton nyrkkeilijä.

Julaidan Abdulfatah 2-0 (1) vs Ilja Sovdra 5-5 (4). Keskisarja 4 erää

Illan ehdottomasti eksoottisin ottelija on Saudi-Arabian 39-vuotias Julaidan Abdulfatah, josta tuli syyskuussa ensimmäinen koskaan Saudi-Arabiassa ammattilaisena nyrkkeillyt ottelija. Kun maailmantähdet Callum Smith ja George Groves -iskivät yhteen WBSS-finaalissa, Abdulfatah esiintyi illan ensimmäisessä esiottelussa voitokkaasti. Lauantaina hän kohtaa latvialaisen Ilja Sovdran joka kärsi joulukuussa keskeytystappion Kiuruvedellä Oskari Metzille.

Baarirähinä Joensuun Kerubissa

Oululaislähtöinen Steel Ring -talli on pienillä tapahtumillaan onnistunut luomaan konseptin, joka kuuluu Suomen ammattinyrkkeilyn pitkäkestoisimpiin. Talli on tarjonnut ottelutilaisuuksia nyrkkeilijöille, joille muuten tuskin olisi tarjoutunut tilaisuuksia paidattomiin kehiin, ja lisäksi Steel Ring on vienyt lajia uusiille paikkakunnille ja tuoreisiin tapahtumapaikkoihin, mistä tallin taustavoimat ansaitsevat täyden tunnustuksen.

Lauantaina Steel Ringin tapahtuma käydään kulttuuritarjontaan erikoistuneessa joensuulaisessa Ravintola Kerubissa, jossa edellinen tilaisuus oli ilmeisen onnistunut. Tositoimissa nähdään juukalainen Marko Mononen, joka nyrkkeili jonkin verran vuosikymmenen alussa ja kävi kilpailuottelun viimeksi kaksi vuotta sitten. Vastaansa Mononen saa erittäin rumalistaisen ja viime vuosina harvakseltaan kehissä esiintyneen Mareks Kovalevskisin. Toisessa ottelussa kevyen kärpässarjan Lotta Loikkanen mittaa osaamistaan Latvian tappiotonta Viktorija Simonovaa vastaan. Jos myös thainyrkkeilyn puolella menestynyt Loikkanen ottaa viidennen voittonsa, tittelikamppailut alkavat hiljalleen olla hänelle ajankohtaisia. Euroopan ammattinyrkkeilyliitto EBU on rankannut painoluokassa kolme nyrkkeilijää, Loikkasen näiden joukossa.